Fšretagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet
C-uppsats 10 p.
Dick Forslund
Kritik av den politiska Nya hushŒllsekonomin Ð
Ð en granskning av Gary S. Beckers `A Treatise on the Family«
Handledare: Thomas Bay och Henrik Ferdfelt
F…RORD
Ett tack till handledare och opponenter som gav stšd, sŒ att uppsatsen blev skriven, och vŠlbehšvlig kritik. Jag vill dessutom tacka Susanne Andersson, Olga Karlsson, Katarina Katz och Kenneth Sšrensson fšr ovŠrderliga tips om litteratur. Olga Karlsson vill jag ocksŒ sŠrskilt tacka fšr hjŠlp att fšrstŒ Johan Asplund och Nancy Chodorow samt Katarina Katz sŠrskilt fšr hjŠlp att fšrstŒ nŒgra viktiga matematiska formler. Ansvaret fšr fel i texten och fšr de Œsikter som uttrycks i den Šr fšrstŒs helt mitt.
Ordet familia (É) syftar hos romarna ursprungligen inte ens pŒ det Škta paret och deras barn, utan uteslutande pŒ slavarna. Famulus betyder husslav, och familia Šr samtliga en man tillhšriga slavar.
Friedrich Engels i Familjen, staten och privategendomens ursprung.
1. Inledning
1.1 Bakgrund
Denna uppsats Šr inspirerad av en text skriven av Jannis Kallinikos som innehŒller en svidande kritik av ett teoretiskt fšrhŒllningssŠtt till mŠnskligt beteende och samspel mellan mŠnniskor som blivit stark inom ekonomisk teori de senaste tvŒ decennierna.1 En av dem som fŒr utstŒ kritik Šr Gary S. Becker, som Œr 1992 fšr švrigt ocksŒ tilldelades nobelpriset Ófšr att ha utvidgat den mikroekonomiska analysens domŠner till att omfatta ett brett spektrum av mŠnskligt beteende och interaktion, inkluderat beteende pŒ ickemarknaderÓ.2
Prismotiveringen talade alltsŒ uppskattande om hur den ekonomiska vetenskapens arbetsfŠlt vidgas. Men deltagare i en uppršrd debatt pŒ nittiotalet har sett en breddning i dubbel bemŠrkelse. Dubbel pŒ sŒ sŠtt att den dominerande nyklassiska ekonomiska skolan bŒde breddas och gšr sig bred, som om den eršvrar territorier. Den skŠrper ansprŒken pŒ att kunna fšrklara allt i samhŠllet. I samma process tenderar den ocksŒ att utdefiniera andra samhŠllsvetenskaper. Eller Œtminstone fŒr de se sig Óej ingŒ i modellenÓ, bli vittnen till en slags imperialistisk kampanj som stormar fram under fŠltropet ÓAllt Annat Lika!Ó.
Nyklassisk teori bemšts, liksom nyliberalismen, dess naturliga ideologiska utlšpare. Fšrsšket av Becker att omvandla mŠnskliga upplevelser till konsumtion av en slags enhetliga varor som bytes pŒ en fiktiv marknad kritiseras bland annat av Jannis Kallinikos som ett omšjligt fšrsšk att jŠmfšra sŒdant som inte lŒter sig jŠmfšras.3 Han visar fšr švrigt hur en mycket obehaglig kyla dŒ breder ut sig och nŠmner i sammanhanget Richard M. Posner, en ekonom som kommer att figurera i denna uppsats.
En uppsjš av invŠndningar och systematisk kritik kommer frŒn alla samhŠllsvetenskaper och frŒn de ekonomiska skolor som trŠngts undan. En viktig kritik kommer frŒn den feministiska teoribildning som utvecklats sedan sextiotalet. Bara en liten brŒkdel av allt det anvŠnds i detta arbete. Litteraturstudien har dock blivit lite lŠttare av att mŒnga fšrfattare har den goda vanan att i sina texter sammanfatta argument som finns hos andra, innan de sŠger sitt. 4
1.2 Syfte och frŒgestŠllningar
Beckers teorier om hushŒllet Šr fast fšrankrade i den nyklassiska skolan. Det švergripande syftet med denna uppsats Šr att pršva om en kritik av hans tillŠmpningar kan fšras vidare till en kritik av denna skolas mikroekonomiska grund. Uppsatsens fšrsta frŒgestŠllning Šr i vilken mŒn Beckers synsŠtt och teori5 om hushŒllsekonomin kan fšrklara varfšr arbetsdelningen i det vanliga 1990-talshushŒllet mellan kvinna och man, deras arbete hemma och arbete utanfšr hemmet, ser ut som den gšr. Fšr det andra vill jag svara pŒ frŒgan om Beckers avhandling kan fšrklara varfšr uppdelningen av arbetet ocksŒ tenderat att fšrŠndras šver tiden.
1.3 IfrŒgasŠttande av syftet och redovisning av fšrfattarens vŠrderingar
Syftet Šr kanske alltfšr vagt fšr att finnas i en fšretagsekonomisk uppsats? Dessutom kanske det hamnar helt utanfšr disciplinens territorium? Men precis som nationalekonomen Becker i sin avhandling gŒr in pŒ ÓandrasÓ territorier bšr vi gŒ in pŒ ÓhansÓ om vi vill gŒ i svaromŒl.
Det grŠnsšverskridande syftet fšljer ocksŒ av mitt metodval. Jag tror att den kritik Šr mest effektiv som bšrjar inuti Beckers modell, utgŒr frŒn dess minsta bestŒndsdelar och sedan ršr sig frŒn kŠrnan genom de sammansatta bestŒndsdelarna och utŒt mot modellens plŒtskal. Fšrst dŠrefter bšr man diskutera sŒ kallade yttre antaganden, som Šr den miljš i vilken modellen anses kunna šverleva. Jag ska fšrsška motivera varfšr.
En kritik av de yttre antaganden som Becker gšr blir en kritik mot nonchalans fšr empiri. Man kan t ex pŒpeka att maktutšvning mellan kšnen inte spelar nŒgon roll i Beckers teori fšr arbetsdelning. Med hjŠlp av švervŠldigande empiri kan man sedan invŠnda att sŒdan maktutšvning finns och att det mŒste ha betydelse i sammanhanget. Becker svarar att hans modell Šr neutral till en sŒdant antagande.6 I modellen spelar det inte nŒgon roll fšr arbetsdelningen om maktutšvning fšrekommer eller inte. Vad ska en kritisk lŠsare svara? Ska den politiska ekonomi7 som svarar sŒ ŠndŒ lŠmnas i fred att ruttna i sitt eget drivhus?
Sedan nŒgot decennium vadar den nationalekonomiska disciplinen i kritik som gŒr ut pŒ att antaganden Šr orealistiska eller att viktiga delar av verkligheten stŠngs ute. Det har hittills inte bekommit vŒr operasŒngare. Han fortsŠtter sjunga samma aria under ett regn av tomater. De fŒr inte nšja sig med lŠget som anser att den politiska ekonomins nuvarande huvudfŒra fšrklarar allt mindre, men ideologiskt och normativt fšrsvarar allt mer av ett grundlŠggande och orŠttfŠrdigt status quo nŠr det gŠller makt och resursfšrdelning, samtidigt som den har politisk makt.
En hastig lŠsning av nŒgot kapitel i Beckers avhandling gšr pŒ mig just ett sŒdant ideologiskt och normativt intryck. Hans modeller stŠnger inte bara ute viktiga delar av verkligheten utan fšrvrŠnger den. Deltidsarbetande kvinnor i Sverige gšr t ex mer hushŒllsarbete Šn sina arbetslšsa mŠn och nŠr kvinnors arbetstid pŒ marknaden škar, škar inte mannens hushŒllsarbete alls i samma mŒn. Ja, enligt vissa undersškningar šverhuvudtaget inte.8 Bilden Šr inte annorlunda i Beckers hemland USA. Vilket han ocksŒ noterar!9 Men dŠrmed skakas fšrstŒs modellens grundantagande om ett tŠnkt rationellt kontrakt mellan kvinna och man om arbetstiden, som bara har som mŒl att maximera bŒdas vŠlbefinnande, sammanslagna till ett vŠlbefinnande Ófšr hushŒlletÓ. Kontraktet Šr ett kommunicerande kŠrl: škar den ene sitt arbete pŒ marknaden ska den andras arbete hemma vŠxa lika mycket.
SŒ dŠrfšr igenÉŠr det dŒ inte tillrŠckligt att fšlja rŒdet frŒn fšrelŠsare pŒ nationalekonomiska institutionen i Stockholm nŠr de, i fast fšrvissning om att det inte Šr nŒgot fel inuti modellerna, lojt uppmanar till kritik av yttre antaganden (en kritik som sŠllan kommer till stŒnd och absolut inte Šr systematisk)?
Av flera skŠl tror jag att det Šr klokare att bšrja kritiken inuti Beckers modeller och tala med dem pŒ deras egna villkor. TvŠrtemot den nyklassiska sjŠlvbilden om att modellerna Šr rena som naturvetenskapliga experiment i vakuum, sŒ finns vŠrderingarna, det normativa, den ideologiska fšrvrŠngningen, ocksŒ i dem, inte bara i yttre antaganden. Immanuel Wallerstein menar fšr sin del att det inte finns ÓnŒgra ideologiska fšrvrŠngningar av verkligheten som inte ocksŒ inbegriper misstag i teorinÓ. Om det Šr rŠtt: varfšr skulle vi inte sška uppdaga dem? I synnerhet som Ódet i det lŒnga loppet blir (É) effektivast, bŒde intellektuellt och politiskt, att fŠsta uppmŠrksamheten pŒ sŒdana misstagÓ.10
Dessutom Šr alternativet att frŒn bšrjan gŒ lšs i en diskussion om normer och vŠrderingar. Det blir dŒ lŠtt sŒ att dialogen uteblir. Men dialog, om Šn fientlig, Šr ett syfte med uppsatsen. Den som vill spela fotboll med nŒgon mŒste vara pŒ samma grŠsmatta, i samma medium, som honom.11 DŠrfšr kommer uppsatsens avhandling att bšrja dŠr Becker bšrjar och sŒ lŒngt det gŒr vara dŠr Becker Šr. DŠrfšr kommer den, trots den marxistiska ansatsen och metoden, aldrig att šverge nyklassiska nyckelbegrepp som rationalitet och nytta. TvŠrtom vill jag fšra en diskussion om det nšdvŠndiga, det intellektuellt hederliga, i att vidga deras betydelse. Min tro Šr att det sprŠnger Beckers modell inifrŒn.
1.4. AvgrŠnsningar och fšrklaring av disposition
Efter det avsnitt som fšljer om uppsatsens metod, (1.5), och en kritisk men summarisk genomgŒng av olika teorier om och synsŠtt pŒ arbetsdelning, (2), fšljer uppsatsens avhandling (3). Studieobjektet Šr i princip de fšrsta 80 sidorna i Gary Beckers arbete A Treatise on the Family, den senaste utvidgade utgŒvan (1993). I det arbetet fšrs centrala byggbitar som nytta, rationell individ och stabila preferenser in direkt i handlingen. De tas fšr sjŠlvklara. HjŠlp mŒste dŠrfšr tas frŒn annat hŒll om vi ska analysera vad som hŠr kan menas med dem och hur de fungerar i de modeller vi ska diskutera. Jag har valt att undersška ekonomen Richard M. Posners mer noggranna utredning dŠrfšr att han i sina arbeten om lagar, brott och straff ocksŒ lŒter rationella individer byta nyttor med varandra pŒ en fiktiv marknad. Han hŠnvisar dessutom till Becker i sitt arbete liksom Becker hŠnvisar till honom i sitt. Den som lŠst nŒgon kursbok i ekonomi kŠnner fšr švrigt igen resonemangen. De Šr de vanliga.
Den fšrklarande texten i Beckers avhandling Šr bryggor frŒn den ena algebraiska formeln till den andra. Det Šr dŠrfšr oundvikligt att jag i avhandlingen presenterar och i detalj ser pŒ Œtminstone nŒgra av de viktiga formlerna. Men hŠr kommer av flera skŠl en avgrŠnsning att gšras. Fšr det fšrsta Šr jag mycket okunnig i matematik och jag tŠnker fšrutsŠtta samma okunnighet hos lŠsaren. Fšr det andra Šr syftet inte att se om Becker rŠknar rŠtt. Det lŒter sig fšr švrigt i konkret mening heller inte gšras eftersom Becker, all matematik till trots, under 379 sidor och av ett skŠl som jag hoppas kunna frilŠgga, inte utfšr en enda kvantitativ berŠkning.
Jag kommer bara att undersška vad varje bokstav i Beckers algebra stŒr fšr i dessa formler och nŒgot av samspelet mellan bokstŠverna.
Beckers utgŒngspunkt och uppsatsens utgŒngspunkt Šr begreppet nytta. Klassiska ekonomer som Marx šverlŠmnar frŒgan om bruksvŠrden, varors hundratusentals olika anvŠndningsomrŒden till Óen sjŠlvstŠndig disciplin, varukunskapenÓ12 och gŒr sedan šver till att diskutera bytesvŠrdet pŒ marknaden. Hos fšregŒngaren Adam Smith hŠrleds detta bytesvŠrde utifrŒn en uppfattning om att det finns ett Ónaturligt prisÓ.13
Fšr Becker och den dominerande politiska ekonomin Šr synsŠttet motsatt. Det Šr just detta bruksvŠrde, denna nytta, som Šr utgŒngspunkten. Ur nyttan och individens maximering av den utvecklar Becker dŠrfšr sin avhandling om familjen. Nyttan tenderar sedan i denna skola, som vi ska se, att bli lika med bytesvŠrde, pris.
Det leder till svŒrigheter inom teorin. Jag ska diskutera dem. LŠsaren kommer dŒ att mŠrka att Marx och andra klassiska ekonomers alternativa synsŠtt Ð en konceptuell Œtskillnad mellan bytes- och bruksvŠrde Ð finns som en skugga i bakgrunden av kritiken utan att dŠrfšr trŠda fram med en egen konstruktion av begreppet vŠrde. I fšrberedelserna fšr uppsatsen har jag fšrstŒtt att frŒgan om arbetsvŠrde - produktionskostnad - bytesvŠrde/pris Šr en oŠndlig och svŒr dispyt.14 Jag avstŒr helt frŒn att gŒ ut i den skogen och hŠnvisar hŠr till uppsatsens frŒgestŠllningar och syfte: FrŒgorna kan besvaras och syftet kan vŠl uppfyllas ŠndŒ. Dessutom ska inte uppsatsens avhandling vara utanfšr Beckers vŠrld. Den ska, sŒ som jag fšrsškt fšrklara vara i den och vid dess grŠns.
Beckers arbete sŠtter sškljuset pŒ hushŒllets organisation och ekonomi idag. Men han gšr pŒ nŒgra stŠllen i sin text ocksŒ historiska hŠnvisningar. UtifrŒn dem motiverar han vissa grundantaganden Ð sŒ att en matematisk miljš skapas dŠr han kan analysera hushŒllet som en nyttomaximerande enhet utan historia. Han tvingar alltsŒ ocksŒ lŠsaren att intressera sig fšr hur hushŒll och arbetsdelning tett sig historiskt och skŠl till fšrŠndringar. HŠr framtrŠder mot uppsatsens slut en annan berŠttelse.15 Den blir bara brottstycken och en inbjudan till diskussion.
1.5 Metoden och kunskapsteoretiska samband med den
1.5.1 ÓVerklighetenÓ som gemensam utgŒngspunkt med Becker
Avhandlingen bšrjar dŠr Becker bšrjar. Den fšrsšker i sina inledande avsnitt i sjŠlva verket vrida och vŠnda pŒ hans bšrjan, hans utgŒngspunkt. Det handlar om att granska de inre antaganden som gjorts i hans modell, den fšrfšrstŒelse han har och ocksŒ fšrutsŠtter hos oss. Tillsammans med lŠsaren vill jag hŠr godkŠnna, tvivla pŒ eller fšrkasta de begrepp som Šr givna frŒn bšrjan och som inte Šr hŠrledda. Fšrst dŠrefter kommer Becker att fšljas ytterligare nŒgra steg till nŒgra av hans yttre antaganden, mŒnga av dem underfšrstŒdda. LŠsaren kommer dŒ att mŠrka hur en begrŠnsad litteraturstudie ger tillgŒng till en uppsjš av invŠndningar och kritiska infall.
SynsŠttet att det finns en objektiv verklighet utanfšr mŠnniskan som hon kan undersška och hjŠlpligt fšrstŒ Šr en gemensam utgŒngspunkt fšr den marxistiska metod, som denna uppsats fšrsšker anvŠnda sig av, och fšr den metod inom vars ramar Becker och den nyklassiska skolan verkar. En grund fšr en dialog finns alltsŒ hŠr.
Men skillnaderna Šr betydande:
Uppsatsens avhandling kommer att hŠvda att Beckers metod och dess kunskapsteoretiska grund utarmar ršrelsen hos tingen och utarmar deras relationer. Hans matematik ger egenskaper till objekt och de egenskaperna framstŒr dŠr som givna. Den ser inte hur ett betraktande subjekt, ocksŒ Becker, i sin relation till dem konstruerar egenskaper hos dem, ger dem tillhšrigheter, tillskriver dem egenskaper. Hans subjekt Šr mekaniska dockor, maskiner i en fabrik, och inte mŠnniskor av kštt och blod. De stŒr i fšrbindelse med varandra endast via den endimensionella kvantiteten av ett konstruerat ÓprisÓ, likt maskiner som bara beršr varandra med var sitt kugghjul. Maskinerna beršr varandra i ett enda utsnitt av tiden nŠr en kugg ršr sig ett steg. SŒdan Šr hans metod.
Jag ska nu redogšra fšr en annan metod och dess kunskapsteoretiska fšrankring.
1.5.2 Bokstaven A som ett ting
Karl Marx lŒnar i sin skriftstŠllning ett sŒ kallat dialektiskt synsŠtt frŒn filosofen Hegel och hŠvdar att den logiska sats som ligger till grund fšr hela vŒrt tŠnkande, hos Aristoteles den fšrsta logiska satsen,
A = A
bŒde Šr kŠllan till allt vŒrt vetande och allt vŒrt icke-vetande, alla vŒra misstag nŠr vi fšrsšker fšrstŒ.16 Ty A Šr aldrig lika med A. Tingen Šr stadda i stŠndig fšrŠndring, men de definieras i vŒrt tŠnkande, med hjŠlp av tŠnkandets abstraktionskraft, spontant som ofšrŠnderliga storheter. Vidare: de definieras av oss, de avgrŠnsas frŒn varandra, men de Šr i sjŠlva verket aldrig fullt avgrŠnsade frŒn varandra. De Šr i stŠndig kontakt, de stŒr i relation till varandra. Vidare: de relationerna Šr sjŠlva under stŠndig fšrŠndring. Allt ršr sig. Allt Šr i spŠnningstillstŒnd. NŒgot (i den dialektiska metoden avbildat som en tes, ett pŒstŒende) stŒr alltid motsŠttning till nŒgot (avbildat som en anti-tes, ett motpŒstŒende) och motsŠttningen ršr sig alltid framŒt mot ett nytt resultat (avbildat i begreppet syntes), som inte Šr bestŠndigt utan bara utgšr en ny motsŠgelsefull ršrelseriktning (en ny tes). I dialektiken blir fšrutsŠttningen fšr den vetenskapliga metod vi mŒste anvŠnda oss av, metodologins utgŒngspunkt, fšljande:
All verklighet saknar en fast punkt. Endast en fast punkt ger oss sŠkerhet om nŒgots definitiva verklighet. VŒrt vetande Šr aldrig definitivt, aldrig sŠkert.
VŒrt vetande Šr provisoriskt, osŠkert. Verkligheten Šr reell, sŠker. Vi stšter vŒr kropp mot verkligheten och pršvar det vetande som dŒ uppstŒr i denna praxis. Sedan korrigerar vi vŒrt vetande.
Korrigeringen Šr aldrig tillrŠcklig. Men vi mŒste handla pŒ basis av vad vi vet. Vi mŒste handla som om det vi vet Šr tillrŠckligt. Kirurgen opererar skallskadepatienten omedelbart pŒ basis av vad hon vet om Huvudets insida. Fšr att rŠdda patienten mŒste hon ocksŒ under operationens gŒng ta hŠnsyn till att just Denna Insida Šr unik, att A inte Šr lika med A.
Varfšr Šr det som nu sagts ett argument fšr att noga granska Beckers bšrjan? Alla mŒste ju i en framstŠllning bšrja med begrepp som inte hŠrleds. Fick Becker inte anvŠnda nŒgot begrepp som inte Šr hŠrlett blev han ju faktiskt tvungen att tiga!17 Ge mig en fast punkt och jag ska rubba vŠrlden, sade Arkimedes. €r det inte precis det vetenskapen stŠndigt gšr med hjŠlp av sina fasta punkter: rubbar vŠrlden, som kirurgen i exemplet ovan, men ocksŒ med jŠmna mellanrum hela vŒr vŠrldsbild?18 IstŠllet fšr att lŠmna oss och handfallna och tysta.
Men just fšr att vŒrt vetande Šr osŠkert, fšr att verklighetens fasta punkter ršr sig, mŒste sŠrskilda krav stŠllas pŒ dem i en vetenskaplig framstŠllning. UtgŒngspunkten Šr ett axiom, ett pŒstŒende som inte bevisas. Ja, utgŒngspunkten bšr inte krŠva nŒgot bevis. Liksom Wolfgang Fritz Haug19 kan vi fšr tydlighetens skull šverge ordet utgŒngspunkt, eller det grekiska ÓaxiomÓ. IstŠllet kan vi anvŠnda det vardagliga begreppet bšrjan. Och dra fšrdel av det ordets alldaglighet.
Bšrjan fŒr inte fšrutsŠtta nŒgonting annat Šn det som ÓallaÓ vet, Šven om de inte vet nŒgonting annat.20 Formuleringar som den kan vi fšr švrigt hitta hos Marx i Kapitalets inledande avsnitt.21 Dess fšrsta mening pŒstŒr ocksŒ nŒgot som han tror alla i Europa kan se vart de Šn vŠnder sig nŠr de gŒr runt i en storstad.22. Marx bšrjar Kapitalet med orden: ÓI de samhŠllen dŠr det kapitalistiska produktionssŠttet hŠrskar upptrŠder rikedomen som en «oerhšrd varusamling«Ó.23 DŠrefter pŒstŒs att den varusamlingens ÓelementarformÓ Šr varan. Sedan undersšks varan. Vardagligt uttryckt: ÓDe flesta vŠl har tittat i ett skyltfšnster? DŒ bšr de veta vad jag talar om, okej, i alla fall sŒÉÓ.24
Bšrjan i en samhŠllsvetenskaplig framstŠllning, ocksŒ om arbetsdelning mellan man och kvinna, bšr med denna metodologiska ansats alltsŒ vara en trivialitet. Men den mŒste ocksŒ vara en vŠsentlig integrerad del av det som ska berŠttas. Det Šr nŠsta krav. Bšrjan ska vara logiskt elementŠr.25 I ett tvingande resonemang ska dess bšrjan kunna sŠttas i samband med stšrre sammanhang, dŠr den hela tiden ingŒr som en vŠsentlig bestŒndsdel, men dŠr den analyserad, lšsgjord frŒn helheten och samtidigt ingŒende i den26 framstŒr i ett nytt ljus. Med tvingande menas pŒ praktisk verklig grund tvingande, anknytande till vŒr vardagliga praktik Ð en anknytning som i en text dock mŒste verifieras genom att i tanken handla pŒ prov, genom att i tanken pršva andra mšjligheter, till dess vi kŠnner oss sŠkra att gŒ vidare. LŠsaren ska inte bara ÓhŠnga medÓ i stšrsta allmŠnhet. En tvingande insikt ska istŠllet leda till nŠsta steg i framstŠllningen dŠrfšr att det Šr uppenbart att ingenting lŠngre behšver utelŠmnas eller lŠggas till.27
Vad som nŠrmare menas Šr fšljande: Den samhŠllsvetenskapliga berŠttelsen, mŒste tydligt Œterspegla det praktiska. Den kan, fšr det fšrsta, i nuet vara direkt praktiskt verifierbar likt de pŒstŒenden om A kring vilka det ovan utvecklades en liten berŠttelse. Vi tar t ex:
A_A
A Šr icke lika med A. LŠsaren kan direkt och praktiskt verifiera pŒstŒendet genom att ta fram ett fšrstoringsglas och undersška dessa A:n och alla andra A:n i denna text,28 finna att de Šr olika och samtidigt i huvudet praktiskt under arbetets gŒng kontrollera att hon samtidigt vet att A = A. Det pŒstŒendet Šr ju fšrutsŠttningen fšr undersškningen. TvŒ motsatta uppfattningar om A bildar en enhet sŒ som teorin pŒstod de skulle gšra. LŠsaren kan pršva ocksŒ andra utvŠgar ut ur denna berŠttelse om dialektik och dess tvingande resonemang. Kanske kan hon bjuda in nŒgra grannar, be dem sŠga A och dŠrvid mŠrka att A Šr olika och samtidigt lika. Vi kan fortsŠtta pršva berŠttelsen med en mŠngd andra experiment, och om det Šr sŒ att lŠsaren inte verkligen utfšr dem Ð en gissning Šr att hon just nu inte avbrutit lŠsningen och letar efter grannar eller fšrstoringsglas Ð inser hon ocksŒ tvingande, utifrŒn den praktik som just nu passerar, att hon i tanken har handlat pŒ prov. NŒgot som ovan pŒstods skulle ske. DŠrmed Šr detta under berŠttelsens gŒng bevisat. NŠsta tvingande steg: vad som just intrŠffat kunde bara ske dŠrfšr att prov-handlandet tidigare verkligen Šgt rum i vardagen, d v s mŒnga gŒnger fšrut. Vi vŠnder tillbaka till en bšrjan och slŒr fast vad som sagts i fšregŒende mening: alla vet vad grannar Šr och att de har olika ršster. PŒstŒendet ovan om Óanknytande till vŒr dagliga praktikÓ illustreras dŒ.
terstŒr dŒ att precisera vad som menas med att bšrjan pŒ berŠttelsen ska vara Ólogiskt elementŠrÓ och ÓvŠsentlig integrerad del av en helhetÓ. Det sist sagda antyder att metodens mŒl Šr helhetsfšrstŒelse.
Logiskt29 betyder att kunna ingŒ som del i ett tvingande resonemang. Ordet ElementŠr30 har bŒde smak av smak av ursprung och fšdelse. HŠr finns en historia och ett fšrlopp fram till vad det Šr idag, nŠr det inte lŠngre Šr elementŠrt utan en produkt av vŠxt som utgick frŒn en grodd. Hos Marx beskrivs det metodologiska fšrloppet som ett stigande ÓfrŒn det abstrakta till det konkretaÓ. AlltsŒ: frŒn en logiskt elementŠr del dŠr detalj efter detalj fšrklarats som ovidkommande i noggrann pršvning,31 vidare i ett sammanhŠngande resonemang till det sammanhang vi ser framfšr oss, Ódet konkretaÓ vi i vŒra huvuden reproducerar som ÓnŒgot andligt konkretÓ.32
Figur 1. Gamla varianter av A 33
1.5.3 Att sška en bra bšrjan pŒ berŠttelsen och forskarens relation till sitt material
Det intuitiva, pŒ praktisk erfarenhet vilande, sškande och famlande som ett sŒdant metod mŒste utgŒ frŒn, lŒngt fšre det att forskningsresultaten kan presenteras i en sammanhŠngande berŠttelse, kan illustreras med en lek: Hur skulle vi bšrja en berŠttelse om Bokstaven A? Med lšsa spekulationer sšks en bra bšrjan. I fšrbifarten visas fšrŠnderlighet (A_A) inom en kontinuitet (A=A).
SprŒkljud kom fšre skriften. Vi vet att A i olika varianter blivit den fšrsta bokstaven i de ljudhŠrmande skriftsprŒkens alfabet. Om vi slappnar av i ansiktsmuskulaturen och sŠtter fart pŒ stŠmbanden sŒ lŒter det A. Bebisen pekar, sŠger uppfordrande A. I denna vŠrldsdel frŒn bšrjan tydligen bilden av boskap som blev, _. €r boskapens rŒmande A? Kinesiskans tecken fšr ÓmunÓ ritas idag . Fšr nŒgra tusen Œr sedan skrevs det med glada mungipor.34 Ritat _ Šr ÓmunÓ ljudanvisning,35 en del av tecknet, fšr alla enstaviga ord frŒn ÓaÓ till ÓaiÓ i en kinesisk ordbok36, dito fšr dialekten kantonesiska.37
FrŒgorna stŠlls utifrŒn en fšrestŠllning om praktisk fšrbindelse mellan kropp, tal och skrift.
ÓA Šr som vi vet en bokstav som utan svŒrighet uttalas med šppen munÉÓ. €r det en bra bšrjan pŒ berŠttelsen eller ett resultat av dumheter och spekulationer som utelŠmnar helt avgšrande fakta? Det krŠvs forskning om vi ska acceptera den. I vad som sedan fšljer mŒste varje steg vara verifierbart. Stegen ska fšlja tvingande logiskt av varandra.
Fšr serišs forskning och vetenskaplig framlŠggning av resultatet gŠller nŒgot mera Šn att spekulera i samband som kanske Šr skenbara. Med Marx skulle vi t. ex. sŠga:
Forskningen har att i detalj tillŠgna sig stoffet, analysera dess olika utvecklingsformer och uppspŒra det inre sammanhanget. Fšrst sedan detta arbete Šr fullbordat kan den verkliga ršrelsen troget framstŠllas. Lyckas detta, sŒ att stoffets eget liv ideellt Œterspeglas i framstŠllningen, kan det komma att se ut som hade man att gšra med en konstruktion a priori 38
Det vill sŠga dŒ kan det fšr lŠsaren nŠstan se ut som om berŠttelsen Šr framkastad spontant ur fickan och ŠndŒ mŠrkligt tvingande och trovŠrdig.
Men hur ska man Ótroget skildra den verkliga ršrelsenÓ? Stoffet inom samhŠllsvetenskap Šr oŠndligt. Nytt stoff kan produceras i egna undersškningar. Det gŒr inte att se och lŠsa allt. Och av det som ŠndŒ granskats: vilket stoff ska utelŠmnas i framstŠllningen?
Ekonomen Ernest Mandel gjorde i bšrjan av 60-talet ett fšrsšk att uppdatera Marx analys av det kapitalistiska produktionssŠttet. I inledningen av sin Marxist Economic Theory fšrsvarar han sitt urval av fakta med att bŒde naturvetenskap och samhŠllsvetenskap mŒste gšra ett urval. Det Šr inte ovetenskapligt utan oundvikligt att utelŠmna det man ej tycker Šr viktigt fšr att fšrklara det man undersšker, skriver han. Vad som Šr ovetenskapligt Šr att medvetet fšrvrŠnga experiment eller undanhŒlla saker som inte passar ens teori eller slutsatser, fšrneka fenomen som strider mot ens ÓschemaÓ, ens fšrfšrstŒelse, ens fšrdomar.39
€r det tillrŠckligt att sŠga sŒ i detta fall? Studieobjektet Šr en avgrŠnsad text. Det underlŠttar kontroll av de fakta avhandlingen lŠgger fram fšr undersškning. Den noggranne lŠsaren kan kontrollera vilka fakta i texten, nŠrmare bestŠmt mer Šn 99 procent av den, som inte har redovisats och bedšma i vilken mŒn uppsatsfšrfattaren fallit offer fšr synvillor, sina fšrdomar eller Šgnat sig Œt medveten fšrvrŠngning. LŠsaren vet att vad som presenteras Šr det fšrfattaren anser illustrera kŠrnan i Beckers avhandling. Fšr avhandlingens slut har viss empiri hŠmtats frŒn andra kŠllor. LŠsaren kan kontrollera dem.
TŠnker man nŠrmare pŒ saken Šr den deklarationen inte Šr nog. Vi mŒste vŠnda tillbaka en gŒng till, till diskussionen om den kunskapsteoretiska utgŒngspunkten fšr metoden. En sista diskussion som Šr mycket nŠra fšrknippad bŒde med avhandlingens Šmne och ytterligare nŒgra metodologiska slutsatser.
1.5.4 Bokstaven A som relation
Marx hŠvdade att han med sin tillŠmpning av den dialektiska metoden hade stŠllt den med fštterna pŒ jorden: Tankeprocessen Œterspeglar den process som verkligen pŒgŒr utanfšr oss. Fšr Hegel var dŠremot tankeprocessen, under namn av IdŽn, verklighetens regissšr, eller ÓdemiurgÓ som Marx skriver. Dialektiken ÓstŒr hos /Hegel/ pŒ huvudetÓ, Šr hos honom mystifierad.40 UtgŒngspunkten fšr den marxistiska dialektiken Šr dŠremot att det A, som lŠsaren nu vant sig vid, verkligen finns. Det Šr alls inte bara en representation, en konstruktion i vŒrt medvetande.
Problemet Šr dock, att Šven om A verkligen finns, finns A fšr oss alltid som en relation mellan oss (vad vi ÓŠrÓ i bredaste bemŠrkelse) och A. Det inses om man betŠnker att sjŠlva Œsynen av bokstaven A kan fšda olika idŽer om vad den Šr, beroende pŒ om betraktaren Šr bekant med alfabet dŠr A fšrekommer. Ja, uppfattningen om vad nŒgot Šr kan variera ordentligt. Diskborsten finns, men den finns fšr oss som en relation mellan oss och den. Den ena ser det som ett redskap att gšra rent tallrikar med. Fšr den andre Šr den ett redskap med vilket man lŠttar upp en tryckt stŠmning i ett sambofšrhŒllande. Vi vŠnder dŒ uppmŠrksamheten mot betraktaren sjŠlv, hennes relation till andra och mot vad hŠnder mellan betraktaren och det hon betraktar.
Marx var inte omedveten om problemet. Det att den som forskar i ett samhŠllsfenomen sjŠlv Šr en del av det hon utforskar, och det med hull och hŒr om tydliga materiella intressen Šr med i bilden. Boten mot problemet anges ibland som en besvŠrjelse om att Šven obehagliga sanningar ska ses i vitšgat, som i fšrordet till Till kritiken av den politiska ekonomin dŠr ingŒngen till vetenskapen liknas vid ÓingŒngen till helvetetÓ och som avslutas med orden: ÓHŠr mŒste varje feghet šverges, varje feghet rivas upp med rotenÓ.41 Eller i brevet till Arnold Ruge, om att samhŠllsforskaren ska stŒ fri frŒn de styrandes intressen:
Jag avser den hŠnsynslšsa kritiken av allt bestŒende, hŠnsynslšs sŒvŠl dŠri att den inte gšr halt fšr nŒgra slutsatser som att den inte viker undan i konflikter med de hŠrskande makterna. 42
(Kursiv i original).
I švrigt skulle sedan den dialektiska metod, som jag ovan fšrsškt beskriva, kompletterad med att om och om igen gŒ frŒn berŠttelsens bšrjan till dess slut och nagelfara dess logik, kunna ÓsprŠnga den cirkel man frŒn bšrjan Šr innesluten iÓ, som Haug uttrycker det.43 DŠrvid skulle den vetenskapliga berŠttelsen ocksŒ till slut kunna avslšja det Ófšr sig sjŠlv omedvetna medvetandetÓ44 Ð inte bara fšrklara hur det verkligen ligger till utan ocksŒ varfšr vi hittills inte har kunnat se det, vilket fšr Marx fšr švrigt Šr den fulla innebšrden av begreppet ÓkritikÓ.45
I Kapitalet blir resultatet, som mŒnga pŒpekar, en analys av kapitalismen dŠr hushŒllets ekonomi och fšrhŒllandet mellan kšnen Šr helt frŒnvarande.46 I Mandels arbete, som jag nŠmnde ovan, skymtar arbetsfšrdelningen mellan kšnen i bšrjan av berŠttelsen ett antal tusen Œr tillbaka.47 Diskussionen fšrsvinner sedan frŒn resten av framstŠllningen. I Kapitalet skymtar samma arbetsdelning fšrbi i en liknande snabb tillbakablick till Óolika stammarÓ dŠr
en organisk arbetsdelning /uppkommer/ ur kšns- och Œldersskillnaderna, alltsŒ pŒ ren fysiologisk grundval.
DŠrefter ršr sig berŠttelsen snabbt framŒt till arbetsdelningen inom manufakturindustrin.48
Men utan hushŒllets ekonomi finns det faktiskt ingen ekonomi šverhuvudtaget. Redan en ytlig betraktelse ger dessutom vid handen att arbetsdelning och andra fšrhŒllanden som rŒder i hushŒllet tycks fortplantas utŒt, uppŒt in i de stšrre ekonomiska sammanhangen. Eller Šr det tvŠrtom, eller bŒde och? Fšr den som vill fšrklara helheten vore det naturligt att integrera hushŒllet, ÓfamiljenÓ i berŠttelsen. Och i synnerhet fšr den Marx som sa sig ÓhŠnsynslšstÓ vilja kritisera allt bestŒende. Fšr mannens dominans i samhŠllet tycks nŠmligen vara en ytterst seglivad historisk institution.
I ett av fšrorden till Kapitalet skriver Marx nŒgot tŠnkvŠrt. Jag tror i och fšr sig att det Šr hšgaktuellt Šven i andra sammanhang Šn uppsatsens:
PŒ den politiska ekonomins omrŒde mšter den fria vetenskapliga forskningen icke blott samma fiender som pŒ alla andra omrŒden. Den egenartade naturen av det Šmne den behandlar frammanar emot den och fšr i strid de kraftigaste, mest smŒaktiga och fšrhatliga lidelser i ett mŠnniskobršst, privatintressets furier. Den engelska hšgkyrkan fšrlŒter t. ex. hellre ett angrepp pŒ 38 av dess 39 trosartiklar Šn pŒ en trettioniondedel av dess penninginkomster.49
Kanske Šr det bara uppsatsens Šmne som gšr det mšjligt att hšra en ironisk klang i det citerade. Efter den salvan om intressets betydelse, kan man dŒ tro att mŠn šverhuvudtaget kan skriva nŒgot av vŠrde om arbetsdelning?
HŠr Šr Šnnu en i raden, och den metodologiska slutsatsen av ÓA som relationÓ mŒste fšr individen vara att sŒ lŒngt det gŒr sška komma undan eget perspektiv genom att ta till sig andras Ð nŒgot som hŠr sker via ett litteraturstudium. Slutsatsen av diskussionen om ÓA som relationÓ blir inom en vetenskapsgren att se forskning som ett kollektivt arbete. Slutsatsen fšr alla vetenskapsgrenar mŒste vara att skamlšst lŒna resonemang, upptŠckter, teoretiska synsŠtt, idŽer frŒn alla andra. Det krŠvs helt enkelt mŒnga speglar fšr att vi ska kunna se hela kroppen Ð och ŠndŒ, pŒpekar nog nŒgon, kan vi bara att se en del i taget.
€r det ocksŒ exempel pŒ ÓimperialismÓ inom forskningen, sŒ som jag i inledningen beskrev de nyklassiska ansprŒken? Nej, metoden att med tvŠrvetenskaplighet fšrsška begripa helheten Šr sjŠlva motsatsen till att med fšrdummande antaganden bortse frŒn, ja, trŠnga undan, insikter som vunnits inom sociologi, psykologi, historia och andra sŒ kallade vetenskapsdiscipliner.
NŠr tvŠrvetenskaplighet Šr en del av metoden kommer den istŠllet att likna den metod vi alla anvŠnder nŠr vi stapplar framŒt och kunskapar i det vardagliga livet och dŠr handskas med dess fšrtretligheter och glŠdjeŠmnen. Vi gšr det fšr det mesta utan att skriva en enda rad om det. Men det Šr dock praxis, som hos varje individ ackumuleras till att bli en del av hennes alldeles egna vetenskap. Den samhŠllsvetenskapliga framstŠllningen behšver bara skilja sig frŒn alla dessa vŒra promenader genom verkligheten pŒ sŒ sŠtt att den Šr lite rakare, tydligare och lŠttare att begripa. Blir den det, Šr det ett skŠl att vara nšjd med metoden bakom. Jag tror att den metod jag fšrsškt beskriva Šr en sŒdan metod. Med hjŠlp av den fšrsšker jag frilŠgga kŠrnan i Beckers arbete A Treatise on the Family.
Slutligen kanske nŒgon frŒgar vad det i denna redogšrelse fšr marxistisk metod blev av med den omtalade Ólagen om švergŒng frŒn kvantitet till kvalitetÓ?
Det klassiska exemplet Šr vattnets švergŒng till Œnga vid 100oC. Vattnets kokpunkt Šr ett vŠlkŠnt faktum. Men i Œngbastun gŒr vŠl den kritiska grŠnsen fšr obehag nŒgonstans vid 55oC? Snarare Šn att hŠr se en ÓlagÓ kanske vi ska se Ókvantitetens švergŒngÉÓ som en uppmaning att hŒlla reda pŒ saker och ting, i ett sammanhang som i sig avgšr vilka kategoriseringar som just nu, just hŠr, Šr viktiga. Kategoriseringar som i sin tur ocksŒ beror pŒ oss. De Šr till slut en syntes som beror av subjektet, objektet och deras relation.
Och vi mŒste erkŠnna Óhandlingen att kategoriseraÓ som Óen viktig kunskapshandlingÓ.50 Fšrst sedan saker skilts Œt kan vi fšrsška bestŠmma orsak och verkan, eller rangordna i vŠrdehierarkier, vilka talar till oss och ger mening. Arbetsdelning mellan kšnen kan dŒ ses som ett sprŒk.
Men vad Šr det som sŠgs och Óvem Šr det dŒ som talarÓ?51
2. SynsŠtt pŒ och teorier om kšn, genus och arbetsdelning
2.1 Indelning i essentiella och konstruktivistiska synsŠtt och teorier52
€ven om mŠns deltagande i att ta hand om barn, laga mat och skšta hushŒllsuppgifter varierar kan enligt Janet Saltzman Chafetz fšljande generalisering gšras:
Kvinnor tenderar att axla huvudansvaret fšr sŒdant som Šr fšrknippat med barn och hushŒll och deras deltagande i andra typer av arbetet varierar; mŠn Šr šverallt engagerade i arbete utanfšr hushŒllet och omfattningen av deras deltagande i hemarbete och i att ta hand om barn varierar.53
Till detta kan lŠggas arbetsdelningen pŒ sjŠlva arbetsmarknaden. Sverige Šr t. ex. hŠr extremt kšnssegregerat. TvŒ tredjedelar av kvinnorna arbetar i den offentliga sektorn. TvŒ tredjedelar av mŠnnen arbetar i den privata.54
Men i diskussionen om skillnaden mellan kvinnor och mŠn Šr uppdelningen av arbetet, i hushŒllet och mellan hushŒll och arbete pŒ marknaden, bara en del. I det dagliga livet tycker vi oss alltid se en skillnad mellan ÓkvinnligtÓ och ÓmanligtÓ Inom politik och samhŠllsforskning Šr bland annat makt, under- och šverordning, diskriminering nŒgra nyckelbegrepp.
Leder arbetsdelning nšdvŠndigt till en ojŠmn maktfšrdelning? Empiriskt Šr arbetsdelningen efter kšn šverallt relaterad till skillnad i makt.55 Men det ŒterstŒr fšrstŒs att reda ut varfšr och om det finns ett orsakssamband, liksom att reda ut orsaker till fšrŠndringar. Om empiri kan teori skapas. AlltsŒ:
Det spontana Šr att ta det kvinnliga och manliga fšr givet. Ska detta givna underbyggas med reflektion kan argumentet vara att det finns biologiska skillnader som inte gŒr att undkomma. Tydliga sŒdana skillnader Šr t ex det som hŠnger samman med barnafšdande. Argumentet Šr att det oundvikligen ger upphov till allt det vi kallar manligt och kvinnligt. FšrhŒllningssŠttet systematiserat till teori kan kallas essentialistiskt.56
NŠr vetenskapen fŒr mer detaljrika insikter kan essentialistiska fšrklaringar t ex utgŒ frŒn en idŽ om ett passivt Šgg och en aktiv spermie. Den blir ett exempel pŒ ett grundlŠggande fšrhŒllande vilket sedan fortplantar sig utŒt i samhŠllet. Motargument nŠr vetenskapen upptŠckt Šn fler detaljer Ð inom ramen fšr samma essentialistiska synsŠtt Ð kan vara att Šgget visst inte Šr passivt. Det Óinte bara drar sperman in i cytoplasman och fšrflyttar den mot dess kŠrna, utan det aktiverar ocksŒ spermans DNAÓ.57 DŠrmed skulle dŒ fšr denna gŒng ett argument fšr oundvikliga skillnader mellan kvinnor och mŠn, t ex nŠr det gŠller att delta i hushŒllsarbete, vara motbevisat. Fšr Jarrick (1998), som skriver om orsaker till kvinnofšrtryck i allmŠnhet snarare Šn arbetsdelningens orsaker, Šr det inte kvinnans barnafšdande utan mannens stšrre muskelmassa, Ófysisk švermaktÓ, som historiskt fšrklarar skillnader i makt mellan kvinna och man.58 Med en sŒdan biologisk essentialism Ð essentiella fšrklaringar kan utgŒ frŒn annat som vi strax ska se Ð blir naturen ytterst bestŠmmande fšr vad som i samhŠllet Šr man och vad som dŠr Šr kvinna. MŠn och kvinnor tillhšr olika kšn. Naturen bestŠmmer kšnet. Kšnet bestŠmmer samhŠllsrollen. Inom detta synsŠtt talar man just gŠrna om en roll hšrande till individen.59
Det motsatta synsŠttet Šr konstruktivistiskt.60 Med detta synsŠtt kan begreppen man och kvinna inte anvŠndas sŒ sorglšst. En konstruktivist uttrycker sig med stšrre fšrsiktighet
Kategorierna ÓmanÓ och ÓkvinnaÓ Šr analytiska konstruktioner som jag anvŠnder fšr att belysa sŠrskilda och typiska, fast pŒ intet sŠtt enhetliga, kulturella och beteendemŠssiga mšnster.61
Reservationen speglar uppfattningen att vad som Šr kvinna och man helt Šr bestŠmt av den omgivande kulturen. Det finns dŒ egentligen ingen annan orsak till de skillnader mellan kšnen vi ser omkring oss Šn kultur, tradition, ideologiska konstruktioner i syfte att medvetet eller omedvetet upprŠtthŒlla ett manligt švertag. Konstruktionerna Œterskapas stŠndigt, reproduceras, av egen kraft eller inom ramen fšr ett manligt intresse att vara šverordnad. UtifrŒn biologiska skillnader kan dŠremot inga skillnader i makt, arbetsfšrdelning, ÓtypisktÓ upptrŠdande eller annat hŠrledas. Kvinnans barnafšdande skulle t ex inte behšva ha nŒgra samhŠlleliga konsekvenser alls, t. ex. fšr hennes situation pŒ arbetsmarknaden, vore det inte fšr den kulturella konstruktion som omger det. Biologiska argument fšr observerbara sociala skillnader mellan kvinnor och mŠn med detta synsŠtt lika giltiga som argument om att ÓGud har bestŠmt attÉÓ. De Šr ideologiska fšrvrŠngningar.
Inom det konstruktivistiska tŠnkesŠttet Šr ÓmanÓ och ÓkvinnaÓ inte olika kšn, utan olika genus.62 Ett begrepp som med sin anknytning till grammatik antyder att ÓmanÓ och ÓkvinnaÓ Šr nŒgot kulturellt konstruerat, precis som femininum och maskulinum finns i vissa sprŒk men inte i andra. Man och kvinna skapas med detta synsŠtt i en relation mellan kšnen. Kšnen tillskrivs av andra vad det Šr att vara kvinna eller man. Det Šr fšrst dŒ de blir olika genus. Kšnen ÓŠrÓ inte man och kvinna av egen kraft, de Šr inte det av sig sjŠlva, inte i grund och botten, i sin essens.
Mot den biologiska essentialismen kan det konstruktivistiska synsŠttet anfšra argument som verkar trŠffande. Varfšr Šr vi bara efter ett šgonblick sŒ sŠkra pŒ om nŒgon Šr man eller kvinna om det Šr sŒ att skillnaden Šr biologisk? Vi vet det ju utan att denne tar av sig klŠderna. Hur kan det fšr švrigt komma sig att vi sŒ ivrigt vill bestŠmma ÓkšnetÓ pŒ nŒgon som ršr sig bort frŒn oss pŒ flera hundra meters avstŒnd? Vi kommer ju šverhuvudtaget inte att ha nŒgot med den personen att gšra. Varfšr Šr vi sŒ upptagna med att se ut och vara som man eller kvinna? Biologin borde vŠl kunna skšta det automatiskt Œt oss, om den nu var den bestŠmmande faktorn?63
Den biologiska essentialismen Œ sin sida kan komma med motargument: ÓHar det inte varit viktigt att se pŒ lŒngt hŒll om man kan bli attackerad av en hanne? Avslšjar inte hšftbredd i allmŠnhet kšn? KlŠr man inte egentligen upp sig som kvinna eller man fšr att kunna ha sex och Šr inte sexualitet en naturdrift?Ó. ÓDu menar vŠl «klŠr ut sig till«Ó, kanske en konstruktivist skulle svara pŒ det sista.
Det hŠr Šr tvŒ helt motstridiga synsŠtt.
2.2 NŒgra essentialistiska och konstruktivistiska synsŠtt och teorier
2.2.1 Essentialismen hos Gary Becker
UtifrŒn den indelning som nu gjorts, hur ska dŒ Beckers synsŠtt klassificeras? Becker bygger i huvudsak sin avhandling om hushŒllet pŒ ett antagande om att arbetsdelningen i grunden beror av ekonomiskt rationella beslut dŠr en specialisering i en syssla ger škad nytta fšr hela hushŒllet. I en situation dŠr bŒda arbetar bŒde i hushŒllet och pŒ marknaden vore det enligt Becker mera effektivt att Šndra arbetsfšrdelningen sŒ att den blev mer specialiserad.
(É)varje medlem kan fŒ det bŠttre om den medlem som nu specialiserar sig i hushŒllet inte investerar i marknadskapital och škade sin investering i hushŒllskapital64
Becker strŠvar efter en kšnsneutral analys. Arbetsdelningen kan teoretiskt bli helt motsatt den traditionella bara en individ som ej fšrvŠntas vara det t ex Šr effektivare i hushŒllet Šn den andra! UppmŠrksamheten Šr fŠstad pŒ kristallklara ekonomiska hŠrledningar och de fšregŒs ofta av antaganden om att kvinnor och mŠn inte existerar som skilda kategorier. Vad som finns i modellerna Šr ÓindividerÓ. Vad som Šr ÓinneboendeÓ (intrinsic) hos individen ska vi i princip kunna bortse frŒn. Ofta Œterkommer:
Fšr att eliminera varje slag av inneboende komparativ fšrdel antar jag att alla personer Šr i grunden identiska65 (É)
Och i en referens till kapitlet om arbetsdelning fšrklarar Becker:
Ty investeringar i specialiserat humankapital ger škande avkastning och dŠrfšr ett starkt incentiv till arbetsdelning ocksŒ bland personer som i grunden Šr identiska . HŠnsyn till detta tas i denna boks kapitel 2 (É)66
Men pŒ nŒgot sŠtt mŒste ju ŠndŒ den specialisering som uppstŒr frŒn bšrjan fšrklaras. Det sker i form av ett mer obestŠmt synsŠtt dŠr biologi Šr en av fšrklaringarna.
De olika arbetsdelningarna mellan familjemedlemmar Šr delvis bestŠmda av biologiska skillnader och delvis av olika erfarenheter och olika investeringar i humankapital. Specialiseringen i tidsallokering och i ackumulation av humant kapital skulle vara uttalad i den effektiva familjen Šven om alla medlemmar vore biologiskt identiska; i sjŠlva verket argumenterar detta kapitel fšr att biologiska skillnader fšrmodligen har fšrsvagat graden av specialisering.67(kursiv i original).
Beckers poŠng med det sista ovan Šr att Óvad gŠller sexuella fšrnšjelser (sexual enjoyments), produktionen av barn och mšjligen andra varor (commodities)68 producerade i hushŒlletÓ Šr kvinna och man ÓkomplementÓ. Kšnen kommer dŠrfšr att vŠlja att gšra det tillsammans och ej arbetsdelat.
Eftersom bŒda kšnen krŠvs fšr att producera vissa varor minskar komplementaritet den kšnsmŠssiga arbetsdelningen vad det gŠller allokering av tid och investeringar.69
Det slŒr uppenbarligen inte Becker att sexuell fšrnšjelse produceras i samma omfattning om hushŒllet bestŒr av ett lesbiskt eller ett manligt homosexuellt par (men inte alls om en av dem bor ihop med nŒgon av motsatt kšn), att Óproduktion av barnÓ i sin direkta bemŠrkelse fšrstŒs kan ske genom inlŒnad befruktning och i bemŠrkelsen Óta hand om, fšda och klŠÓ sker lika bra dŠr som om makarna Šr av olika kšn?70
Att Ó1 + 1 blir 3Ó i frŒga om sex och Óproduktion av barnÓ nŠr tvŒ personer blir sambo gŒr fšrstŒs att hŠvda. Precis som att 1 + 1 ÓmšjligenÓ, som Becker fšrsiktigt skriver, blir 3 nŠr det gŠller produktion av andra ospecificerade ÓvarorÓ i hushŒllet. Men i tvŒ fall Šr parets olika kšn šverhuvudtaget inte en fšrutsŠttning fšr det. I ett fall beror det pŒ vad som menas med begreppet ÓproduktionÓ (hur ska man i det sammanhanget fšr švrigt se pŒ adoption?). En konstruktivist skulle kalla detta en prŠktig omedveten konstruktion hos Becker.
Han framhŠrdar dock:
HushŒll med bara mŠn eller kvinnor Šr mindre effektiva eftersom de Šr ofšrmšgna att dra fšrdel av (profit from) den kšnsmŠssiga skillnaden vad gŠller komparativa fšrdelar (sexual difference in comparative advantage)71
Men komplementariteten Šr trots allt ett sŠrfall fšr Becker. De fem teorem som stŠlls upp i kapitlet om arbetsdelning visar att liknande arbete inte bšr delas lika om resultatet ska bli optimalt. En komparativ fšrdel gentemot andra hushŒllsmedlemmar pŒ marknaden eller i hushŒllet bšr obšnhšrligt leda till ett rationellt beslut om fullstŠndig specialisering i endera verksamheten. Ja, sjŠlva beslutet att bilda gemensamt hushŒll beror enligt Becker pŒ att de enskildas olika verksamheter nŠr de kommer tillsammans blir stšrre. Det sker bŒde fšr att kšnen specialiserar sig i olika aktiviteter, dŠrfšr att de Šr olika, och fšr att de ibland kompletterar varandra i samma aktiviteter, ocksŒ dŒ dŠrfšr att de Šr olika:
Analysen i kapitel 2 /om arbetsdelningen/ visade att ett optimal produktion i (output from) ett hushŒll krŠver specialiserade investeringar i humant kapital och specialiserade allokeringar av tid frŒn de olika hushŒllsmedlemmarnas sida. Produktionen i ett gift pars hushŒll Šr stšrre Šn summan av vad som produceras i det manliga och kvinnliga enpersonshushŒllet dŠrfšr att mŠn och kvinnor Šr biologiska komplement i produktion och uppfostran av barn och kanske i andra hushŒllsprodukter /commodities/(É) Skillnaden mellan vad som produceras i det Šktenskapliga hushŒllet och summan av produktionerna frŒn hushŒll med en person Šr vad som vinns med Šktenskapet (É).72
Men avhandlingens matematiska logik driver alltsŒ mot specialisering. Det Šr vad den utreder i botten. Den šppning som Becker lŠmnar fšr hushŒllsarbete tillsammans Ð dŠr makarna Šr komplement, pŒ grund av sina olika kšn, och dŒ istŠllet understšdjer varandra Ð fšrblir en outredd mšjlighet. Det handlar uppenbarligen inte bara om sex eller Óproduktion av barnÓ? NŒgon diskussion fšrs inte vidare om vilka de aktiviteterna skulle kunna vara.
Fšrklaringen till arbetsdelning efter kšn kan ocksŒ presenteras i form av ett cirkelresonemang. Investeringar i humant kapital som har med hushŒllsarbetet att gšra Šr enligt Becker den tid och den energi som Šgnas Œt hushŒllsarbete.73
Den tidigare analysen av specialiserade investeringar implicerar att kvinnor huvudsakligen investerar i humant kapital som škar effektiviteten i hushŒllet sŠrskilt nŠr det gŠller att frambŠra och uppfostra barn, dŠrfšr att kvinnan tillbringar sin mesta tid i sŒdana aktiviteter. PŒ samma sŠtt investerar mŠn huvudsakligen i kapital som škar effektiviteten pŒ marknaden, eftersom de tillbringar merparten av sin arbetstid pŒ marknaden. SŒdana kšnsskillnader i specialiserade investeringar fšrstŠrker biologiskt inducerad arbetsdelning mellan marknaden och hushŒllet och fšrsvŒrar i hšg grad mšjligheten att avskilja biologiska orsaker frŒn miljšmŠssiga nŠr det gŠller den djupgŒende arbetsdelningen mellan kvinnor och mŠn.74
Samt beror av, kan vi i en reflektion lŠgga till, vad slags ÓinvesteringarÓ75 fšrŠldrar gjort ÓiÓ individen nŠr hon var barn t ex genom att olika mycket och beroende pŒ kšn lŒta henne delta i hushŒllsarbete. Vilket fšrstŒs ocksŒ kan reduceras till tid.76
Kvinnan Ótillbringar tid iÓ i hushŒllsarbete. Det škar hennes effektivitet dŠrvidlag dŠrfšr att hennes specifika humana kapital dŒ sŠtts i arbete och škar. Hur bšrjar det?
Kvinnor har inte bara ett tungt biologiskt engagemang (committment) i att producera och fšda barn. de Šr ocksŒ biologiskt engagerade i att ta hand om barn pŒ mer subtila sŠtt. Dessutom har kvinnor varit villiga att spendera mycket mer tid och energi Œt att ta hand om sina barn eftersom de vill att deras tunga biologiska investering i produktionen ska lšna sig (be worthwile).77
Vi ser hos Becker en essentialism pŒ tvŒ nivŒer. En biologisk som mer Šr en allmŠn bakgrund, ett synsŠtt. En ekonomisk essentialism som utgŒr frŒn det synsŠttet, men som Šr egen teori fšr sig, utvecklad i detalj ur nŒgra begrepp; en teoretiskt uppbyggd essens
2.2.2 Essentialismen hos Marx och Engels
I sina tidiga arbeten skrev Marx och Engels ofta ÓpatriarkaliskaÓ framfšr ordet familj. Men de ansŒg att manlig šverhšghet var nŒgot pŒ snabbt utdšende och att fenomenet i vilket fall saknade betydelse fšr ekonomin. Marx riktade uppmŠrksamheten mot produktionen. Det var dŠr exploateringen av arbetarklassen kunde ledas i bevis. FrŒgan om distributionen var nŒgot som bara kunde diskuteras i moraliska termer.78
Friedrich Engels bok Familjen, statens och privategendomens ursprung fick dock bred spridning i slutet av 1800-talet. Hans teoretiska och politiska auktoritet i arbetarršrelsen var fšr švrigt mycket stor. Fšljande passus om kvinnans stŠllning i arbetarklassen Šr talande:
/I den proletŠra familjen/ saknas all egendom Ð och det var just fšr att denna skulle bevaras och gŒ i arv som monogamin och mŠnnens herravŠlde upprŠttades Ð hŠr saknas dŠrmed ocksŒ varje drivande kraft att gšra mŠnnens herravŠlde gŠllande. €n mer, ocksŒ medlen saknas. Den borgerliga rŠtt, som skyddar detta herravŠlde, existerar endast fšr de besittande79 och deras umgŠnge med proletŠrerna. Den kostar pengar och har dŠrfšr pŒ grund av arbetarens fattigdom ingen giltighet fšr dennes stŠllning till sin hustru. DŠr avgšr helt andra personliga och samhŠlleliga fšrhŒllanden. Och sedan storindustrin fšrflyttat kvinnan frŒn hemmet till arbetsmarknaden och fabriken och ofta nog gjort henne till familjefšrsšrjare, har den sista resten av mŠnnens herravŠlde fullstŠndigt fšrlorat all mark i arbetarhemmet Ð mšjligen skulle det kvarstŒ nŒgot av den brutalitet mot kvinnor, som vunnit insteg med monogamins infšrande. SŒ Šr proletŠrens familj inte lŠngre monogam i ordets verkliga mening, Šven om det rŒder den lidelsefullaste kŠrlek och bergfast trohet frŒn bŒdas sida och trots all eventuell kyrklig och borgerlig vŠlsignelse. DŠrfšr spelar ocksŒ monogamins eviga ledsagare, hetŠrism80 och Šktenskapsbrott, hŠr endast en sŒ gott som fšrsvinnande roll. Kvinnan har faktiskt Œter fŒtt rŠtten att skiljas och om man inte trivs ihop, gŒr man ifrŒn varandra..81(Min understrykning)
ÉÓsista resten av herravŠlde fullstŠndigt fšrlorat all markÓÉÓmšjligen kvarstŒ nŒgot av den brutalitetÉÓ? Idylliseringen av Óden proletŠra familjenÓ hŠrleds hŠr ur en speciell syn pŒ ekonomin och dess helt bestŠmmande roll. Arbetarkvinnan gŒr ut i fšrvŠrvslivet, fŒr egen inkomst och en annan roll i den samhŠlleliga produktionen. Det Šr vad som behšvs. Engels tycks inte kunna tŠnka sig att hon pŒ nytt skulle kunna tvingas ut frŒn penningekonomin. LŠngre fram i samma arbete liknar Engels fšrhŒllandet mellan man och kvinna i borgerligheten, dŠr kvinnan Šr hemma, vid fšrhŒllandet mellan arbetare och kapitalist.
Vi ser hŠr en ekonomisk essentialism utan andra švervŠganden. UnderfšrstŒtt blir kvinnofrŒgan dŒ ocksŒ en politiskt oviktig frŒga i den tidens arbetarršrelse, den lšses automatiskt.82
Det Šr en essentialism som hŠrršr ur uppfattningen att arbetet i hushŒllet inte lŠngre Šr en del av den egentliga arbetsprocessen. Det hšr inte till ekonomin.83 Det har inget med vŠrdeproduktionen i det kapitalistiska produktionssŠttet att gšra. De vŠrden som skapas hemma kan dŠrfšr inte analyseras vetenskapligt. Fšr Marx Šr ocksŒ arbetskraften en vara vars natur fšrst undersšks nŠr den anvŠnds i vŠrdeproduktion utanfšr hushŒllet. Dess Œterskapande, reproduktion ombesšrjs med arbetslšnen. Vad som i švrigt gšr det mšjligt att gŒ till jobbet, och att nya mŠnniskor ska kunna gŒ till jobbet, Šr utanfšr blickfŠltet.
Att fšda barn, att ta hand om, fšrsšrja och klŠ dem och allt kreativt arbete hemma sker i vŠrlden utanfšr den ekonomi som exempelvis Kapitalet analyserar.84
2.2.3 Brygga till konstruktivism: psykoanalytisk teori hos Chodorow
I en inflytelserik bok85 pŒ 70-talet hŠvdade Nancy Chodorow att det visserligen Šr sŒ att kvinnan Šr biologiskt bestŠmd att fšda och amma barn. DŠremot finns det inget biologiskt instinktsmŠssigt hos kvinnan som skulle gšra att hon Šr mer benŠgen att ta hand om barn Šn mannen. Med hŠnvisning till undersškningar av olika primater och dŠggdjur avvisade hon fšrklaringar om nŒgra hormoner som skulle kunna ge kvinnan, men inte mannen, en biologisk ÓknuffÓ mot fšrŠldraskap i samband med graviditet eller amning.
I hennes arbete kallas fšrmŒgan att ta hand om barn, det goda fšrŠldraskapet, fšr modersfunktionen. Men den Šr alltsŒ inte knuten till kvinnan som kšn och den innefattar mycket mer Šn barnafšdande och amning.86
Den sexuella arbetsfšrdelning enligt vilken kvinnan har en modersfunktion har fŒtt nya betydelser och uppgifter och kan inte lŠngre fšrklaras som ett resultat av biologin eller kravet att šverleva. Den funktionalistiska och pŒ den biologiska utvecklingen grundade beskrivningen ger inget švertygande i biologin grundat skŠl fšr varfšr kvinnorna eller de biologiska mšdrarna bšr eller mŒste fylla fšrŠldrarollen.87
IstŠllet analyserade Chodorow ingŒende den mycket tidiga socialiseringen av barnet utifrŒn ett psykoanalytiskt perspektiv. En mycket tidig och intensiv relation till modern under spŠdbarnstiden skapar ett speciellt symbiotiskt fšrhŒllande mellan mor och barn. Modern kommer att representera beroende och passivitet.88 Barnet upplever mycket tidigare och lŠttare fadern/mannen som en separat individ. Han kommer att representera verkligheten, kanske samhŠllet.89 Eftersom dottern Šr av samma kšn och eftersom modern sjŠlv varit flicka Šr ocksŒ moderns separation frŒn sonen enklare.90 FrŒn denna grund utvecklas en olika socialisation av kvinnor och mŠn dŠr bland annat kvinnors fšrŠldrafšrmŒgor utvidgas medan de fšr mŠnnens del inskrŠnks.91
Till att bšrja med existerar kvinnans modersfunktion inte som en enskild fšreteelse. Den Šr en grundlŠggande bestŒndsdel i arbetsfšrdelningen efter kšn. I denna egenskap Šr den strukturellt och kausalt knuten till andra hŠvdvunna arrangemang i samhŠllet och till de ideologiska formuleringar som rŠttfŠrdigar den kšnsberoende arbetsfšrdelningen. Modersfunktionen bidrar ocksŒ till Œterskapandet av ojŠmlikheten mellan kšnen genom dess inverkan pŒ mannens personlighet
Som framgŒr av det fšrsta citatet i detta avsnitt ansŒg Chodorow att det inte lŠngre fanns nŒgra biologiska skŠl till att modersfunktionen var kšnsbunden. Men Óinte lŠngreÓ hŒller frŒgan šppen om arbetsdelningen fšrut var en naturlig utlšpare frŒn biologi. Analysen handlar om hur modersfunktionen Œterskapas idag, inte hur den frŒn bšrjan blev till och knšts fast till ett kšn (det engelska originalets titel bšrjar fšljaktligen The Reproduction of MotherhoodÉ). Den handlar om kŠrnfamiljen i vŠst Ð mamma, pappa, barn Ð sŒ som den sett ut under 1900-talet och dŒ bara om konsekvenser av upplevelser i de tidiga barnaŒren i sŒdana familjer.92
Chodorows psykoanalytiska ansats kan kanske ses som en brygga mellan essentialism och konstruktivism, dŠr tyngdpunkten Šr konstruktivistisk. Det Šr samspel och relationer hon talar om, inte egenskaper som hšr till kšn.93 Men tillhšrigheterna Šr som sagt givna och analysen sker pŒ basis av dem.
2.2.4 NŒgra olika konstruktivistiska synsŠtt94
Inom den nuvarande konstruktivismen (postmodernism, poststrukturalism anvŠnds ocksŒ hŠr) Óuttrycker kvinnlighet underordning och manlighet šverordningÓ.95 TvŒ kšn Šr alltsŒ en skapad symbolisk ordning fristŒende frŒn biologi. Ordningen kan ocksŒ reproducera sig sjŠlv fristŒende frŒn ekonomiska villkor eller strukturer.
UppmŠrksamheten pŒ symboler gšr att sprŒket som anvŠnds i samspelet mellan det kvinnliga och det manliga blir viktigt. BŒde makt och mening tŠnks som skapade i sprŒket genom konstruktion av skillnader, sŠrskilt i form av motsatspar, dŠr delarna i motsatsparen kan vara šver- och underordnade varandra.96 Delarna knyts till kšn. NŠraliggande exempel Šr t ex: bestŠmd Ð envis, arg Ð hysterisk, ledartyp Ð dominant (samma upptrŠdande, olika kšn). Eller hŠndig Ð opraktisk, logisk Ð intuitiv, konkurrensinriktad Ð samarbetsinriktad (olika egenskap, olika kšn).97
Yvonne Hirdman pekar fšr sin del just pŒ Œtskiljande och hierarki som tvŒ logiker nŠr kvinnligt och manligt konstrueras.98 ÓLogiken om kšnens isŠrhŒllande och logiken om det manligas primatÓ.99
Inom konstruktivismen har denna diskussion sammanfšrts med Foucaults teorier om makt och sŒ kallad diskurs Ð Óen regelstyrd framstŠllning av utsagor, begrepp, teser och teorier som sammantagna utgšr en artikulerad fšrestŠllning om nŒgontingÓ vilken sŠtter en ram, Óinte bara fšr individernas handlingar utan ocksŒ fšr det tŠnkbaraÓ.100 Vad kan det betyda?
Vi kan t. ex. lŠgga mŠrke till hur Ófšda barnÓ i vŒrt sprŒk betyder tvŒ saker. Vi behšver bara Šndra satsmelodi och tryck pŒ orden. ÓFšda barnÓ syftar bŒde pŒ att fšrsšrja barn med mat och pŒ sjŠlva fšdelseakten. Modersfunktionen i Chodorows breda innebšrd av ordet, fšrŠldraskap, (2.3.1 ovan) blir hŠr via sprŒket fast fšrbunden med biologi.
Fšr Foucault utšvas alltid makt mellan mŠnniskor. Men varje situation Šr speciell och det Šr individernas makt som Šr viktig inte samhŠllsstrukturer. Individen utšvar eller underkastar sig makt inom ramen fšr en diskurs i vilken alla aktšrer Šr fŒngna. Hoppet om fšrŠndring finns bara i konkurrens frŒn motdiskurser. De kan šppna hŒl ut ur lŒdan. De Šr i och fšr sig bara ingŒngar till andra lŒdor! Diskurser och inte mŠnniskorna Šr subjektet.101
Kategorier som kšn eller genus har inte varit nŒgon inordnad del av Foucaults tankegŒngar Ð de kan ju behandlas som sociala kategorier102 och individen hamnar dŒ i bakgrunden. De kanske ocksŒ kan handla kollektivt, vara subjekt. Det skulle strida mot Foucaults grundsyn. Men andra har fšrt samman kšns- och genusteorier med hans idŽer.103
Carin Holmberg presenterar i sin avhandling om kšnsmakt och arbetsdelning i hushŒllet en detaljerad teori kallad symbolisk interaktionism. En aktiv mŠnniska i stŠndig utveckling placeras Ómellan den egna livshistorien och den samhŠlleliga verklighetenÓ (Holmbergs kursiv).104 Hon Šr ett pŒgŒende sjŠlv fšr vilka andra har stor betydelse och dŠr sjŠlvet ses som bestŒende av ett jag (engelska: I) och ett mig (me). Jag Šr det subjekt som oreflekterat handlar utifrŒn direkt fšrfšrstŒelse och mig Šr en mer reflekterande del av sjŠlvet, ÓnŒgot fšrenklat sjŠlvets livshistoriaÓ eller ÓsjŠlvet som Šr ett objekt fšr sig sjŠlvÓ (É) Ósumman av hur andra uppfattar och tolkar sjŠlvet, enligt sjŠlvets uppfattningÓ. Dessa andra kategoriseras i de signifikativa andra, nŠra betydelsefulla personer och den generaliserade andre Ósom kort kan beskrivas som samhŠllet och dess norm- och regelsystemÓ105 Kulturellt accepterade handlingsmšnster internaliseras i individen och gšr henne socialt kompetent, fŒr henne att veta hur hon ska fšra och skicka sig.106
Den generaliserade andre Šr en aktšr som bara analytiskt kan sŠrskiljas frŒn De signifikanta andra och Me. TŠnkandet Šr (É) ett samtal mellan I och Me eller den generaliserade andre: NŠr jag tŠnker samtalar jag med samhŠllet! Eller med mitt SjŠlv, sŒdant som det ser ut frŒn samhŠllets synvinkel, det Œterspeglade jaget, d v s Me..107 (Kursiv i original).
Teorin poŠngterar mŠnniskan som en social varelse, fšrmŒgan till rollšvertaganden (fšrst pršvad i barnets lek) och dŠrmed fšrmŒgan att uppfatta sig sjŠlv som ett objekt fšr andra och dŠrmed att samtala med sig sjŠlv som vore hon ett objekt fšr sig sjŠlv.108
I Holmbergs avhandling fšrs denna teori samman med annan feministisk teoribildning till en syntes.109 Det blir till slut en rik konstruktivism som stŒr i fšrbindelse med sociologi och psykoanalytiska tankegŒngar. Asymmetriska rollšvertaganden fšr handen nŠr den person som kontrollerar materiella eller immateriella sociala objekt Ð Óde som handlingen ršr sig kringÓ110 Ð inte behšver gšra rollšvertagande i samma mŒn som andra. Den utan kontroll blir istŠllet kŠnslig fšr den andre och vill fšrstŒ den andres Ódefinition av situationenÓ111 fšr att kunna anpassa sig till den. Genom isŠrhŒllandets logik kan den šverordnade lŒta bli att sŠtta sig in i den andras situation, inte ta hennes perspektiv och dŒ utšva makt. Genom hšgre grad av identifiering Šn vad som motsatt sker anpassar sig den dominerade till makt.112 Allt detta Šr inte neutralt till kšn utan tvŠrtom nŠra fšrbundet med det. PŒ kollektiv, social nivŒ, i hushŒllet sŒvŠl som i samhŠllet finns en differentiering, mŠns sociala distans till kvinnor i ett sammanhang dŠr mannen Šr norm. Kvinnor stŒr fšr identifiering i hšgre utstrŠckning Šn mŠn, tar mŠns perspektiv pŒ situationen snarare Šn kvinnors.113
2.3 Begreppen bas och šverbyggnad och strŠvan efter teoretisk syntes
I ett fšrsšk att fšrena konstruktivism med essentialistiskt synsŠtt menar Anita Gšransson att Ósambandet mellan det konstruerade och kraften bakom konstruktionenÓ114 bšr undersškas. Hennes tvŒ utgŒngspunkter fšr en syntes Šr att:
det Šr konstruktionen av manligheten som Šr problemet, inte kvinnligheten (É) den Šr den ursprungliga kšnskonstruktionen (É) kŠnsligare fšr fšrŠndring en kvinnligheten och mycket snŠvare definierad (É) Konstruktionen av kvinnligheten tjŠnar till att gšra manligheten šverlŠgsen. Den Šr i denna mening en stštta fšr manligheten. Liksom i andra sammanhang Šr det denna skillnad som skapar meningen.115
Men Šr inte manligheten mer historiskt konstant? Jo, kanske, men det motsŠger inte vad som nu sagts, anser hon, fšr om:
(É) manligheten sšker sig till maktpositioner och dessa krŠver exempelvis auktoritativitet, beslutsamhet, distans sŒ skulle dessa drag naturligtvis bli gemensamma fšr manligheter vid de beršrda maktbaserna.116
Hennes andra antagande Šr att:
(É) fšrŠndringar i kšnsrelationerna uppstŒr i fšrŠndringar mellan maktbaser i samhŠllet. Kšnsrelationer fšrŠndras inte spontant (É) de har (É) ingen autonom dynamik i egenskap av kšn. Det ligger i deras egenskap av konstruktioner.117
SŒ nŠr makten flyttar sig eller Šndrar karaktŠr omdefinieras manlighet fšr att passa in i hierarkin av maktbaser. NŒgot vi historiskt kan se nŠr manligt yrke omdefinierats till kvinnligt och tvŠrtom.118 Maktbaserna Šr flera. DŠrfšr finns ocksŒ flera manligheter och kvinnligheter ordnade i en hierarki och viktiga fšr att formera klasser i samhŠllet. Klass Šr en aspekt pŒ manlighet.119 Det vill sŠga, klass fŒr den att variera.
Det dominerande kšnet i den dominerande klassen brukar vara tŠtast knutet till de viktigaste maktresurserna. En diskurs skapas som tolkar och identifierar den nya resursen som manlig.120
Bakom dessa antaganden ligger en Œtskillnad mellan bas och šverbyggnad, hŠr fšrstŒdda som den ršrliga grund som konstruktionerna stŒr pŒ samt konstruktionerna sjŠlva. Det Šr fšrstŒs i strid med Foucault. Han kritiserar uttryckligt denna uppdelning. Diskurser Šr makter i sig sjŠlva. De behšver inte hŠmta kraft frŒn nŒgot, t ex frŒn hur en ekonomi i grund och botten Šr organiserad, en ÓbasÓ.121
Det Šr vŠrt att se hur synsŠttet Óbas Ð šverbyggnadÓ fšrsta gŒngen formulerades av Marx:
I sitt livs samhŠlleliga produktion trŠder mŠnniskorna i bestŠmda, nšdvŠndiga, av deras vilja oberoende fšrhŒllanden, produktionsfšrhŒllanden, som motsvarar en bestŠmd utveckling av deras materiella produktivkrafter. Summan av dessa produktionsfšrhŒllanden bildar samhŠllets ekonomiska struktur, den reella bas, pŒ vilken en juridisk och politisk šverbyggnad reser sig och vilken motsvaras av bestŠmda former av det samhŠlleliga medvetandet. Det materiella livets produktionssŠtt Šr bestŠmmande fšr den sociala, politiska och andliga livsprocessen šverhuvudtaget. Det Šr inte mŠnniskornas medvetande som bestŠmmer deras vara utan tvŠrtom deras samhŠlleliga vara som bestŠmmer deras medvetande.122 (Min kursiv).
DŠrefter ger Marx exempel pŒ vad han rŠknar till šverbyggnaden:
de juridiska, politiska, religišsa, konstnŠrliga eller filosofiska, kort sagt ideologiska former, i vilka mŠnniskorna blir medvetna om denna konflikt och utkŠmpar den.
Nu Šr det ju sŒ, att begreppet bas, i hushŒllets eller ÓfamiljensÓ sammanhang, uppenbarligen inte bara kan betyda produktionsfšrhŒllanden, organisation och hierarkier, ute i samhŠllet. Det Šr sant att det finns en fšrbindelse mellan samhŠlle och hushŒll. Men nŠr vi ser pŒ hushŒllet som sŒdant mŒste bas ocksŒ betyda, ja framfšrallt betyda, den organisationens Óekonomiska strukturÓ. Den blir dŒ en viktig del av det Ómateriella varaÓ som ÓbestŠmmer mŠnniskornas medvetandeÓ (bland annat fšrestŠllningen om en sjŠlvklar arbetsdelning efter kšn).
Men inte bara det. Gšransson beršr hastigt sambandet mellan kropp och materialitet. Hon vŠljer att inte ta in det i sin uppsats.123 Men det Šr utan tvivel sŒ att ocksŒ naturen ingŒr i det materiella livets och produktionens villkor, som de villkoren ter sig bŒde i och utanfšr hushŒllet.124 I det materiella livets villkor ingŒr graviditet, barnafšdande och vŒra kroppar. Naturen, biologin Šr en del av basen.
PŒ liknande sŠtt Šr det inte bara juridiken eller kulturen i allmŠnhet som borde intressera oss hŠr, utan kulturen (och juridiken?) i hushŒllet. D v s den šverbyggnad som reser sig šver hushŒllets produktion och denna šverbyggnads bidrag till hushŒllets reproduktion, hushŒllets stŠndiga Œterskapande av sig sjŠlvt.
PŒstŒr man som Marx, att ett av samhŠllsvetenskapens syften Šr att gšra oss Ómedvetna om vŒr egen omedvetenhetÓ har man ocksŒ sagt att detta omedvetna Ð i kollektivet kanske ÓdiskursenÓ, kulturen, de oreflekterade normerna Ð Šr helt eller till dels skilt frŒn det medvetna. Det kan ha sin egen ršrelse och logik. Viktiga saker kan pŒgŒ dŠr utan omedelbart samband med vad som fšrŠndras i basen. Om en undersškning visar att deltidsarbetande kvinnor gšr Ómer hushŒllsarbete Šn sina arbetslšsa mŠnÓ125 bšr det inte rŒda nŒgot som helst tvivel om att den arbetsdelningen Šr frukten av en ren konstruktion. Tidsresurshyptosen som sŠger att den som har mest tid till hemarbete gšr mest hemma tycks inte gŠlla.126 Konstruktionen mŒste dŒ studeras fšr sig som relativt oberoende frŒn den ekonomiska basen (till vilken objektiv tidsresurs, en fšljd av bland annat organisation, mŒste rŠknas).
Det slumpar sig sŒ att de begrepp som Carin Holmberg anvŠnder lŒter sig fšras samman med Beckers grundbegrepp. Detta sedan Amartya Sens kritik mot antagandet om stabila preferenser lŠggs till.127 Begrepp anpassas sedan till det nyklassiska sprŒket. Vid kontakten Šndras deras ursprungliga innebšrd. Men vi kan dŒ tŠnka utanfšr och pŒ grŠnsen av Beckers modeller.
3. Avhandling
3.1 HushŒllet med en person och Beckers grundlŠggande byggstenar
3.1.1 Kan begreppet nytta, U, och nyttobŠraren Z accepteras som utgŒngspunkt?
Jag ska nu undersška hur Becker modellerar fram arbetsdelning mellan man och kvinna vad gŠller arbete hemma och lšnearbete. Beckers utgŒngspunkt presenteras fšrst i en modell fšr hushŒllet med en person. Kan denna bšrjan accepteras?
UtgŒngspunkten Šr:
U = U(Z1,ÉÉ., Zm),128.
Formeln Šr modellens kŠrna.
U symboliserar den nytta individen upplever. BŒde frŒn de varor och tjŠnster hon inkšper pŒ marknaden och frŒn den tid hon Šgnar Œt att ÓŠta, sova, titta pŒ TV, arbeta i trŠdgŒrden och att delta i mŒnga andra aktiviteterÓ.129 LŒt oss tills vidare acceptera begreppet individuell nytta. SŒ smŒningom ska begreppet problematiseras. Vi konstaterar att formeln anger att U beror av, Šr en funktion av, mŒnga olika ÓZÓ, indikerade med 1 och sŒ vidare Šnda till ÓmÓ, som markerar vilket index som helst. Mšjligen kunde upprŠkningen sluta med 15 istŠllet fšr det godtyckliga ÓmÓ. Becker hŠnvisar i fšrbigŒende till Bentham som i ett tidigare arbete listat Ó15 grundlŠggande kŠllor till nšjen och olustÓ.130
I Beckers arbete anvŠnds genomgŒende Z, dessa ÓkŠllorÓ, som beteckning fšr commodities I en annan text skulle begreppet nŠrmast šversŠttas som ÓstapelvarorÓ, d v s meter- eller kilovara handlade i stora partier, sŒ att sŠga i lšsvikt.131 Med Z menas dock hŠr, att tid och varor inte direkt tŠnks fšrse nŒgon/nŒgra med nytta. Fšr Becker Šr Z istŠllet fšrmedlare mellan anvŠnd tid och varor, Œ den ena sidan, och nytta, U, Œ den andra:
(É) ett mer intuitivt och anvŠndbart antagande Šr att tid och varor132 Šr produktionsfaktorer (inputs) som sŠtts in i produktionen av ÓcommoditiesÓ, vilka sedan direkt ger nytta (directly provide utility). Dessa commodities kan inte kšpas pŒ marknadsplatsen utan produceras sŒvŠl som konsumeras av hushŒll som dŠrvid anvŠnder sig av inkšp pŒ marknaden, egen tid och olika insatsfaktorer i omgivningen (various environmental inputs). Till dessa commodities hšr barn, 133 prestige och uppskattning, hŠlsa, altruism, avundsjuka och njutningar fšr sinnet. De Šr mycket fŠrre i antal Šn de varor som konsumeras. 134
Definitionen bestŠmmer alltsŒ Z till att vara en slags fiktiva stapelvaror som av individen omsŠtts till en fšr alla Z gemensam nytta, vilken de bŠr pŒ. GŒr det att enas med Becker om en fšrmedlande roll fšr Z Ð frŒn Ótid, varor och omgivningÓ till U?
Antagandet Šr anvŠndbart i de fšljande modellerna, skriver Becker. Vi accepterar det och diskuterar varfšr om en stund. LŒt oss fšrst diskutera intuitionen bakom antagandet.
Det tycks inte som om de tillstŒnd vi Šr i dŒ vi upplever avund, Œtnjuter prestige, njutningar fšr sinnetÉ i sig sjŠlva Šr nŒgot som hos oss ytterligare omvandlas till en enda gemensam kategori i vŒra kŠnsloliv, som vi skulle kalla nytta och som škar eller minskar. Upplevelserna tycks istŠllet finnas hos oss i en stŠndigt skiftande blandning utan ytterligare omvandling. I det dagliga livet kan vi inte gripa efter ÓnyttaÓ eller ÓonyttaÓ. Men vi kan gripa efter sštsaker fšr att tillfredsstŠlla en lŠngtan efter sštt; vi kan sška prestige och uppskattning hos andra, med hjŠlp av uttalanden, handlingar eller attribut; vi kan ruska av oss en obehaglig kŠnsla av avund med hjŠlp av ett samtal; undvika smŠrta genom att inte gŒ ut i gatan framfšr en bil som ska passeraÉ
Med det intuitiva synsŠttet Šr det alltsŒ inte sŒ att vi ÓfŒr nytta av tid som Šgnas Œt (receives utility from time spent) att Šta, sova , titta pŒ TVÓÉ. IstŠllet Šr det sŒ att vi fŒr mŠttnad av att Šta, vakenhet av att sova, fšrstršelse av att titta pŒ TVÉoch dŠr en gemensam nŠmnare fšr alla vŒra upptŠnkliga aktiviteter Ð frŒn kortvariga, som att vŠnda sig i sšmnen, till lŒngvariga, som att sova hela natten Ð Šr att tillfredsstŠlla upplevda behov som hela tiden skiftar.135
Den schematiska, men intuitiva, sekvensen skulle dŒ istŠllet vara:
1) Ett sŠrskilt behov uppstŒr, en spŠnning finns hos oss _
2) _ vi gšr nŒgot fšr att tillfredsstŠlla behovet _
3) _ behovet Šr tillfredsstŠllt, spŠnningen slŠpper.
Den intuitiva analysen tycks inte behšva nŒgot ytterligare led fšr att fullborda fšrloppet.
De olika behoven Šr diffust separata och kan ej tillfredsstŠllas med en skopa nytta av viss mŠngd. NŠr de tillfredsstŠllts upplever vi inte behovstillfredsstŠllelsen pŒ nytt, i ett slags emotionellt eko, genom att uppleva nytta. Vidare, eftersom vi hela tiden gšr nŒgot tycks det som om vi stŠndigt Šr i behov av nŒgot, att vi alltid har smŒ och stora spŠnningar i det system som kropp och psyke utgšr. €r detta nŒgot ett enda?
Med Beckers terminologi kŠnner vi oss alltid vara i ett onyttigt tillstŒnd. Men det intuitiva (vid tydlig otillfredsstŠlldes, spŠnning), tycks vara att sŠga (och kŠnna sig): ÓJag Šr hungrig, trštt, rastlšs, avundsjukÉÓ. Inte: ÓJag upplever en brist pŒ nyttaÓ. PŒ samma sŠtt, nŠr en spŠnning har slŠppt, sŠger vi inte: ÓJag upplever nytta!Ó utan ÓJag Šr mŠtt, utsšvd, avslappnadÉÓ. NŠr ÓAllt Šr bra!Ó Šr inte Óhela onyttan bortaÓ (en) utan Óalla behov Šr tillfredsstŠlldaÓ (flera). Allt, av allt det som det skulle kunna vara, Šr bra. NŠr jag lugnt tŠnker ÓInget fattas migÓ, syftar ÓingetÓ pŒ nŒgon av de mŒnga olika, diffust separerade, brister det skulle kunna vara frŒga om.
Det Šr alltsŒ inte riktigt, om diskussionen som nu fšrts accepteras, att anta att tillfredsstŠllelse av behov uthŠlls i ett gemensamt nyttokŠrl inne i vŒra huvuden. Och det tycks som om ett fšrhŒllande mellan ett U och flera Z, som Becker utgŒr frŒn, blir Šn svŒrare att acceptera om vi fšrestŠller oss kontakt med en annan individ. Vi vet ju att vi sŠger ÓVar snŠll och rŠck mig saltetÓ, inte Ó…ka min nyttaÓ.
Men denna sista anmŠrkning hoppar šver nŒgra steg. Vi ska fšrst fšrsška fšrstŒ vad denna utgŒngspunkt fyller i Beckers modell. Innan dess ska vi bara beršra en viktig invŠndning mot vad som hittills sagts.
NŠmligen den, att det kanske invŠndas att U just precis Šr denna ÓstŠndigt skiftande blandning av upplevelserÓ sŒ som det uttrycktes ovan. Den stŠndigt pŒgŒende resultanten av alla Z? Ja, egentligen det mŠnskliga varat i all sin rikedom? Svaret Šr Œ ena sidan Nej. I det arbete vi undersšker av Becker och i den nyklassiska teoribildningen Šr U inte det Ódet mŠnskliga totala varatÓ utan det avgrŠnsade begreppet nytta. (Vi ska i vad som fšljer undersška hur det avgrŠnsas.) Men i modellen Ð och det finns per definition ingen teori utanfšr modellen Ð Šr svaret Œ andra sidan ett bestŠmt Ja. I den meningen att det mŠnskliga varat antas kunna reduceras till U, utan att vŠsentliga aspekter av detta vara fšrloras. U skulle sŒ att sŠga vara den viktiga bottensatsen i varat, essensen. Accepteras det, blir det mšjligt att bortse frŒn allt annat Šn nyttan Ð som škar eller minskar i en dimension136 Ð och ŠndŒ Ói stort settÓ fšrstŒ helheten.
I sjŠlva verket finns i Beckers teorier om arbetsdelningen en vacklan mellan Óallt i det mŠnskliga varatÓ och nyttan. NŒgot som ska visas nedan, efter det att vi fšrst fšrsškt fšrstŒ nyttans funktion i Beckers modell.
3.1.2 Nyttans funktion i modellen
Den verbala omskrivningen av den matematiska satsen U = U(Z1,ÉÉZm) kan vara ÓNyttan/Onyttan Ð en enda sak! Ð beror av olika upplevelserÓ (Z1 ,É, Zm).
Intuitivt tycktes det svŒrt att acceptera ett ÓUÓ som ska avskiljas frŒn olika ÓZÓ. Men att olika Z antas vara šversŠttbara till enheten U gšr det mšjligt att teoretiskt skapa en artificiell marknad pŒ vilken U sŒ att sŠga Šr pengarna. Existensen av denna fiktiva marknad Šr grundlŠggande i Beckers modeller. Z har ett pris. Valutan Šr U.137
(É) commodities har inte marknadspriser eftersom de inte kšps, men de har skuggpriser lika med kostnaden fšr deras produktion (É)dŠr _i Šr den genomsnittliga kostnaden fšr de varor och den tid som spenderas pŒ varje enhet Zi.
_i = pi xi / Zi + w thi/ Zi.
_i Šr alltsŒ det totala skuggpriset fšr de tvŒ delarna av nyttobŠraren Zi. pi Šr styckepriset pŒ en ett antal varor xi som inkšps pŒ marknaden, w Šr (tim-)lšn pŒ marknaden som i formeln blir den lšn som fšrbigŒs av individen vid thi,(timmar) arbetstid i hemmet. Divisionen med Zi fšrstŒs enklast som kostnad per enhet Zi.
Alla faktorer utom Z i ekvationens hšgra led kan vi bestŠmma till tal i en empirisk undersškning. Men hur ska skuggpriset _i bestŠmmas? Namnet anger att det Šr skuggan frŒn kostnaden pŒ hšger sida i ekvationen. Men problemet Šr att Zi inte kan anvŠndas i nŒgon verklig division. Z1 har inget vŠrde. Vi Šr dŒ tillbaka inne i den enskilde individens huvud. Eller fŒr vi frŒn utsidan frŒga henne nŠr hon stŒr och diskar och hoppas pŒ ett uppriktigt svar. ÓHur stor Z tycker du finns i denna diskborste?Ó (en frŒga om vŠnster term ovan). Svaret kan bli ÓDen Šr mycket anvŠndbarÓ. Eller ÓHur roligt Šr det att diska?Ó(hšgra termen). ÓInte sŒ kul.Ó. Eller mšjligen utanfšr ekvationen: ÓMin sambo diskar inte sŒ ofta.Ó
Vi besvarar inte sŒdana frŒgor kvantitativt.138
Beckers och den nyklassiska skolans lšsning pŒ detta problem Šr att jŠmfšra den upplevda intensiteten i ett slags sista fragment av behov som inte Šr tillfredsstŠllt med den kostnad som tŠnkes upplevas av att man avstŒr frŒn ett annat sista fragment av helt andra varor, eller tid anvŠnd pŒ annat sŠtt, nŠr det fšrsta behovsfragmentet tillfredsstŠlls. Nyckelbegreppet Šr marginell nytta. Hur stor Šr fšrŠndringen i nyttan U nŠr en liten fšrŠndring sker i nŒgon Z? Ett fšrhŒllande mellan tvŒ nyttobŠrare ger ett prisfšrhŒllande. Det ena priset blir en skugga av det andra enligt formeln:139
_U/_Zi = MUi = _i ,
_U/_Zk MUk _k fšr alla i och k
DŠr _ framfšr bokstŠverna U och Z markerar Óen fšrŠndring i U pŒ grund av en liten fšrŠndring i ZÓ och dŠr M stŒr fšr marginell fšrŠndring. NŠr formeln Šr i balans, dŒ Šr de tre kvoterna lika. DŒ bšr vi veta ett fšrhŒllande mellan de tvŒ skuggpriserna lŠngst till hšger. Kostnaden fšr ytterligare lite av det ena Zi Šr lika stor som den marginella fšrlusten vi gšr pŒ det andra Zk. Och tvŠrtom. En kostnad uppstŒr som bestŒr av det man pŒ marginalen har avstŒtt frŒn.
Ju fler alternativ som tillkommer desto svŒrare blir tillŠmpningen. Och jŠmfšrelsen mellan att fŒnga en tiokilos gŠdda, gŒ pŒ konsert, sitta en timme framfšr TV:nÉ.alla jŠmfšrda med varandra i termer av ett slags sista fragment pŒ marginalen blir minst sagt besvŠrlig, ocksŒ som teoretisk lek. SynsŠttet tycks lŠmpa sig bŠst fšr att beskriva en persons val mellan att fŒ ytterligare nŒgot av tvŒ snarlika saker i ett šgonblick som ilar fšrbi. Men inte heller det Šr problemfritt. Alternativ hon inte kŠnde till kan inte skuggprissŠttas. Och i en annan situation kanske hon har ett friare val?
I sjŠlva verket driver modellen med skuggpriser hŠrledda ur individuell marginell nytta mot nŒgon slags yttre prissŠttning, mot att anvŠnda en allmŠn vŠrdelikare. Det Šr symptomatiskt att en fšretagsekonomisk lŠrobok som Corporate Finance šverhuvudtaget inte nŠmner begreppet nytta under sina dryga 900 sidor, utan sŠtter vŠrde (value) lika med penningbelopp.140 NŠr nytta tvŠrtom medvetet hŠrleds fram till att representeras av penningbelopp uppstŒr nya svŒrigheter. De ska strax diskuteras.
Fšrst ska dock redas ut varfšr Beckers modeller just krŠver en inskrŠnkning av nyttobegreppet.
3.1.3 NšdvŠndigheten av att inskrŠnka det universella nyttobegreppet i modellen
I Beckers teori spelar commodities rollen av att representera hela spektrat av mŠnskliga behov och lidelser. Samtliga bŠgare Z kan sŒ att sŠga tšmmas i kŠrlet U. I modellen Šr commodities, de olika Z, alltsŒ nyttobŠrare. Varje nyttobŠrare Z Šr i sin tur en funktion av, beror av (skrivs f nedan):
Zi = fi (xi , th i ; Ei ) , i = 1, É.,m,
ÉdŠr xi och thi representerar de olika mšjliga varor och slag av tid _med tillŠgg av indexbokstaven h fšr att hŠr som annorstŠdes indikera tid spenderad hemma_ som anvŠnds fšr att producera den i:te commodity _d v s nyttobŠraren Zi_ ,och Ei representerar hushŒllsfšrmŒga (household ability), humant kapital, socialt och fysiskt klimat och andra miljšvariabler.
Om nyttobŠraren Šr ÓprestigeÓ kan vi fšrestŠlla oss att xi Šr den nya bilen, th att vaxa den tre timmar pŒ sšndag medan (Ei) exempelvis Šr armstyrka, motorik, kunskap om hur vaxningen ska gŒ till samt att grannarna ser pŒ och allt annat vi šverhuvudtaget kan komma att tŠnka pŒ som pŒverkar det sŠrskilda Zi som Šr prestige. TillŠgget i = 1, É.., m, stŒr fšr formelns allmŠngiltighet. Det Šr mšjligt att pŒ samma sŠtt sŠtta Zk = fk (xk, tk; Ek), dŠr index ÓkÓ fŒr stŒ fšr ÓavundÓ, xk Šr en inkšpt kikare och tk tiden som ŒtgŒr till att genom kšksfšnstret betrakta hur grannen vaxar sin bil samt, Ek , kunskapen om hur en kikare anvŠnds, armstyrka, motorik och hela den sociala miljš dŠr scenen utspelar sig Ð allt i tur och ordning sammanfattade i tre bokstŠver. SkrivsŠttet f, Ófunktion avÓ, med de fšljande faktorerna inom parentes separat upprŠknade, Œtskilda av kommatecken, betyder att inte ta stŠllning till hur de pŒverkar Z, hur de fšrhŒller sig till varandra inbšrdes, hur de ska ÓblandasÓ fšr att producera en viss mŠngd Z (som vi skulle gšra om vi t. ex. skrev fk(xk/thk(Ek)) eller f(xk + thk/Ek)). Formeln kan tillŠmpas pŒ vilket enpersonshushŒll som helst, i vilken aktivitet som helst, var som helst, i vilken epok som helst dŠr det finns en plats (eller flera, om vi analyserar ensamstŒende nomader) dŠr vi kan avgrŠnsa och mŠta en spenderad tid i hushŒllet, th och dŠr nyttigheter, x, šverhuvudtaget kan kšpas pŒ en marknad. Det Šr ocksŒ i linje med det allmŠnna ansprŒk Becker har i sin avhandling.
Fast bokens huvudsakliga tyngdpunkt ligger pŒ analytisk utveckling _av teorin_ innehŒller de flesta kapitlen ocksŒ empiriska bevis: statistiska data fšr nyliga perioder; historiska studier av sŠrskilda byar, stŠder och lŠnder; information om islamiska, afrikanska och orientaliska samhŠllen; och etnografiska studier av primitiva samhŠllen. Det redogšrs mycket mindre systematiskt fšr _de empiriska_ bevisen Šn fšr teorin, men dess bredd avslšjar min avsikt att presentera en sammanhŠngande analys som Šr tillŠmplig, Œtminstone delvis, pŒ familjer i de fšrflutna sŒvŠl som i nutid, i primitiva sŒvŠl som i moderna samhŠllen, och pŒ kulturer i šst sŒvŠl som i vŠst.
Formeln ovan tycks ocksŒ ha enorm fšrklaringskraft?
NŠr Becker definierar ett sŠrskilt Z i enpersonshushŒllet Ð vilket som helst av ÓmÓ stycken (eller, om vi sŒ vill, av 15 stycken) Ð har allt mŠnskligt tagits in i ekvationen med hjŠlp av restposten E. DŠrav fšljer att nyttan U i ekvationen U = Z(Z1,É.Zm) kommer att stŒ fšr allt i och kring individen och hennes behovstillfredsstŠllelse.
Ett sŒdant nyttobegrepp, som inbegriper hela det mŠnskliga varat, hŠnger dock inte ihop med de grundlŠggande antaganden Becker gšr om att,
(É) individer maximerar sin nytta utifrŒn grundlŠggande preferenser som inte fšrŠndras snabbt šver tiden och att olika individers beteenden koordineras av explicita och implicita _d v s artificiella, min anm_ marknader (É) /dŠr den/ ekonomiska ansatsen inte gšr skillnad mellan stora och smŒ beslut eller ÓemotionellaÓ och andra beslut.141
Och i det vanliga nyklassiska antagandet om dessa individers ÓrationalitetÓ:
Denna bok (É) fšrsšker visa att en analys baserad pŒ rationellt beteende ger en kraftfull ram inom vilken insikter kan vinnas i familjens organisation och struktur under olika lagar, omstŠndigheter, och kulturer.142
Detta ska utredas nŠrmare nedan, men i Beckers modell fšr hushŒllet med en individ, som hans teori fšr arbetsdelning sedan ska bygga vidare pŒ, finns en besvŠrlig švergŒng. Mellan nytta i nŒgon slags begrŠnsad individuell bemŠrkelse, antydd i hans grundantaganden frŒn nŠrmast fšregŒende citat, och en nytta som innefattar allt mŠnskligt vi kan tŠnka oss och som med hjŠlp av restfaktorn E mynnar ut i ett meningslšst pŒstŒende. Meningslšst dŠrfšr att E Šr allt det som utšver bilvaxet, svampen och bilen skulle tŠnkas sprida ljus šver frŒgan om varifrŒn individens upplevelse av ÓprestigeÓ kommer nŠr han stŒr dŠr och polerar. Det Šr nog en han? Det Šr fšrstŒs en del av diskussionen om vad E Šr.
Faktorn E fšrsvinner ocksŒ frŒn resten av Beckers arbete. Hans matematiska metaforer skulle annars alltid svŠmma šver alla brŠddar. De skulle dŒ betyda ÓalltÓ.
Individen, eller nŒgot annat handlande subjekt, mŒste istŠllet skŠrmas av frŒn intryck, frŒn E som i miljš (Environment)Émen samtidigt uppleva sŒdant som ÓprestigeÓ? Det Šr en egendomlig motsŠgelse mellan kontakt och isolering. I ett avsnitt (nedan diskuterat i 3.3.2) lšser Becker den genom ett antagande om total ÓaltruismÓ hos en av parterna gentemot andra i hushŒllet. Altruismen stŠlls i relation till švrigas totala sjŠlviskhet.143
Men att stŠlla E vid sidan av Beckers berŠttelse rŠcker inte. Om begreppen rationalitet och maximerad nytta inte differentieras till flera begrepp mŒste de istŠllet inskrŠnkas om inte ocksŒ de ska betyda allt, och dŠrmed som vi sŒgÉ ingenting. Fšr E pockar pŒ uppmŠrksamhet. Alla levande varelser gšr i varje šgonblick just det de mŒste gšra. I det avseendet Šr husflugan lika rationell som mŠnniskan. Vi kan inte med pŒstŒendet Óindividen nyttomaximerar rationelltÓ mena att hon gšr vad hon gšr fšr att hon gšr det och tycka att vi fšrklarat nŒgot. Ska nytta i fortsŠttningen inte betyda allt i det mŠnskliga varat mŒste begreppet fšr att fŒ mening stŠllas mot nŒgot i det mŠnskliga varat som det inte Šr.
NŠr E fšrsvann frŒn den matematiska metaforerna i Beckers arbete fšrsvann en kŠlla till meningslšs totalitet. Individen isolerades frŒn E. DŠr ingick Ósociala och fysiska omstŠndigheter och andra miljšvariablerÓ. Men dŠr ingick ocksŒ, som vi sŒg, ÓhushŒllsfšrmŒga och humant kapitalÓ. Fšr hushŒllet med tvŒ personer Šr just Humant kapital ett nyckelbegrepp (avsnitt 3.2). E har alltsŒ delats i tvŒ delar innan Becker analyserar hushŒllet med tvŒ eller flera personer. Vi fšrstŒr att den del av E som Šr intagits inuti individerna Šr den del som per definition Šr avskŠrmad frŒn yttervŠrlden, den som inte Šr Ósociala och fysiska omstŠndigheterÓ etc.
Av detta fšljer att det krŠvs en ingŒende undersškning av dessa nu avskŠrmade separata individers egenskaper och hur de maximerar sin nytta. Den undersškningen mŒste bšrja med en ny undersškning av nyttan som maximeras. Men diskussionen om nytta i de matematiska modellernas avgrŠnsade bemŠrkelse Šr nŒgot Becker inte behandlar. Diskussionen mŒste dŠrfšr fortsŠtta att fšras med nŒgon annan som stŒr pŒ samma teoretiska grund. Vi ska se att Homo economicus, den ekonomiska mŠnniskan, dŒ fšds.
3.1.4 MotsŠttningen mellan nytta och monetŠr nytta
I sitt arbete om lagar, straff och ekonomi fšrsšker Richard Posner mer utfšrligt reda ut fšrhŒllandet mellan olika nyttobegrepp och deras fšrhŒllande till individen.
Nytta anvŠnds i tvŒ helt olika betydelser inom ekonomi. Fšr det fšrsta anvŠnds det fšr att beteckna vŠrdet pŒ en osŠker kostnad eller fšrmŒn i distinktion gentemot en annan; nytta Šr i denna betydelse sammanflŠtad med begreppet risk.144
Om du tillfrŒgas vad du fšredrar av alternativen 1 miljon dollar eller tio procents chans att fŒ 10 miljoner dollar, fortsŠtter Posner, fšredrar du sŠkert det fšrstnŠmnda, ÓŠven om det fšrvŠntade vŠrdet av bŒda alternativen Šr det samma: 1 miljon. (= 0,1 x 10 miljoner). Fšrmodligen gillar du inte risken.
Riskaversion Šr en naturlig utlšpare frŒn principen om pengars minskande marginella nytta, vilket bara betyder att ju mer pengar du har, desto mindre ytterligare lycka fŒr du frŒn ytterligare en dollar.
Begreppet riskaversion tycks visa att det Šr omšjligt att utifrŒn bestŠmma vŠrdet pŒ ÓfšrvŠntad kostnad eller fšrmŒnÓ (kursiv i original) fšr olika mŠnniskor som stŒr infšr samma val. Det Šr subjektivt, gŠller fšr en person, beror av vem som fšrvŠntar. En spelare gillar risk (och vŠljer fšrmodligen alternativ tvŒ ovan) pŒpekar Posner, sŒ nyttan beror hŠr, allt annat lika, pŒ individens smak.
Men nyttan av ytterligare nŒgot beror ocksŒ av hur mycket du redan har av detta nŒgot. Denna ytterligare nytta Šr ÓvŠrde i bred ekonomisk meningÓ. Medan Ónytta i den mening utilitaristiska filosofer anvŠnder begreppet (grovt) betyder lyckaÓ.145 (Posners parentes).
Posner fšrklarar skillnaden mellan vad han kallar filosofiskt och ekonomiskt nyttobegreppet med ett exempel. En fattig och en rik familj vill bŒda skaffa in ett dyrbart hypofysextrakt Ð den fšrsta familjen fšr att fšrhindra dvŠrgvŠxt hos sitt barn, den andra fšr att se till att deras barn blir nŒgra extra tum lŠngre. Den rika familjen kšper extraktet.
Extraktet Šr mer vŠrdefullt fšr den rika familjen Šn fšr den fattige, i den mening som vŠrde anvŠnds i denna bok, dŠrfšr att vŠrde hŠr mŠts i betalningsvilja (willingness to pay);146
Men extraktet skulle fšrvisso ge stšrre lycka hos den fattiga familjen, skriver Posner. Allokeringen av extraktet hos den rika familjen Šr dock mest ekonomiskt effektiv.
Termen effektivitet, nŠr den som i denna bok anvŠnds fšr att beteckna den allokering av resurser dŠr deras vŠrde maximeras, har begrŠnsningar som etiskt kriterium fšr samhŠlleligt beslutsfattande.147
Med termen samhŠlleligt beslutsfattande fšrs tankarna till en regering, en ingripande tredje part. Men vad betyder vŠrdebegreppet nytta mŠtt som ÓbetalningsviljaÓ, denna uppfattning om maximerande av nytta Ói ekonomisk bemŠrkelseÓ, fšr synen pŒ vŒr nyttomaximerande individ och hennes beslutsfattande?
3.2. Problematisering av rationalitet, individ, preferenser och nytta.
3.2.1 Empati som fšrenare av den individuella och det sociala
Nytta och vŠrde som ett subjektivt fenomen, knutet till individen, Šr den grundlŠggande bestŒndsdelen i Beckers modeller. Vi vet att det Šr omšjligt att mŠta nŒgot sŒdant direkt i individens huvud. Vi kan inte dŠr framtvinga nŒgon empiri att anvŠnda i matematiska operationer. Vi kan betrakta individens handlingar. Det ger empiri. Men om individens handlingar, vet vi bara att hon som social, kulturell och biologisk varelse, i varje šgonblick gšr det som hon just dŒ ÓanserÓ Šr bŠst, ÓnyttigastÓ. Den teoretiska utgŒngspunkten om individuell nyttomaximering fšrklarar dŒ allt mŠnskligt beteende med tauftologin, rundgŒngen, Óhon tyckte det var bŠst att gšra sŒ dŠrfšr att det maximerade hennes nyttaÓ. I matematisk form ser tauftologin mer imponerande ut. Men Beckers formel fšr nyttan i det enskilda hushŒllet:
Zi = fi(xi, thi ; Ei ), i = 1,É.,m,
betyder ju bara att enpersonshushŒllets nytta pŒverkas av allt det som pŒverkar dess nytta.
Om vi istŠllet mŠter den individuella nyttan med en objektiv social vŠrdelikare, till exempel med pengar, rŒkar vi ocksŒ i olšsliga svŒrigheter. SŒ som visades hos Posner ovan. Hur kan en bršdbit Ð i ett inte lika makabert exempel Ð sŠgas gšra bŠst nytta hos den švermŠtte som just avslutat sin mŒltid, bara han dŠst kan lŠgga upp en summa pengar, medan den gšr mindre eller ingen nytta hos den hungrande som inte kan betala samma belopp eller inte alls?
I den nyklassiska teorin har vi sett att den fšrstnŠmnda allokeringen Šr samhŠllsekonomiskt effektiv dŠrfšr att bršdets vŠrde (value) maximeras.148 Det tycks dŒ som om vi frŒngŒtt en subjektiv nyttouppfattning, ersatt den subjektiva vŠrdebedšmningen, den Óegoistiska dŠr var och en Šr sig sjŠlv nŠrmastÓ, med en social? Hela samhŠllet kan ju se, vare sig de individuellt gillar det eller ej, att bršdets (penning)vŠrde maximerats. €ndŒ fŒr vi hŠr ett uppenbart etiskt problem. Posner medger det men menar att det finns problem med alla etiska kriterier.149 €r det sŒ eller kan vi just hŠr se nŒgot mer?
Jo, vi har fortfarande inte ÓsocialiseratÓ nyttan. Vad som har hŠnt Šr att den betraktas ur sŠljarens perspektiv. Det Šr hans nytta som maximeras av hšgsta mšjliga pris. VŠrderingen av bršdet Šr fortfarande subjektiv, men sŠljaren Šr nu det vŠrderande subjektet. Vi har flyttat vŠrderingen av nyttan frŒn det ena huvudet till det andra. Att sŠljarens nytta uttrycks i penningtermer, i termer av en social vŠrdelikare, beslšjar fšrloppet. Men det Šr en konstruktion. Det finns hŠr inte ett objektivt etiskt dilemma mellan tvŒ dŒliga alternativ av typen Óvem av tvŒ drunknande ska jag rŠddaÓ. Vad som gjorts till ÓallmŠn samhŠllsnyttaÓ, Šr i detta fall sŠljarens nytta. Hon mŒste inte med automatik fšrsumma individen som hungrar.
Det paradoxala Šr ocksŒ att bršdets nytta fšr sŠljaren i bytesšgonblicket Ð i betydelsen givare av nŠring, i den betydelse Becker lŠgger i begreppet Z som uttšmmes i U Ð per definition Šr noll.150 Det Šr dŠrfšr sŠljaren sŠljer. Kšparen har en helt annan uppfattning om bršdets nytta trots enigheten om bytesvillkoren.151 Nyttan, i Beckers bemŠrkelse, Šr sŒledes inte en social vŠrdelikare under ett byte pŒ marknaden. Kan fšrvirringen upplšsas?
Fšr att nyttan ska kunna vara vŠrdelikare mellan individer mŒste den sŠrskiljas frŒn endimensionella šgonblick av jŠmvikt mellan begŠrt pris och en ÓbetalningsviljaÓ som till exempel varken tar hŠnsyn till fšrmŒgan att betala, eller till om viljan uppstŒr ur ett tvŒng. Ska tvŒ personers individuella nytta verkligen jŠmfšras av oss, betraktarna, eller en enda persons nytta uppskattas av nŒgon fšrutom henne sjŠlv, kan den i sjŠlva verket bara mŠtas i en akt som Šr bŒde subjektiv och social till sin natur, i en akt av empati. ÓSamhŠllsnyttanÓ blir dŒ resultatet av en syntetisk akt dŠr vi sŠtter oss in i hur andra personer kŠnner det genom att tŠnka oss sjŠlva i deras stŠlle Ð oavsett om vi kŠnner sympati fšr de andra eller inte, vilket Šr en annan sak.152 I denna sociala akt av empati Šr det vi sjŠlva som Šr mŠtinstrument. Det Šr det subjektiva. Viljan och fšrmŒgan att ta reda pŒ vad den andra borde anse, kontakten med henne i form av ett rollšvertagande, Šr det sociala. Syntesen blir en mŠtning av ÓnyttaÓ som alltid Šr specifik men som Šr mšjlig att gšra.153
Visst kan fšrsŠljningen av hypofysextraktet i Posners exempel bli ett etiskt dilemma fšr sŠljaren (och inte bara fšr ÓsamhŠlletÓ som tittar pŒ). Men dŒ krŠvs att sŠljaren trŠder i kontakt med sina tvŒ presumtiva kšpare genom att sŠtta sig i deras stŠlle och gšr en vŠrdering, vŠger deras nyttor mot varandra, och dŠrefter deras nyttor mot sin egen nytta av hšgt pris. Kontakten med de andra mŒste dŒ fšrmedlas pŒ annat sŠtt Šn via ett marknadspris.
HŠr Šr sŒ kŠrnan i begreppet den nyttomaximerande rationelle individen. Det Šr en separat individ som inte stŒr i empatisk kontakt med andra.154 Antagandet utesluter nyttomŠtning i den allmŠnna mening Becker lŠgger i begreppet. Fšr i hans matematik grundad pŒ nyklassiska antaganden mŠts ÓnyttanÓ i efterhand genom kšp pŒ en marknad; i hans avhandling framfšrallt genom ÓkšpÓ pŒ en fiktiv marknad.
I fortsŠttningen kommer jag att hŒlla fast vid nyttan sin ÓfilosofiskaÓ mening, i Beckers fšrsta och viktiga individuella betydelse, men fšrstŒ den som 1) mŠtt hos en annan genom en empatisk akt och ocksŒ se den 2) som beroende av andras empati, inlevelse och, eventuellt, deras sympati. Dessutom kommer jag att dela den i kategorier fšr att ge den mening. Grunden fšr delningen Šr att pŒ olika sŠtt se nyttan som en funktion av en rik social kontakt.
Fšr att lŠsaren ska acceptera det kan vi tŠnka pŒ ytterligare tvŒ exempel ur praktiken:
Vi vet att pŒtvingad isoleringscell Šr tortyr i fŠngelser. Individens vŠlbefinnande Šr beroende av kontakter med andra. SŒ Šr det Šven i de situationer nŠr ÓsŠrnyttobŠrarnaÓ Za, Zb, ZcÉ tŠnks fšrmedla nytta till de mest asociala, ÓnaturligaÓ behov vi har.155 Men det blir švertydligt sŒ, nŠr nŒgra av Ze, Zf, ZgÉ sŠgs betyda prestige, uppskattning eller avund Ð ocksŒ de Šr ju i modellen olika tŠnkta fšrmedlare till ett sammantaget individuellt U. Vi vet att Óprestige, stolhetÓ och liknande kŠnslor inte har innebšrd šverhuvudtaget utanfšr ett socialt sammanhang.
€ven riskbenŠgenhet tycks formas socialt. Posner fŒngar fšr sin del riskaversionen matematiskt i en individuell sannolikhetskalkyl. Den beskrivs ocksŒ som en utlšpare frŒn individens nytta pŒ marginalen av ytterligare nŒgot med hŠnsyn till vad hon redan har. Men individuella val av risk tycks fšrŠndras nŠr mŠnniskor kommer tillsammans. I uppmŠrksammade experiment pŒ 60-talet visade J A F Stoner att individuella val av risknivŒer jŠmnades ut Ð uppŒt! Ð nŠr mŠnniskor kom samman i en tillfŠllig grupp. Gruppen var mer riskbenŠgen Šn individen. Fenomenet fick namnet risky shift. Men en tolkning av risky shift Šr att mŠnniskor helt enkelt lever upp nŠr de kommer tillsammans. Den allmŠnna aktivitetsnivŒn hšjs och kommer att kanaliseras till vad som Šr dominerande respons, i detta fall bestŠmd av kulturell acceptans fšr risk. I senare experiment blev utfallet tvŠrtom att gruppen var mindre riskbenŠgen Šn individen. Kulturens inverkan pŒ dominerande respons arbetade i motsatt riktning. I bŒda fallen diskuterar vi hur individuell riskbenŠgenhet pŒverkas av 1) det sociala sammanhanget och 2) kulturens tryck pŒ detta sammanhang.156
3.2.2 Empatin som varierar; konditionering av empatin.
Beckers analytiska utgŒngspunkt fšr att gŒ vidare till att utreda arbetsdelningen inom ett hushŒll med tvŒ eller fler personer Šr dock den separate nyttomaximerande individen. €r en sŒdan person mšjlig och i sŒ fall i vilka sammanhang? Amartya Sen ger i en anekdot en bild av hur tvŒ sŒdana individer kan tŠnkas upptrŠda nŠr de interagerar.
ÓVar Šr jŠrnvŠgsstationen?Ó, frŒgar han mig. ÓDŠr!Ó, svarar jag och pekar pŒ postkontoret, Óoch skulle du vilja vara snŠll och posta det hŠr brevet Œt mig pŒ vŠgen?Ó. ÓVisstÓ, sŠger han, fast besluten att šppna kuvertet fšr att se om det innehŒller nŒgonting av vŠrde.157
Om den interaktion som beskrivs skulle vara allmŠn i ett samhŠlle, skulle det kanske illustrera att det var i upplšsning. Samtidigt kŠnner vi igen nŒgot? Det viktiga just hŠr Šr att se att personerna trots allt stŒr i empatisk kontakt med varandra. De tvŒ som hŠr stŒr som totala frŠmlingar fšr varandra och šmsesidigt luras kan bara gšra det bra om de vet hur man gšr nŠr man luras. DŒ mŒste de veta vad de sjŠlva skulle bli lurade av. Artighet Šr till exempel viktigt. De mŒste trots kylan som uppvisas sŠtta sig i den andres stŠlle genom en empatisk akt.
Sen har med sin anekdot nog inte fŒngat en ÓriktigÓ homo economicus, den person han kallar den rationelle dŒren,158 ÓpŒ grŠnsen till social idiotÓ (social moron)?159
Men exemplet visar att empati t ex kan anvŠndas i olika syfte. DŠremot vet vi ingenting om de bŒdas historia och situation i švrigt. Kanske den stšld som švervŠgdes berodde pŒ att en tredje persons behov av pengar vŠgdes in av den som tŠnkte šppna brevet? Hon vŠgde kanske dennes nytta mot nyttan hos brevets Šgare av de eventuella pengarna, eller hon kunde bŠttre eller med stšrre sympati sŠtta sig i denne tredje persons stŠlle Šn i brevŠgarens?
FrŒgorna visar att empati inte bara kan anvŠndas till egen fšrdel utan ocksŒ att den kan variera i styrka. Den kan konditioneras, knŒdas, krympas, utvidgas i olika grad Œt olika hŒll, t. ex. beroende pŒ nŠrhet i relationer. Den kan kanske ocksŒ kan konditioneras av makt? I Sens anekdot har mšjligen den ene inte nŒgot annat švertag Šn fšrdelen att fŒ gšra sista dragningen. I sŒ fall finns hŠr ingen annan ÓmaktÓ i arbete Šn slumpmŠssigheten i hŠndelsefšrloppet (som i och fšr sig kan manipuleras av den skicklige). Men med Carin Holmberg (2.3.2 ovan) kan vi tŠnka oss att om den ene vŠgrar sŠtta sig i den andras stŠlle, om den empatiska akten Šr asymmetrisk, finns en maktdimension med i spelet.
Det Šr svŒrt att i vŒrt sammanhang Ð arbetsdelning i hushŒllet Ð bara fŒnga vad denna makt Šr i definitionen ÓfšrmŒgan att fŒ nŒgon att gšra nŒgot hon annars inte skulle ha gjortÓ.160 Arbetsdelningen kan vŠl vara šmsesidigt frivillig? Den kanske Šr en effekt av en rationell maximering av en gemensam hushŒllsproduktion av ÓZÓ? andra sidan kanske friheten begrŠnsas av situationens tvŒng, eller av fšrestŠllningar om hur det bšr vara? Vi kan alltsŒ frŒga oss om det fšr individen alltid finns ÓnŒgot jag annars skulle ha gjortÓ? Holmbergs kategorier inom den symboliska interaktionismen Šr anvŠndbara fšr tanken hŠr. De ska nu med hjŠlp av Amartya Sen fšras samman med rationalitet, nytta och individens pŒstŒtt stabila preferenser.
Om vi fortsŠttningsvis ska tala om makt och dess fšrhŒllande till asymmetriska rollšvertaganden, olika grad av identifikation/isolering och Ódet manliga som normÓ och fortsŠtta vara i kontakt med Beckers modeller mŒste vi skilja olika nyttor Œt. Jag menar dŒ inte Ófemton styckenÓ sŠrnyttobŠrare, Z, som uttšmmes i en gemensam nytta, U. Det gŒr inte att tŠnka makt i den modellen. I den modellen Šr den dšdsdšmde som kan vŠlja mellan olika avrŠttningssŠtt inte underkastad nŒgon makt utan fri. I den modellen Šr individens vŠlfŠrd, 1) sŒ som hon fšrestŠller sig den, 2) sŒ som hon skulle fšrestŠlla sig den om hon genomskŒdade frihetsbegrŠnsningar samt 3) de val hon gšr i varje sekund ett och samma. Hon maximerar alltid sin nytta.
Nyttan ska nu ytterligare problematiseras sŒ att vi sedan ska kunna tŠnka makt.
3.3. Introduktion av flera rationaliteter
3.3.1 Individuell rationalitet pŒ kort och pŒ lŒng sikt
I den begreppsvŠrld som Beckers avhandling ršr sig i Šr rationalitet och nytta šmsesidigt kopplade till varandra. Den person Šr rationell som maximerar sin individuella nytta. Om vi bedšmer en individs handlingar som nyttomaximerande fšr henne, ser vi henne ocksŒ som rationell. Vi talar i fortsŠttningen om rationalitet i betydelsen nyttomaximerande rationalitet. DŠr ÓnyttomaximerandeÓ bara Šr en fšrstŠrkning av begreppet och betyder ÓmycketÓ. Vi bšr med det mena ett slags bergfast fšrnuft.161
Det Šr lŠtt att fšrestŠlla sig sprickor i denna fasta beslutsamhet att maximera egen nytta. NŠr jag beslutar mig fšr att rška en ny cigarett maximerar jag min nytta just nu, tillfredsstŠller rationellt ett pockande behov. Samtidigt kan jag tŠnka: ÓJag šnskar jag var en person som inte rškteÓ. Jag kan šnska att jag inte kŠnde behovet av nikotin och ršk, att jag hade andra preferenser.162 Alla som har nŒgon irriterande ovana, nŒgot som hon till exempel av hŠnsyn till sin hŠlsa skulle vilja sluta vilja gšra, vet vad som hŠr menas. Medvetet gšr vi stŠndiga švervŠganden mellan vad som Šr bra fšr oss pŒ kort eller lŒng sikt. Sen talar istŠllet om en hierarki av preferensskalor (rankings of preferens rankings).163 Vi kan dŒ Œ ena sidan tŠnka oss en preferensskala fšr de olika cigarettmŠrkena, dŠr vi fšredrar det ena, fšre det andra, fšre det tredje ÓpŒ en skalaÓ. DŠrefter kan vi tŠnka oss en šverordnad preferensskala Ð den Šr som sŒdan vŠrderad hšgre Šn cigarettmŠrkesskalan Ð som exempelvis gŒr frŒn det blygsamma Óatt vara en icke-rškareÓ till det mest ambitišsa Óatt vara tŠvlingssimmerskaÓ.
Man kan fšrestŠlla sig flera sŒdana preferensskalor i inbšrdes hierarkier. I den riktningen gŒr Sen. Fšr vŒrt syfte Šr det tillrŠckligt att tala om en rationalitet pŒ kort och pŒ lŒng sikt, om tvŒ preferensskalor som stŒr i motsŠttning till varandra i varje šgonblick. Existensen av en nytta, U, som funktion av sŠrnyttor, Z, har redan ifrŒgasatts. Men om vi bortser frŒn det tvivlet vet vi nu, utifrŒn den gemensamma praktiska erfarenhet som just diskuterats, att den nytta som underfšrstŒtt och tyst antas vara en hos Becker Œtminstone Šr tvŒ. MotsŠttningen mellan vŒr allmŠnna individuella vŠlfŠrd, sŒ som vi planerar och tŠnker den, och det vi gšr i varje sekund.
UtifrŒn egen erfarenhet, och lŠsaren kan kontrollera med sin, pŒstŒr jag att ett viktigt sŠtt att hantera den motsŠttningen Šr en inre diskussion som Šr mer eller mindre hšgljudd. Med kategorierna inom den symboliska interaktionismen som verktyg fšr tanken kan vi fšrestŠlla oss att den diskussionen fšrs mellan ett stŠndigt pŒgŒende sjŠlv, ett jag som alltid omedelbart handlar pŒ grundval av sin fšrfšrstŒelse, utifrŒn sina impulser baserade pŒ rutin, utifrŒn omedelbart tillgŠnglig kunskap om Óhur saker och ting ska gšrasÓ och inriktad pŒ omedelbar behovstillfredsstŠllelse, och ett sjŠlv som Šr mig. Mig Šr dŒ den del av sjŠlvet sŒ som det historiskt har formats i kontakt med signifikativa andra, nŠra anhšriga och viktiga vŠnner, och den generaliserade andre, samhŠllets normer och vŠrderingar, en definition som vi strax mŒste problematisera.164
LŒt oss fšrst sŠtta jag till att vara individuell rationalitet pŒ kort sikt, rationaliteten utan reflektion, det hastiga handlandet. Mig Šr dŠremot den spegel i vilket jaget speglar sig, ser pŒ sig sjŠlv som objekt fšr sig sjŠlv och fšr andra. Jag reflekteras i mig. Att reflektera165 blir (hŠr) dŒ att handskas med motsŠttningen mellan individuell nytta pŒ kort sikt och pŒ lŒng sikt. MŒlet fšr reflektionen Šr skapa syntes i ett mer švervŠgt handlande som tar det rationella pŒ lŒng sikt med i berŠkningen nŠr behoven pŒ kort sikt tillfredsstŠlls. Men vad Šr Ódet rationella pŒ lŒng siktÓ?
PŒ grund av att mig Šr format och formas i kontakt med andra individer och andra kollektiv kan vi inte bara lŒta mig betyda individuell nytta pŒ lŒng sikt. Mig Šr en bucklad, bšjlig skrattspegel, inte en plan yta.166 NŠr individen i sitt samtal med sig sjŠlv bestŠmmer sig fšr att sluta rška talar andra ocksŒ till henne genom mig. De signifikativa andra, mor och far, barn, nŠra vŠnner vill kanske att hon Óska vara en sŒdan som inte rškerÓ. Den generaliserade andre sŠger att hon Óska vara en sŒdan som inte rškerÓ, kanske i form av ett offentligt samtal om faran med rškning eller sjukvŒrdskostnader fšr samhŠllet. Individen Šr inte isolerad. Mig formas ej i ett socialt vakuum. De signifikativa andra, den generaliserade andre Šr inte tvŒ fasta uppsŠttningar av idŽer, ideologier, normer och vŠrderingar utan Šr splittrade, heterogena. De finns alternativa bilder av Óhur vi bšr vara, och vad vi ŠrÓ. Det finns normkonkurrens.167 NŠr beslutet om rškning en gŒng togs spelade de bilderna in. NŠr beslutet om att rška tas hŠr och nu spelar det in Óvad det var/Šr att vara vuxen, vad det var/Šr att vara modernÓ, och i vŒrt sammanhang: Óvad det var/ŠrÓ att vara kvinna eller man.
3.3.2 Kollektiv rationalitet pŒ kort och pŒ lŒng sikt.
Att i sitt handlande ta hŠnsyn till vad ett omgivande kollektiv anser om vad man bšr gšra, de signifikativa ÓnŠra och kŠraÓ och/eller det generaliserade ÓsamhŠlletÓ kallar jag nu fšr att handla kollektivt rationellt. Att inte slŠnga fimpen ut genom tŒgfšnstret i ett skogsomrŒde pŒ sommaren kallar jag fšr att vara en del av en kollektiv rationalitet pŒ lŒng sikt. Om handlingen sker i strid med vad som Šr individuellt bekvŠmt stŒr den i strid med vad som individuellt rationellt pŒ kort sikt.
Som exempel pŒ kollektivt rationellt pŒ lŒng sikt tycks det enklast att vŠlja omsorg om livsmiljšn. Man kan invŠnda att mŒnga profitmaximerande kollektiv stŒr utanfšr denna rationalitet. Men vi Šr alla en del av ett mŠnskligt kollektiv och exemplet kan gšras mer drastiskt. Varken kvinna eller man, fattig eller šverdŒdigt rik har till exempel i grund och botten nŒgot intresse av att en atombomb briserar šver deras huvuden. Ja, Šven andra levande organismer kan ses som del av en sŒdan universellt kollektiv nytta pŒ lŒng sikt.
Men rationaliteter kan ocksŒ tydligt hŠnfšras till separata kollektiv, Šr de sedan konstruerade ur tomma luften eller mšjliga att kategorisera utifrŒn yttre mŠrken pŒ sina medlemmar.168
Om handlingen gillas av ett kollektiv som spelar roll fšr mig, som jag lŠrt mig vara en del av, Šr det en handling som Šr kollektivt rationell pŒ kort sikt. Handlingen reproducerar mitt medlemskap i det kollektivet. Den reproducerar ocksŒ det kollektivet som sŒdant och Šr en del av alla de handlingar som bŠr upp vad det kollektivet ÓŠrÓ fšr alla sina medlemmar.
Skulle det vara en handling som stŒr i strid med vad som Šr kollektivt rationellt pŒ kort sikt, Šr handlingen ett hot mot mitt eget medlemskap i kollektivet. Den Šr ocksŒ ett hot mot det kollektivet sŒ som det rationellt uppfattar sig bŠst maximera sin nytta. Handlar jag ŠndŒ i strid med det kollektivt rationella pŒ kort sikt kan det vara fšr att jag nšdvŠndigt mŒste vara individuellt rationell pŒ kort sikt (och underminera min individuella nytta pŒ lŒng sikt) eller fšr att jag i reflektion fšrestŠller mig att det kollektiv jag tillhšr borde ha andra preferenser, borde reproducera sig och tillfredsstŠlla sin kollektiva nytta pŒ annat och lŒngsiktigt mer hŒllbart sŠtt. Reflektionen Ójag šnskar att jag tillhšrde ett kollektiv somÉÓ stŒr i strid med det fšr-givet-
-tagna, kortsiktigt kollektivt rationella169 leder dŒ till en strategi som jag tror Šr kollektivt rationell pŒ lŒng sikt och dŠrfšr ocksŒ individuellt rationell pŒ lŒng sikt. I vŒrt sammanhang och fšr de kollektiv som hŠr kommer att diskuteras: Óatt vara kvinna šnskar jag vore; att vara man šnskar jag voreÓÉ
I sammanhanget kvinna och man formulerar Maxine Molyneux vad jag hŠr kallat ÓpŒ lŒng och kort siktÓ som strategiska genusintressen i motsŠttning till praktiska. De praktiska intressena fšr det kvinnliga kollektivet
(É)springer fram ur de konkreta villkoren fšr kvinnors positionering i egenskap av kšn inom arbetsfšrdelningen (É) Praktiska intressen Šr vanligen ett svar pŒ ett omedelbart upplevt behov/mŒste (need) och de inbegriper inte ett strategiskt mŒl, likt kvinnofrigšrelse eller jŠmlikhet mellan de bŒda kšnen/genus (gender).170
Kan pŒ samma sŠtt ett lŒngsiktigt strategiskt intresse fšr det manliga definieras som ÓmansfrigšrelseÓ, jŠmlikhet fšr det bŒda kšnen? Frigšrelse frŒn det kortsiktigt manliga rationella tycks bland annat betyda ett nedstigande till jŠmlikhet, inte ett uppŒtstigande. Det ska diskuteras senare. Vi konstaterar tills vidare att inom ramen fšr teorin om jag och mig har vi infšrt en rationalitet pŒ kort sikt i jag och tre samspelande rationaliteter i mig vilka, tillsammans med det faktum att det inte finns en samhŠllelig norm, bucklar och bšjer dess spegel.
3.3.3. Den manliga rationaliteten som norm och som separat sfŠr
Som vi sŒg refererat i uppsatsens teoriavsnitt finns ett knippe synsŠtt och teoretiska infallsvinklar som alla hŠvdar att i samhŠllet och i hushŒllet Šr den manliga rationaliteten och nyttan norm. Den kvinnliga Šr det som avviker frŒn normen. Metoderna att reproducera ett ojŠmlikt maktfšrhŒllande mellan kšnen kan kategoriseras i begreppen asymmetriskt rollšvertagande, separation av den manliga sfŠren, kvinnlig identifiering med den manliga nyttan pŒ kort sikt och upphšjande av det till det allmŠnnytta.
Det empiriska material som finns i litteraturlistan och som underbygger pŒstŒendet, t ex Holmbergs avhandling och Ahrne & Romans utredning pŒ uppdrag av Kvinnomakts-utredningen, har bara relaterats glimtvis. IstŠllet fšr att gšra lŠngre utdrag ur materialet ska jag referera till denna text. Den fŒr bli empirisk illustration till tesen om det manliga som norm.
I texten har jag konsekvent fšrsškt anvŠnda hon istŠllet fšr han som personligt pronomen. Jag vŒgar tro att lŠsaren har mŠrkt det. Om hon har mŠrkt det vet hon vad jag menar och vet att det Šr svŒrt att gšra sŒ obemŠrkt. I Sens lilla berŠttelse om de tvŒ mŠnnen som luras Šr det fullstŠndigt klart fšr mig att det mŒste vara mŠn fšrsšker dra varandra vid nŠsan. Hans rationella dŒrar mŒste vara mŠn? LŠsaren kan pršva berŠttelsen igen och se om hon har samma uppfattning. Sen skriver fšr švrigt ÓheÓ och ÓhisÓ genomgŒende i hela sin uppsats, sŒ som brukligt Šr nŠr en tŠnkt person eller individ ska fŒ en kort tillbakasyftande beteckning.
NŠr det gŠller anvŠndandet av opersonligt pronomen, ofta anvŠnt fšr att efterŒt skriva ÓbrukarÓ, ÓbšrÓ, ÓskallÓ, ÓkanÓ, ÓvillÓ och dŠrmed mena att nŒgon slags allmŠn vilja, fšrmŒga, norm eller bruk Šr fšr handen, har vŒrt sprŒk till slut bara lŠmnat oss kvar med ett ord, man. Det dialektala Óen kan, en bšr nog inteÓ har aldrig kommit till det svenska skriftsprŒket sŒ som det till exempel har gjort i engelskan. Man kan helt enkelt inte skriva annat Šn man i en svensk text om man inte ska Šgna sig Œt besvŠrliga omskrivningar. DŠrfšr finns i denna text ordet man pŒ nŠstan varje sida.
Vad bšr en alltsŒ gšra om en inte vill att Foucault ska vŠsa Diskurs? Vi har en del av svaret hŠr. En mŒste bland annat gšra sig lšjlig.
Det gŒr att gšra motstŒnd. Men motstŒndet fŒr hŠr en ton av lantlighet, av underklass. SŠger det nŒgot om det dominerande kollektivt rationellas natur?
Om en tŠnkt gemensam hushŒllets nytta uppdelas pŒ det sŠtt som Becker gšr, i en kvinnlig sfŠr hemma och en manlig pŒ arbetsmarknaden, finns denna delning efter kšn redan i objektet vi undersšker. Den behšvs dŒ inte ytterligare ledas i allmŠnt bevis utan ingŒr i fšrutsŠttningen. Vi har bara att undersška om delningen Šr rationell och vari denna rationalitet eller dessa rationaliteter, bestŒr. PŒ samma sŠtt Šr det egentligen tillrŠckligt att fšr oss se om det manliga Šr norm i Beckers arbete och om nŒgon maktrelation dŒ automatiskt skapas. Det ska nu gšras.
3.4 HushŒllet med tvŒ personer: dess rationella arbetsdelning enligt Becker
3.4.1 Inuti fabriken
Beckers grundformel fšr rationell arbetsdelning i hushŒllet med tvŒ (eller flera) personer hŠrleds ur en pŒstŒende om hushŒllet med en person. Becker skriver:
Om konsumtionen var stationŠr efter en investeringsperiod, skulle ett enpersonshushŒll anvŠnda en fast kvantitet tid fšr att underhŒlla sina kapitalstockar och skulle allokera den resterande tiden mellan marknads- och hushŒllssektorer fšr att maximera konsumtionen.171
Den formeln som sedan fšljer gŠller ocksŒ fšr hushŒllet med tvŒ eller flera personer. Den Šr:
Z = Z(x, t«h) = Z _aH1tw / px , th _ (H2)_172
dŠr H stŒr fšr humant kapital och H1 endast škar lšnen pŒ marknaden, H2 bara škar den effektiva mŠngden hushŒllstid. Personerna i hushŒllet kan fšr švrigt antas vara exakta kopior av varandra (intrinsically identical).173 Hakarna šver H1 och H2 symboliserar att arbetsdelningen mellan hemarbete och arbete pŒ marknaden har pŒgŒtt en tid sŒ att de tvŒ humana kapitalen har nŒtt sina hšgsta mšjliga nivŒer. Z Šr den totala konsumtionen av Z under ett Œr, under vilket Œrsarbetstiden begrŠnsats av tw (timmar i lšnearbete) + th (timmar i hemarbete) = t«, dŠr t« Šr Óden totala tid som Šr tillgŠnglig varje Œr efter utrymme fšr tid Šgnad Œt att underhŒlla kapital.Ó
Uttrycket Z = Z (x, t«h) Šr bara en fšrenkling av det uttryck som fšljer efter nŠsta likhetstecken och betyder ÓZ Šr en funktion av varor inkšpta pŒ marknaden (x) och effektiv tillgŠnglig tid i hushŒllet (t«h)Ó. NŠsta mer komplicerade uttryck visar dŒ att varuvŠrdet, x, fšrst hŠrleds ur en lšnefaktor, a, som multipliceras med det marknadsspecifika humana kapitalet H1 och timmar i arbete, tw. Det ger en lšnesumma aH1tw. Lšnesumman dividerad med priset pŒ varorna px ger varuvŠrdet x. Kommatecknet som fšljer fšre nŠsta uttryck, det som sammanfattar hushŒllsarbetet till, th _ (H2), visar att vi inte har bestŠmt hur det arbetet samverkar med uttrycket som producerar varuvŠrden, marknadsarbetet, fšr att tillsammans med det ge Z. FrŒgan Šr lŠmnad šppen om det sker via en multiplikation, addition eller pŒ annat sŠtt. Med den grekiska bokstaven _ (psi), som hŠr bara betyder Ófunktion av Ó, Šr frŒgan Šr ocksŒ šppen hur arbetstid i hushŒllet bidrar till att skapa sin del av Z. Den tiden samverkar pŒ nŒgot sŠtt, vi vet matematiskt inte exakt hur, med det optimala humana kapital, H2, som Šr specifikt fšr hushŒllsarbete och har ackumulerats under hushŒllsarbete. Detta till skillnad frŒn arbetet pŒ marknaden dŠr uttrycket aH1tw Šr mycket mer exakt. Vi behšver dŒ ÓbaraÓ bestŠmma ett vŠrde pŒ H1 sŒ skulle vi genom division med px fŒ fram ett varuvŠrde i siffror, har vi bara ocksŒ ett vŠrde pŒ lšnefaktorn ÓaÓ
Allokeringen av arbetstiden mellan de bŒda sysslorna marknad och hushŒll Šr optimal enligt Becker Óom arbetstidens (of working time) marginal produkt Šr lika med hushŒllstidens (of household time) marginalprodukt.174
I fšrbigŒende kan vi mŠrka att tiden pŒ marknaden kallas ÓarbetstidÓ medan arbetstiden i hushŒllet betecknas med ÓtidÓ utan fšrsŠttsordet ÓarbeteÓ. 175 Det visserligen sant att Šven sex, produktion av barn etc. ingŒr i de sŠrnyttobŠrare Z som hushŒllet producerar. Men det Šr utanfšr denna modell och finns som en fundering hos Becker om att paret kan komplettera varandra just dŠr.176 Arbetsdelningen sker i vilket fall obevekligt:
Ett huvudantagande i denna sektion Šr att alla Šr identiska frŒn bšrjan; skillnader i effektivitet bestŠms ej av biologiska eller andra i individen givna (intrinsic) skillnader. Variationer i fŠrdigheter Šr ett resultat av olika erfarenheter och andra investeringar i humant kapital. Till och med efter detta extrema antagande, kommer effektiva hushŒll med flera personer (multiperson households) visa sig ha en uttalad arbetsdelning mellan medlemmarna vad gŠller tidsallokering och i ackumulation av specialiserat kapital.177
Detta sammanfattas i fem teorem dŠr det fšrsta teoremet Šr:178
Om alla medlemmar i ett effektivt hushŒll har olika komparativa fšrdelar skulle (would) hšgst en medlem allokera tid bŒde pŒ marknad och hushŒll. Alla med en stšrre komparativ fšrdel Šn denna medlem skulle helt specialisera sig pŒ marknaden, och alla med stšrre komparativ fšrdel i hushŒllet skulle helt specialisera sig dŠr.
Det andra teoremet Šr:
Om alla i ett hushŒll har olika komparativa fšrdelar skulle hšgst en medlem investera i bŒde hushŒlls- och marknadskapital. Medlemmar som specialiserar sig i marknadssektorn skulle investera bara i marknadskapital, och medlemmar som specialiserar sig i hushŒllssektorn skulle bara investera i hushŒllskapital
Men om medlemmarna inte har olika komparativa fšrdelar kan dŒ flera medlemmar ha samma komparativa fšrdel och investera i bŒde marknads- och hushŒllskapital och allokera tid till bŒda sektorerna, frŒgar Becker. Han svarar Óklart nejÓ. Det tredje teoremet Šr:
Hšgst en medlem i ett effektivt hushŒll skulle investera i bŒde marknads- och hushŒllskapital och allokera tid i bŒda sektorerna.
Och om skalavkastningen Šr konstant eller škande,179 och om ineffektiva hushŒll inte kan šverleva, skulle specialisering bli Šn mer extrem, fšrklarar Becker i ett fjŠrde teorem:
Om varuproduktionsfunktionen /som ger Z/ har konstant eller škande skalavkastning skulle alla medlemmar i effektiva hushŒll specialisera sig helt i marknads- eller hushŒllssektorn och skulle bara investera i marknads- eller hushŒllskapital. (Kursiv i original).
Slutligen uppstŠlls ett femte teorem:
Alla utom mšjligen en medlem (all but possibly one member) i hushŒll med fler medlemmar Šn det finns oberoende varor /Z/ skulle helt specialisera sin investering och tid till marknaden eller till en sŠrskild vara /Z/.
Och Becker tillŠgger att om hushŒllet arbetar under konstant eller škande skalavkastning skulle alla medlemmar i effektiva hushŒll helt vara tvungna att specialisera sig.
Vi kan hŠr stanna upp och undra om inte arbetet kommer att upplevas lite enahanda av individerna? Om vi jŠmfšr med vŒr egen erfarenhet: Šr inte omvŠxling en sŠrskild kvalitŽ i arbetet?180 Becker gšr ingenstans den reflektionen. Skulle inte ÓomvŠxlingÓ vara en sŠrskild stapelvara Z, som kan vŠxlas till nytta, U. Faller modellbygget av denna orsak? Eller borde han infšra den negativa produktionen av Óbrist pŒ omvŠxlingÓ som en minusfaktor? VŒr praktik trŠnger pŒ, men frŒgan Šr fšr tidigt stŠlld. Vi mŒste minnas att de tvŒ (eller flera) rationella individerna har fšrsvunnit in i modellen. Modellen Šr ett enda upplevande subjekt. DŠremot kan vi, inom modellen, tvinga Becker till nya berŠkningar med invŠndningen att Óden avstŒdda glŠdjen av att dela pŒ arbetetÓ, Óden avstŒdda glŠdjen av att samarbeta i stŠdning, tvŠtt och diskÓ, Šr en fšrbisedd stapelvara, Z, som inte konsumeras av subjektet och dŠrmed borde infšras som kostnad pŒ marginalen.
Fabriken producerar emellertid inga negativa varor. PŒ grund av allas goda vilja antar Becker istŠllet att inga švervakningskostnader uppstŒr i den, men med en reservation som visar nŒgot:
Jag antar ocksŒ att medlemmarna inte behšver švervakas eftersom de villigt allokerar sin tid och andra resurser fšr att maximera produktionen av varor (commodities) i deras hushŒll. Eftersom alla personer Šr i grund och botten identiska (intrinsically identical) skulle varje medlem fŒ en lika stor andel av hushŒllets produktion (output). Detta Šr emellertid bara ett svagt argument, fšr antagandet att medlemmarna inte behšver švervakas (supervised); en del kan individuellt vinna pŒ att smita frŒn sina plikter eller frŒn andra brister i funktionsfšrmŒga (malfeasance) Šven om hushŒllets produktion dŒ minskar.181
Med sitt teorem om Den vanartiga ungen hŒller Becker senare i avhandlingen ŠndŒ ihop organisationen mot obstruktion. Vi ska beršra det nedan. HŠr ska vi bara mŠrka att Becker med sin sista reservation Šr utanfšr modellen som ett enda subjekt. Om hushŒllet producerar en nytta gemensam fšr alla, hur kan dŒ medlemmar šverhuvudtaget fŒ idŽn att smita frŒn jobbet inom sina fack? Och varfšr fŒr bara Óen delÓ denna idŽ?
I hushŒllet som ett subjekt fŒr alla dŠremot lika stor andel av Z. Eftersom arbetstiden i hushŒllsproduktionens Z-intresse Šr optimalt uppdelad mellan marknad och hushŒll syftar smit och skolk (shirking) fšrstŒs inte pŒ att den ene t. ex. smiter frŒn hushŒllsuppgifter som han ocksŒ borde delta i. Det syftar pŒ att den ene inom sitt omrŒde, marknad eller hushŒll, inte gšr sitt bŠsta. TŠnker vi praktiskt pŒ saken slŒr det oss att det mŒste vara lŠttare fšr den som kommer hem efter dagens slut att granska vad som dŠr ha gjorts, till exempel middagen, Šn vad det Šr fšr den som arbetar hemma att komma till den andres arbetsplats pŒ inspektion. Dennes arbete granskas vŠl i fšrsta hand av andra medlemmar i hierarkin pŒ marknaden?
Om dessa tvŒ, tre funderingar accepteras av lŠsaren bšr hon se att de Šr tecken pŒ nŒgon slags obalans. Innan vi granskar modellen med hjŠlp av de begrepp som bestŠmdes i fšregŒende avsnitt ska vi mŠrka att Humant kapital hŠr Šr ett ting som finns inuti individen.
3.4.2 Promenad i fabriken: HushŒllet som ett subjekt?
I modellen antar Becker att de identiska individerna gšr hushŒllets gemensamma produktion av Z till sin gemensamma angelŠgenhet. Det antas ske sŒ fullstŠndigt och sŒ frivilligt att det blir mšjligt att bortse frŒn att vi egentligen talar om minst tvŒ individer. Antagandet om den nyttomaximerande rationella individen Šr hŠr ett antagande om att hushŒllet Šr denna individ. De tvŒ individerna Šr en och vi kan illustrera det med en enkel teckning:
Figur 2. Det rationella hushŒllet som subjekt
Individernas totala rationella symbios underlŠttas av att de Šr helt identiska. De skiljer sig ÓbaraÓ Œt i ett avseende. De har skaffat sig helt olika humana kapital, H1 och H2 dŠr takmarkering šver H markerar mŠsterskap inom de tvŒ facken , att ytterligare švning inte lŠngre škar H.
I modellen Šr de tvŒ humana kapitalen den ackumulerade fšrmŒga individerna har att producera sin del av allt som hushŒllet behšver. Med allt menas allt. Alla mŠnskliga vŠrden Becker kan tŠnka sig (eller som sas tidigare: kanske femton grundnyttor som kan vŠxlas till en nytta). Beckers hushŒll och formeln ovan beskriver alltsŒ en fabrik. Detta subjekt ÓvillÓ vara effektivt. DŠrfšr delas arbetet upp. Men arbetet delas, i modellens grundform, mellan tvŒ individer. Det Šr dŠrfšr rimligt att betrakta dem som tvŒ individer i en fabrik. I synnerhet som vi vet att Beckers avhandling handlar om rationella individer i organiserat samarbete. Det finns alltsŒ skŠl att avvisa modellens antagande om tvŒ enŠggstvillingar som, frŒn hushŒllets effektivitetssynpunkt, Šr helt olika varandra. Och Šr de tvŒ personer vet vi att de ocksŒ har liv som inte bara betyder kontakt med den andre. De tillfredsstŠller ocksŒ behov utanfšr hushŒllets produktion och konsumtion. Insikten kan sammanfattas i en teckning dŠr omrŒden utanfšr hushŒllets produktion av Z:n Šr de tvŒ personernas behovstillfredsstŠllelse utanfšr fabriken. Vi kan kalla de tvŒ omrŒdena U1 och U2.
Figur 3. Det rationella hushŒllet som tvŒ subjekt med en gemensam sfŠr och tvŒ egna.
Om fabriksarbetarna Šr tvŒ rationella individer mŒste vi alltsŒ tro att de har tvŒ egna nyttoupplevelser. Men ocksŒ i den gemensamma sfŠren. HushŒll Šr inte tŠnkande och kŠnnande subjekt. Vi beskriver det i en ny teckning. DŠr ÓkvinnaÓ och ÓmanÓ Šr markerade med ÓkÓ och ÓmÓ eftersom det Šr sŒ Becker till slut fšrestŠller sig hushŒllet och eftersom det Šr sŒ de flesta hushŒll ser ut.
Figur 3. Det rationella hushŒllskontraktet och tvŒ upplevande subjekt som Šr tvŒ kšn
3.4.3 Rationell arbetsdelning med Humana kapital som inte Šr separata?
I modellen har de tvŒ Humana kapitalen strikt skiljts Œt. I alla teckningar ovan har det accepterats. Kan inte kvinnan dŠrtill lŠgga nŒgon timme pŒ marknaden, utnyttjande ett H1 eller en egenskap hos H2 som inte har uppmŠrksammats? Det vore inte optimalt enligt Becker:
Jag har antagit att varje slag av Humant kapital škar effektiviteten i bara en enda aktivitet men vi behšver inte hŒlla oss till denna begrŠnsning. Teorem 1 och 4 skulle hŒlla om H1 och H2 škade effektiviteten i bŒde marknads- och hushŒllssektorn, sŒ lŠnge som H1 Šr mer marknadsintensivt, i den meningen att en dollar spenderad pŒ H1 škar lšnenivŒn mer och hushŒllseffektiviteten mindre Šn en dollar spenderad pŒ H2. Ett hushŒll skulle inte vara effektivt om tvŒ medlemmar fšrsŒg bŒda sektorerna med tid och investerade i bŒde H1 och H2, ty en av medlemmarna kunde fšrse marknaden med all deras kombinerade tid, och den andra kunde specialisera sig helt i hushŒllet och eliminera varje investering i H1. Teorem 3 kan utvidgas pŒ samma sŠtt.182
Vore det rationella hushŒllet en nation fšrblir kvinnan hemma sŒ lŠnge inte skriande arbetskraftsbrist rŒder. Modellen har fšr švrigt en fšrkrossande allmŠngiltighet ur flera aspekter. Efter de teorem Becker ovan stŠllde upp skriver han:
Analysen som utvecklas hŠr Šr relevant inte bara fšr hushŒll utan ocksŒ fšr lŠnder och fšr att fšrklara komparativa fšrdelar i internationell handel.183
3.4.4 Granskning av fabrikens produktion och dess produktion av makt
I modellens hushŒll Šr kvinna och man tillsammans sexton timmar per dygn. …vriga Œtta timmar Šr mannen pŒ marknaden, tw, och tjŠnar in penninglšn fšr vilken varor, x, kan kšpas. Kvinnan Šr dŒ hemma och producerar sina Z med hjŠlp av th. Mannen producerar ocksŒ lite Z hemma: sex, produktion av barn och Ómšjligen nŒgra andra ZÓ, d v s pŒ de punkter dŠr de tvŒ individerna kompletterar varandra. Kvinnan gšr ingenting pŒ marknaden. Hon kompletterar dŠr inte mannen.
Hemma Šr kvinnan ensam eller Óproducerar barnÓ. I modellen trŠffar hon bara mannen. Mannen pŒ marknaden Šr inte ensam. Han arbetar dŠr tillsammans med andra mŠn och trŠffar inga kvinnor. Ty de Šr alla medlemmar av hushŒll som delat sitt arbete rationellt sŒ att kvinnor Šr hemma och mŠnnen Šr pŒ marknaden. Arbetsdelningen ger alltsŒ mannen tvŒ sfŠrer att vara i. Fšrutom sfŠren hemma Šr han i en kollektiv manlig sfŠr. Vi kan fšr švrigt se det reflekterat i Beckers anvŠndning av ordet hushŒllstid (householdtime) ovan (3.4.1). Det Šr hemarbetstid. Arbetet pŒ marknaden Šr inte hushŒllstid trots att det Šr en del av hushŒllets totala tid. I kvinnans sfŠr hemma fšrbrukas egentlig hushŒllstid.
NŠr hon inte Šr ensam i den sfŠren speglar hon sitt jag i spegeln mig som Šr bucklad av samvaron med mannen. Han Šr pŒ jobbet en del av en kollektiv rationalitet i vilket hans jag varje dag speglar sig. Den bestŒr av mŠn som alla kontrollerar tillfšrseln av varor, x, till sina hushŒll. De bidrar alla med varor, samt med sex, en viss Óproduktion av barnÓ och Ómšjligen nŒgra andra Z:nÓ hemma. Per definition ser verkligheten Hemma och Borta olika ut fšr individerna. Vi mŒste anta att olika medvetanden uppstŒr ur dessa olika verkligheter. Den ena kan inte veta vad som fšrsiggŒr Borta annat Šn vad som fšrmedlas via en person. Den andre vet inte allt som hŠnder Hemma.
Fšder situationen šver- och underordning? Eller fšder den bara olikhet utan maktskillnader? Vi ska fšrst hšra Beckers Œsikt. Den Šr att detta Šr en frŒga utanfšr modellen, irrelevant:
En del invŠnder mot antagandet att inneboende skillnader vad gŠller komparativa fšrdelar skulle vara en viktig orsak till arbetsdelning efter kšn och istŠllet hŠvdat att kšnsarbetsdelningen (sexual division) framfšrallt beror pŒ ÓexploateringÓ av kvinnan. Men en uppdelning av arbetet efter kšn efter inneboende fšrdel fšrnekar inte exploatering. Om mŠn har total makt att bestŠmma bŒde hur arbetet ska fšrdelas och att ta allt vad hushŒllet producerar utšver ett visst ÓšverlevnadsÓ-minimum som ges till kvinnan (en konkurrenskraftig Šktenskapsmarknad skulle fšrdela produktionsresultatet mer jŠmlikt), skulle mŠn tvinga igenom en effektiv arbetsdelning dŠrfšr att detta skulle maximera hushŒllsproduktionen och dŠrmed deras eget ÓbeslagÓ (ÓtakeÓ) av den. I synnerhet skulle de tilldela kvinnorna uppgiften att ta hand om barn och annat hushŒllsarbete bara om kvinnor hade en komparativ fšrdel i sŒdant arbete.
Argumentet Šr suggestivt men inte definitivt, ty det antar att komparativa skillnader efter kšn Šr oberoende av att kvinnan exploateras. €ndŒ kan exploaterade kvinnor ha en ÓfšrdelÓ i obehagliga aktiviteter (exploited women may have an «advantage« at unpleasent activities) bara dŠrfšr att det monetŠra vŠrdet av onyttan (only because the monetary value of the disutility) tenderar att vara lŠgre fšr exploaterade (och fattiga) personer, eller fšr att exploaterade personer inte tillŒts att delta i aktiviteter som kan underminera deras exploatering.
Inget definitivt omdšme kan fŠllas i analysen i detta supplement _som handlar om Humant kapital och anstrŠngning_ ,dŠrfšr att den inte beror av kŠllan till att kvinnan har komparativ fšrdel i hushŒllsaktiviteter. Den kan vara diskriminering eller andra faktorer. Den _analysen_ krŠver bara att investeringar i specifikt humant kapital fšrstŠrker effekten av komparativ fšrdel. Ja, analysen krŠver inte ens att den initiala skillnaden i komparativ fšrdel Šr stor mellan man och kvinna: en liten initial skillnad kan fšrvandlas till stora observerade skillnader genom de specialiserade investeringarnas fšrstŠrkande effekt.184 (FristŒende kursiveringar och ord inom citationstecken enligt original)
Kontentan hŠr Šr att exploatering Šr en sak som bara škar argumentet fšr arbetsdelning, inte nšdvŠndigt Šr dess orsak. FrŒgan om exploatering Šr en del av arbetsdelningens resultat stŠlls inte. FrŒgan Šr relevant ocksŒ i denna begreppsvŠrldÉ Om exploatering ger tillfredsstŠllelse Œt den fšrtryckande parten skulle den i sŒ fall kunna ses som ett fšr honom specifikt Z i sig.
Men med hushŒllet som subjekt fŒr vi bara maximering av hushŒllsproduktionens Z. Trots att det just hŠr Šr det tydligt vems Z det i fšrsta hand handlar om. Men Beckers ordval fšrvirrar. Exploaterade kvinnor Ókan ha en «fšrdel«Ó i obehagliga aktiviteter. Det Šr ju en fšrdel fšr mannen att sysselsŠtta henne i sŒdana. Becker verkar klar šver det. Varfšr Šr det oklart hŠr vem som Šr upplevande subjekt? Det Šr ju inte kvinnan som ÓharÓ.
Fšrvirringen upplšses nŠr Becker till slut gŒr vidare till att mŠta denna ÓfšrdelÓ med en objektiv social vŠrdemŠtare, pengar. Den exploaterade kvinnan lider mindre dŠrfšr att hon kan betala mindre Šn den som ej exploateras fšr att bli av med ett obehag. Det Šr att uttrycka det ÓlŠgre monetŠra vŠrdet av onyttaÓ som Becker talade om i andra ord.185 Det finns ett annat upplevande, vŠrderande subjekt hŠr utanfšr det exploaterande fšrhŒllandet. Det Šr det allmŠnna, samhŠllet, som Óhar fšrdelÓ.
Det kan enligt Becker ocksŒ finnas en sŠrskild nytta med att inte lŒta kvinnan delta i aktiviteter som underminerar hennes exploatering. Dels strikt teoretiskt som just visats, mŒste vi sluta oss till. Men ocksŒ fšr mannen som alternativt upplevande subjekt. DŠrmed šppnas fšr tanken att makt leder till škad individuell nytta, ocksŒ som sŒdan, sŒ som vi spekulerade om ovan. €r den nyttan nŒgot som alla rationella individer bšr strŠva efter?
Kontrollen av pengarna Šr hŠr i alla fall en avgšrande materiell maktfaktor. De Šr ett socialt objekt som ger švertag fšr den person som ansvarar fšr dess fšrmedling till švriga i hushŒllet. Penninginnehavarens šverlevnad beror inte av hushŒllet, Šven om hans allmŠnna vŠlbefinnande gšr det. En ÓstrejkÓ frŒn kvinnans sida upphŠver kontraktet med mannen. En ÓstrejkÓ frŒn mannens sida bryter švriga hushŒllsmedlemmars samband med samhŠllet. Det sambandet fšrmedlas av pengar och handlar om fysisk šverlevnad. Vi kan dŠrfšr utan anstrŠngning tro att denna pengarnas materialitet, dess intrŠde i organisationen genom mannens fšrsorg, ett grundlŠggande produktionsfšrhŒllande fšr produktionen av Z i hushŒllet, ger en impuls att se saker och ting frŒn hans perspektiv. Medan den materialitet som empati i motsatt riktning har att stŒ pŒ inte Šr lika stark. Mannens incitament till empatiskt tŠnkande, till att byta perspektiv, konditioneras av andra ÓvarorÓ Šn de som inkšps pŒ marknaden. Den hemarbetande Šr i besittning av sŒdana. Men de spelar inte lika stor roll fšr direkt individuell šverlevnad pŒ kort sikt.
Till detta materiella villkor fšr organisationens interna maktfšrhŒllanden kommer tyngden av den konstruerade kollektiva manliga rationalitet i vilken kvinnan, i modellen, har att spegla sig i och dŠrmed uppleva sig sjŠlv som Óobjekt fšr andra och dŠrmed fšr sig sjŠlvÓ. Det sker gentemot den signifikative andre som mannen Šr. Det sker gentemot den generaliserade andre, samhŠllet utanfšr som, i modellen, fšrmedlas in i hushŒllet endast via mannen, som pŒ arbetsmarknaden Šr medlem i manliga kollektiv i vilka han speglar sig. I modellen bestŒr dessa hierarkier av kollektiv helt av mŠn. De Šr organiserade runt varuproduktion och reproduktion av hela samhŠllets sammanhŒllning. De utgšr hela det offentliga livet, i betydelsen Óutanfšr hushŒlletÓ. SamhŠllets sammanhŒllning utanfšr hushŒllet hŒlls i modellen uteslutande samman av mŠn. I modellen stŒr mŠnnen som ett kollektiv och som separata individer gentemot kvinnor bestŒende av separata individer utan tillhšrighet i ÓegnaÓ kollektiv. Vi illustrerar vad som nu sagts med att utveckla vŒr teckning ett sista steg:
Figur 4. HushŒllet som tvŒ subjekt med en gemensam sfŠr. Det ena dominerar det andra.
3.4.6 Beckers fšr-givet-tagna manliga šverhšghet
Som vi sŒg antyder Becker makt men anser den vara utanfšr modellen. Men i kapitlet dŠr altruism inom familjen utreds matematiskt Šr den makt som penninginkomst ger underfšrstŒdd. Den noteras inte. I texten Šr den altruistiske VŠlgšraren (the benefactor) genomgŒende en Han och den sjŠlviske FšrmŒnstagaren (selfish beneficiary) en Hon. Den indelningen genom hela kapitlet om ÓAltruism i familjenÓ kommenteras i en not:
Fšr att skilja altruisten och fšrmŒnstagaren Œt anvŠnder jag maskulint pronomen fšr altruisten och feminint pronomen fšr fšrmŒnstagaren.186
I kapitlets Teorem om den avskyvŠrda ungen (The Rotten Kid Theorem)187 har alla utom altruisten som mŒl att i strid med varandra klŠmma ut det mesta fšr egen rŠkning. Han, dŠremot, har gjort deras nytta till sin och dŠrfšr kan han, trots egoistiska sabotage frŒn alla hŒll, hŒlla samman hushŒllets organisation genom att fšrdela de resurser han underfšrstŒtt kontrollerar. Det leds matematiskt i bevis. Detaljerna dŠr behšver inte intressera oss.188
VŠlgšraren har beundransvŠrda egenskaper:
(É) han skulle avstŒ frŒn handlingar som škar hans inkomst om de sŠnker hennes inkomst mera; och han skulle ombesšrja att sŠnka sin egen om det hšjde hennes inkomst med mera.189
Den ideologiska konstruktionen Šr inte oskyldig. Diana Strassman pŒpekar att den ligger till grund fšr Óteorier om inkomstfšrdelning, beskattning, vŠlfŠrdspolitik och ekonomisk utvecklingÓ.190 Den teoribildningen ligger i sin tur till grund fšr ekonomisk politik riktad mot organisationen HushŒllet och hon skriver:
TvŠrtemot berŠttelsen om den vŠlvillige partiarken finns bevis fšr att barn fŒr det bŠttre i fattiga lŠnder om transfereringar (finansiell hjŠlp frŒn regeringen) ges till mšdrar Šn om de ges till fŠder.191
Marilyn French rapporterar vidare:
I de flesta indiska familjer Šter mŠnnen fšrst. Kvinnorna Šter det som blir šver och flickorna fŒr mat sist (É) Vissa indiska byggnadsarbetare som jag talade med viskade att de brukade smussla undan lite mat Œt sig sjŠlva innan de serverade sina mŠn. De skŠmdes fšr det, men det var nšdvŠndigt eftersom deras mŠn aldrig lŠmnade nŒgot kvar Œt dem.192 (Kursiv i original)
French hŠnvisar ocksŒ till en šversikt frŒn 1990 av Amartya Sen. Hans artikel Mer Šn 100 miljoner kvinnor saknas beskriver vad han kallar ett folkmord (genocide) pŒ kvinnor i Tredje vŠrlden under 1900-talet. French sammanfattar Sens undersškning:
(É) /kvinnor fŒr automatiskt/ stšrre del i familjens resurser om de fšrtjŠnar sitt uppehŠlle utanfšr hemmet, om deras arbete betraktas som produktivt (vilket vanligen betyder att de fŒr kontant lšn) eller om de har egna ekonomiska tillgŒngar och rŠttigheter. PŒ platser dŠr vuxna kvinnor har mšjligheten att tjŠna egna pengar dšdar med andra ord mŠn fŠrre kvinnliga spŠdbarn, oavsett hur stark ekonomin i det omgivande samhŠllet Šr. I Punjab, som Šr Indiens rikaste stat, finner vi bŒde det minsta antalet kvinnor i fšrhŒllande till mŠn och den lŠgsta andelen yrkesarbetande kvinnor i hela landet.193
Den ideologiska konstruktionens krŠkaktighet. Det lŠttsamma ordvalet rotten kid, avskyvŠrd unge, Šr inte lŠngre lika lustigt.
Vi har ovan diskuterat och accepterat Humant kapital som ett ting tillhšrigt individen. Efter att ha diskuterat Beckers relation till sin modell kan det vara dags att diskutera Humant kapital som en relation. Vi mŒste dŒ ocksŒ reflektera šver lšnefaktorn, ÓaÓ.
3.5 Humant kapital och lšnefaktor som relationer
3.5.1 Humant kapital som relation dŠr lšnefaktorn Šr given
I ett angrepp pŒ ÓmeritokratinÓ kallar Wallerstein begreppet Humant kapital fšr ett ÓkvasikonceptÓ. Enligt honom Šr det fel att ÓHumant kapitalÓ till exempel skulle skapas i utbildningssystemet. Det fyller enligt Wallerstein snarare
funktionen av socialisering, barnvakteri och att filtrera fram de som ska bli ny medelklass (É) /i syfte att/ sŠkra tillgŒng till privilegier194
Bakom provokationen finns ett synsŠtt dŠr ÓHumant kapitalÓ ses som konstruerat i ett socialt sammanhang. …verordning och underordning av kollektiv Šr drivkraften bakom konstruktionen. Det Humana kapitalet Šr dŒ bara en ideologisering av relationer och kan ej definieras som Óett tingÓ. Det strider fšrstŒs mot den vanliga uppfattningen. I en vanlig svensk lŠrobok om arbetsmarknaden Šr Humant kapital ÓfrŠmst utbildning och arbetserfarenhetÓ.195
I uppsatsen som passusen ovan Šr hŠmtad frŒn beaktas inte kšn eller genus. DŠr handlar det om klass och reproduktion av klassamhŠllet. Men det gŒr fšrstŒs ocksŒ att tala om utbildning och kšn. Reproduktion av hierarki i allmŠnhet inom ramen fšr reproduktion av šver- och underordning av kšn i synnerhet. Manlighet och kvinnlighet som aspekt av klass, sŒ som vi sŒg Anita Gšransson uttrycka det (2.4.).
Harriet Bjerrum Nielsen och Monica Rudberg berŠttar i sin bok om en dansk studie. Den visar att kvinnor efter skolan gšr vad de vill gšra i lŒngt mindre utstrŠckning Šn mŠn. De flesta blir besvikna, det kanske Šr klassaspekten. Kvinnorna blir mest besvikna, det verkar vara kšnsaspekten. De fŒr efter avslutade studier en mycket sŠmre šverensstŠmmelse mellan sina šnskningar och realiteterna, Šn mŠn. Fšrfattarna refererar till tvŒ undersškningar som pekar pŒ Óstrukturella barriŠrer i utbildningssystemet: ju fler kvinnliga sškande till en utbildningslinje, desto lŠgre intagningsprocentÓ. Det skulle dŒ vara en objektiv realitet kvinnor mšter. Men ocksŒ:
Unga kvinnors ambitioner sjunker ofta under gymnasietiden. (É) FrŒn att ha tŠnkt sig en lŠngre akademisk utbildning i fšrsta Œrskursen, siktar man efter hand in sig pŒ medellŒng utbildning som kŠnnetecknas av fast struktur, yrkesinriktning och tydlig kvinnoinriktning. (É) Ofta fšrskjuter man sitt ursprungliga intresse frŒn ett manligt omrŒde med mycket prestige till ett mindre prestigefyllt, men nŠraliggande kvinnligt fŠlt Ð frŒn lŠkare till sjukskšterska, frŒn lektor till lŠrare.196
Med den begrepp vi tidigare fšrde in i berŠttelsen: det lŒngsiktigt rationella har under studietiden gett vika fšr det kortsiktigt rationella. Amartya Sen skulle fšr sin del kanske sŠga att den ena preferensskalan har vunnit šver den andra. De unga kvinnorna tycks ocksŒ kŠnna av verklighetens tryck, trycket frŒn Óvad som Šr mšjligtÓ fšr dem, och Óvad som fšrvŠntasÓ av dem tydligare.
(É) flickorna Šr mycket mindre sŠkra pŒ sina šnskningar under sista skolŒret och har mycket mindre tillit till att šnskningarna ska uppfyllas. Dessa tvŒ faktorer Ð sŠkerhet och sjŠlvtillit Ð korrelerar klart i alla grupper med samstŠmmighet mellan šnskningar och realitet.197
€r de bara ett offer fšr en dominerande konstruktion av Óvad det Šr att vara kvinnaÓ som sŒ smŒningom tar ut sin rŠtt? Beskrivet av en forskare som fruktan fšr att lyckas.198 Inte alls bara det tycks det. HŠr finns en praxis som konstruktioner av kvinnligt kan hŠmta kraft ur. Ytterligare en norsk undersškning tycks till exempel visa att:
(É) flickor med yrkesaktiva mšdrar skruvar ned sina fšrvŠntningar mest; de har ju i praktiken sett vad dubbelarbete krŠver. NŠr den verklighet man till slut ska landa i rycker nŠrmare, mŒste flickan fšrhŒlla sig mer till det motsŠgelsefyllda fšrhŒllandet mellan familj och yrke Ð till skillnad frŒn hšgstadieflickan, som kan bevara de tvŒ šnskningarna harmoniskt vid sidan av varandra (É) eller lŒtsas som om barn inte fanns. (É) Fšr pojkarna Šr processen mindre dramatisk. De Šr frŒn bšrjan mer realistiska, och det finns fler platser till den sortens dršmmar de har.199
FrŒgar vi varfšr kvinnan som Šr fšrebild fšr flickan dubbelarbetar leder det till en ny diskussion om vilka fšrestŠllningar, konstruktioner utan fšrankring i realiteter, som fšrhindrade att hushŒllsarbetet delades lika mellan fšrŠldrarna. Och vilket materiellt tvŒng som tvingade fram dubbelarbetet frŒn moderns sida. Ett verkligt tvŒng var fšrstŒs att hushŒllsarbete och att ta hand om barn Šr en sak som mŒste gšras. Och om den ene vŠgrar, utifrŒn fšrestŠllningen om det irrationella i att bete sig som en kvinna, mŒste det arbetet utfšras ŠndŒ. Den arbetstiden Šr inte en tid som fritt kan vŠljas bort ned till 1 eller 20 procent av total tillgŠnglig tid, sŒ som den Šr i modellen vi undersšker.
Och en del arbetsmarknadsforskare spekulerar om beslutet att utbilda sig ocksŒ kan pŒverkas av vad kvinnor har att vŠnta sig av samhŠllet, om det Šr sŒ att
(É) kvinnor Ð och deras fšrŠldrar eftersom viktiga utbildningsbeslut fattas redan under barndomen Ð Šr medvetna om att de kommer att bli diskriminerade pŒ arbetsmarknaden nŠr de blir vuxna.200
Vad som beskrivs Šr en process av anpassning till samhŠllet omkring. Det ÓHumana kapitaletÓ, tŠnkt som ett papper frŒn en utbildning, fšds i en relation. PŒ relationens ena sida finns den unga kvinnan. PŒ relationens andra sida finns Óallt det andraÓ, hŠlften av det E som bortfšll i bšrjan av Beckers avhandling. ÓAllt det andraÓ har vi ovan kategoriserat i olika rationaliteter, dŠr det kortsiktigt manligt rationella dominerar. Det dominerar som en materialitet. Det dominerar som en konstruktion. Individen tvingas handla rationellt i strid med den rationalitet pŒ lŒng sikt som hon Šr varse. MotsŠttningen verkar inte alls bara vara dold fšr individen i de undersškningar som relaterades ovan.
€ven om Humant kapital Šr ett ÓtingÓ fšr Becker mŒste han hŠrleda fram deras storlek ur relationer. Det hemmaspecifika humankapitalets storlek mŠts i fšrhŒllande till det marknadsspecifika kapitalets storlek, ett annat ting. Som vi har sett sker det via en tŠnkt jŠmfšrelse av marginalavkastningar. Det Šr just en tŠnkt jŠmfšrelse eftersom den i praktiken Šr en tolkning, att tvŒ parter gšr vad de gšr arbetsdelat eftersom de just har gjort en sŒdan jŠmfšrelse som modellen sa Œt dem att gšra i en appell till deras fšrnuft, deras rationalitet,
TvŒ marknadsspecifika Humana kapitals storlek mŠts i sin tur i en relation genom att vi betraktar olika storlek pŒ lšnen vid samma lšnefaktor, a, och lika antal arbetade timmar, tw, enligt aH1tw.Vad vi kan veta om H1 Šr hŠr i princip den lšn dŠr H1 tŠnks komma till uttryck, Óallt annat likaÓ.
Utanfšr modellerna och i avhandlingens text Šr Becker šppen fšr att kvinnan arbetar pŒ marknaden. I de fallen kan alltsŒ hennes Humana kapital pŒ marknaden uppskattas separat med Beckers synsŠtt. Om arbetsgivaren betalar mannen 100 och kvinnan 80 fšr samma eller liknande arbete Ð en vanlig lšnerelation pŒ svensk arbetsmarknad201 Ð beror det pŒ att kvinnor pŒ grund av
sitt hushŒllsansvar, Šven nŠr de vill delta i arbetskraften lika mŒnga timmar som mŠn, blir trštta, mŒste vara hemma fšr att ta hand om sjuka barn eller gšra andra utryckningar, och har mindre mšjlighet att arbeta pŒ udda tider eller ta jobb som krŠver mycket resande202
Ty lšn (I) kan sŠgas vara bestŠmd av ett paket som bestŒr av tid och anstrŠngning (package of time and effort) dŠr Em energin i lšnearbetet och tm Šr tiden enligt I = I(tm, Em) 203
Och Becker anfšr vidare:
Eftersom hemarbete krŠver stšrre anstrŠngning (is more effort intensive) Šn avkoppling (leisure) och andra hushŒllsaktiviteter, spenderar gifta kvinnor mindre energi pŒ i varje arbetstimme pŒ marknaden Šn gifta mŠn som arbetar samma antal timmar.204 /Kvinnor/(É) ekonomiserar med sin energi genom att skaffa sig mindre krŠvande jobb. 205
Det ger lŠgre lšn. Och lšnen uppstŒr i en relation mellan det Humana kapitalet, eller hur intensivt det tas i bruk, och ett annat ting, arbetsobjektet. Lšnen betalas inte av nŒgon person eller nŒgot kollektiv av personer som lšnearbetaren har en relation till. Den kommer som en fšljd av insatsen pŒ samma sŠtt som 6 kronor i kaffeautomaten (ett ting) ger en mugg kaffe, 12 kronor ger tvŒ muggar o s v. Ett nyckelbegrepp fšr Becker Šr intjŠnandefšrmŒga (earning power).206 Den fšrmŒgan, kraften Šr nŒgot som strikt tillhšr individen som en egenskap.
Som vi vet finns lšnesŠttande personer i toppen av organisationers hierarkier. Det Šr de som uppskattar sitt eget och andras ÓHumana kapitalÓ. Ibland vŠrderar de sitt eget till 10, 20 eller 100 gŒnger stšrre Šn vad som Šr individuellt genomsnitt i den organisation de leder. I sina detaljer Šr det utanfšr ramen fšr vŒr diskussion. Detta allmŠnt kŠnda och regelbundet diskuterade faktum nŠmns bara hŠr som Šnnu en antydan om att mŠtningsresultat ocksŒ beror pŒ vem som mŠter.207
Enligt Bjšrklund & Edin (1996), har den mest omfattande svenska studien utfšrts av le Grand (1992) pŒ siffror frŒn 1981. DŒ var lšneskillnaden just 80/100 mellan kvinnor och mŠn. 43 procent av lšneskillnaden kunde ej fšrklaras. Vedertagen hŠnsyn togs till Óindividernas humankapital, familjeŒtaganden som antalet barn och hushŒllsarbete, olikheter i arbetsmiljš och olika typer av arbeten.Ó En annan studie frŒn samma Œr angav att: Ómerparten av lšneskillnaden mellan kšnen inte lŒter sig fšrklaras av skillnader i humankapital och arbetsmiljšÓ.208
Men en del av lšneskillnaden idag tycks ŠndŒ fšrklarad av kvinnans hushŒllsansvar, eller mannens brist pŒ det? Vi ska nedan diskutera det. Fšrst ska lšnefaktorn, ÓaÓ, beršras. Den lŒter sig inte lŠtt skiljas frŒn begreppet ÓHumant kapitalÓ.
3.5.2 Lšnefaktor som en relation
Fšr den som inte styr eller Šger en organisation sŠttes lšnen i en fšrhandling med ledningen. Fšr den enskilde Šr det viktigt att veta vad hon kan krŠva i den relationen. PŒ det individuella planet tycks konstruktionen av det kvinnliga hŠr spela en roll.
En viktig skillnad i pojkars och flickors socialisationserfarenheter finner man emellertid i det faktum att flickor (i likhet med mŒnga forskare!) ofta osynliggšr och nedvŠrderar den kompetens flickor har. (É) En konsekvens av denna nedvŠrdering Šr att flickorna gŒr tyst i dšrrarna. De lŠr sig att hŒlla sina regler och sin samvaroform undan frŒn den offentliga scenen Ð vilket kan medverka till att flickor/kvinnor ofta fšrhŒller sig passiva i offentliga sammanhang.209
Men det gŠller inte bara att lŠra sig ta bra betalt fšr sin arbetskraft. Det gŠller ocksŒ att šverhuvudtaget lŠra sig att ta betalt. OcksŒ hŠr tycks konstruktion av kvinnligt och manligt spela roll. I en dansk undersškning av barns arbete (9 till 12 Œr) frŒn 1972 uttrycktes det som:
Pojkarna bŠr ut tidningar medan flickorna passar barn. Pojkarna fŒr regelbunden lšn, medan flickornas avlšning Šr mer slumpmŠssig.210
En norsk undersškning frŒn ett fiskelŠge (1982) antyder samma ÓlšnefaktorÓ i tidigt arbete under individens liv:
Flickor och pojkar tar olika arbete som ger olika utbyte och stŠrker olika inriktningar. Pojkarna fŒr lšn och mer systematisk yrkesinriktad handledning, flickorna fŒr mšjlighet till samvaro och till att ge och motta omsorg. Pojkarna jobbar som torsktungskŠrare pŒ kajen. Det Šr ett jobb som krŠver dristighet och fšretagsamhet(É) det krŠver viss trŠning fšr att bli tillrŠckligt effektivt och det Šr ett individuellt jobb. Flickorna kšr barn i barnvagn och rensar rŠkor (É) det Šr arbete som ger mindre pengar, men dŠr samvaron med vŠninnorna Šr en viktig del av ÓlšnenÓ. Flickorna som passar barn Šr inte ens sŠkra pŒ att fŒ nŒgon lšn alls, eftersom barnpassning ligger pŒ grŠnsen mellan arbete och hjŠlpsamhet. TillitsfšrhŒllandet till barnet och barnets mor Šr ocksŒ en viktig del av belšningen. Man ser hŠr hur flickors prioriteringar lŠtt innebŠr att andra kan utnyttja dem (É) flickorna tilldelas ett sŠkert men snŠvt arbetsomrŒde, medan pojkarna mŒste kasta sig ut pŒ arbetsmarknaden och sjŠlva ta reda pŒ mšjligheterna. I gengŠld lŠr sig pojkarna dŠrigenom att initiativfšrmŒga Šr en nšdvŠndig arbetskvalifikation och att lšn Šr en sjŠlvklarhet nŠr man presterar ett arbete.211
Lšnen sŠtts alltsŒ i en fšrhandling. Men inte bara som individ mot individ. NŠr arbete Œt nŒgon annan uppstŒr i historien pŒ bred front Ð i en organisation, eller Œt en arbetsfri Šgare/kontrollšr av produktionsmedel, jord eller Œt bevŠpnad kŒr som kan avtvinga nŒgon hennes arbetsprodukt Ð sker fšrhandlingen ocksŒ kollektivt. Av och till i historien med mer eller mindre bryska metoder. Vi kan ocksŒ se pŒ denna kollektiva ÓlšnefaktorÓ historiskt:
Sedan bšrjan av fšrra Œrhundrade har lšntagare organiserat sig i fackfšreningar, en slags lšnekarteller dŠr individer inte ensamma ska acceptera lŒg lšn utan hela kollektivets godkŠnnande. Brenner & Ramas (1984) fŠster uppmŠrksamheten pŒ kvinnors svŒrigheter att kollektivt fšrsvara sina lšner under 1800-talets tidiga kapitalism i England. Vad som under denna period ligger till grund fšr att ideologiskt konstruera kvinnlig arbetskraft som ÓlŒgproduktivÓ och dŠrfšr sŠmre betald Šr enligt fšrfattarna inte alls ideologi eller kultur i sig. Kapitalismen kan i och fšr sig utnyttja kultur, ideologi och fšrdomar om kšn fšr att pressa lšnenivŒer menar de. Men ideologi skulle aldrig ensam ha tillrŠcklig kraft fšr att fŒ kvinnor att acceptera lŠgre lšner. Vi Šr nu i England pŒ 1800-talet:212
Kvinnor fŒr en nackdel pŒ arbetsmarknaden pŒ grund av sitt familjeansvar (É) det Šr mindre troligt att kvinnor organiserar sig i fackfšreningar, de Šr mindre ršrliga nŠr det gŠller att leta efter jobb, deras plikter hemma lŠgger stšrre begrŠnsningar pŒ dem.213
Men varifrŒn kommer hennes plikter hemma? €r de ideologiskt konstruerade? Det materiella tvŒnget uppstŒr ur en kombination av lŒga fabrikslšner som mŒste kompletteras med tungt och tidskrŠvande hemarbete fšr att ett par och deras barn ska kunna šverleva. Men avgšrande Šr de extremt lŒnga arbetsdagarna pŒ 12 till 14 timmar som gšr det omšjligt fšr bŒde kvinna och man att vara pŒ marknaden om man har barn. Tillsyn av Šldre barn Šr en sak. Men graviditet, fšdsel och amning Šr en annan. Kvinnan Šr biologiskt bunden till den funktionen som Šr omšjlig att fšrena med kontinuerligt fabriksarbete. Den som gšr sŒ drabbas oftare av missfall, fŒr svŒrare fšdslar.
Saken hŠr Šr inte sŒ mycket de fysiska krav som stŠlls pŒ gravida kvinnor, eftersom kvinnor i de fšrkapitalistiska samhŠllena kombinerade fysiskt krŠvande arbete med graviditet, vŒrd av barn etc. Men dŠr det skedde med framgŒng i de fall dŠr kvinnan behšll sin kontroll šver deltagandet i produktionen. De kunde reglera sitt arbete och ta hŠnsyn till sina olika fysiska behov under en graviditet Ð till exempel genom att oftare vila.214
Och som allmŠnt omdšme om perioden dŒ kapitalismen introducerades:
I den fšrkapitalistiska ekonomin, kunde reproduktionen anpassas till produktionens krav dŠrfšr att dess organisation fšrblev i hŠnderna pŒ de som arbetade i hantverk eller hemmabaserad produktion Fabriksproduktionens framvŠxt Šndrade denna situation i grunden. Att arbetsrytmen mer och mer bestŠmdes av komplex koordinerad maskinproduktion skapade svŒrigheter att matcha produktivt och reproduktivt arbete med varandra.215
I arbetarklassen tog sig kvinnans arbete pŒ marknaden formen av att hoppa in i perioder. Och nŠr de gjorde sŒ utnyttjades de som billig arbetskraft stŠlld i konkurrens med mŠn.
€ldre kvinnor hade ofta barn att fšrsšrja, var Šnkor eller var gifta med mŠn som hade instabila inkomster. Dessa kvinnor utgjorde en sŠrskilt fšrsvarslšs och desperat pool av arbetskraft. Deras bšrdor hemma gjorde det svŒrt fšr dem att fŒ tid och kraft att organisera sig; deras brist pŒ ršrlighet gjorde det svŒrt fšr dem att sška bŠttre arbeten.216
Att fšrklara manliga skrŠdderiarbetares motstŒnd mot Ókvinnor i vŒrt yrke!Ó frŒn 1830 och framŒt i England gŒr dŠrfšr inte bara att gšra i termer av ideologiska konstruktioner av šverhšghet, fšrestŠllningar om att Ókvinnor ska vara hemmaÓ. Materialiteten finns dŠr:
Det Šr helt klart att dŠr fackfšreningar /skrŠddarfacken, min anm/ var ofšrmšgna att utestŠnga kvinnor blev resultatet en snabb nedgŒng fšr lšnerna och en allmŠn degradering av arbetena.217
Men det Šr vilken billig arbetskraft som kan sŠlja sig billigast som Šr drivkraften, oavsett konstruktioner av kvinnor som Óbillig arbetskraft i sigÓ. Bryter konstruktionen samman genom att kollektivet handlar som subjekt tycks lšnefaktorn arbeta i helt motsatt riktning:
De fšrsta fabriksarbetarna /inom textilindustrin i New England (USA)/ var unga, ensamstŒende lantbrukskvinnor som rekryterades nŠr manlig arbetskraft blev knapp och dyr. NŠr de kvinnliga operatšrerna blev ledande militanter och organisatšrer pŒ 1830- och 40-talet, vŠnde sig arbetsgivarna till irlŠndska mŠn och deras familjer fšr att ersŠtta kvinnorna. I invandrarna fann arbetsgivarna ett stort antal mŠn och pojkar som var villiga att arbeta fšr ÓkvinnolšnerÓ /ty nu hade alltsŒ kvinnorna eršvrat ÓmanslšnerÓ, min anm/.(É) Under mitten av 1800-talet, nŠr de invandrade mŠnnen ersatte lantbrukskvinnorna i bomullsfabrikerna, ersatte kvinnorna infšdda mŠn inom lŠraryrket.218
Detta var fšrr. Kan fackfšreningsstyrka vara en fšrklaring idag till att kvinnors genomsnittliga lšner ligger pŒ mellan 80 och 90 procent av mŠns? (Nya undersškningar visar till och med att lšneskillnaden just nu škar i Sverige, frŒn att vara 85 procent av mŠnnens 1995 till att vara 83 procent Œr 1997.)219
Texten redovisade tidigare hur kvinnor totalt dominerar arbetsmarknaden inom offentlig sektor, i Beckers hemland mer refererad till som servicesektorn.220 Syftet hŠr Šr bara kort problematisera lšnefaktorn. Vi fšrenklar och tar inte in den sŠrskilda ideologi som eventuellt omvŠrver arbete i serviceyrken i reflektionerna. Mšjliga rštter till sŒdan ideologi beršrdes ovan i samband med exempel pŒ tidig socialisation. En enklare problematisering av lšnefaktorn i sammanhanget vŒrdande, omhŠndertagande, serviceyrken i Sverige, kanske andra lŠnder, kan se ut sŒ hŠr:
Som var och en vet arbetar lšntagare inom sjukvŒrd, ŒldringsvŒrd, fšrskolor och skolor direkt med barn eller mŠnniskor som Šr i utsatt position. Arbetet beršr samhŠllets reproduktion av sig sjŠlvt, bŒde som civiliserat socialt sammanhang att leva (hela sitt liv) i och som krass reproduktion och produktion av arbetskraft pŒ lŒng sikt. Av flera skŠl mŒste arbetskollektivet dŠr dŠrfšr hitta former fšr lšneaktioner, skulle de fŒ den idŽn, som inte hŒrt drabbar tredje part Šven om de Šr lŒngvariga och tydliga. Det Šr inte lŠtt. Inom en offentlig sektor Šr konsekvensen fšr arbetsgivaren politisk, inte ekonomisk som den Šr inom varuproduktion och mer manligt dominerade sektorer. Samma politiska, moraliska faktor som inom vŒrdande servicesektor kan vŠndas mot arbetsgivaren kan ocksŒ verka mot ett kŠmpande kollektiv. HŠnsynslšshet mot arbetsgivaren kan ge hšgre lšn. Men den fŒr inte kunna tolkas som riktad mot gamla, sjuka eller barn.
Men i fšrhŒllande till lšn, hur ska egentligen Óproduktion pŒ marginalenÓ mŠtas i serviceyrken?
Fšr det fšrsta gŒr det inte pŒ marginalen att mŠta den i en skolklass, i en sjuksal eller pŒ ett vŒrdhem. Kvaliteten, nŒgot slags allmŠnt nyttobegrepp, avgšr vŠl saken? Den framtrŠder och bedšms i stora helheter, inte som fraktioner av nŒgot som orsakats av en fraktionell fšrŠndring i nŒgot annat. Men mŠts den monetŠrt eller med andra kvantitetsmŒtt sker det i termer av produktivitet. Vi inser lŠtt att ny teknologi kan sŠgas bidra till hšgre produktivitet...och hšgre kvalitet.221 Men fŠrre personal per ofšrŠndrat antal patienter, dagiselever eller Œldringar kan ocksŒ vara ett mŒtt. PŒ nittiotalet har sŒledes produktiviteten škat inom svenska sjukvŒrden i samband med att 69 000 arbeten skurits bort under sju Œr.222 Det relevanta hŠr kan tyckas vara att frŒga klienterna vad de sŠger om produktivitetsškningen. Och personalen, om nyttan av arbetet som sŒdant ses som en egen ÓproduktÓ av verksamheten.223
Fšr det andra kommer penningkostnaden fšr verksamheter som till sin natur inte gŒr att rationalisera šver en viss grŠns, att relativt bli allt dyrare jŠmfšrt med varuproduktion, dŠr ny teknologi stŠndigt škar takten.224 Det gŠller fšrstŒs all tjŠnsteproduktion och skapar šver lŒng tid en lšnepress, oavsett upp och nedgŒngar i efterfrŒgan.225 Bara 1) en empatisk diskussion om nyttan av verksamheter fšr mŠnniskor, 2) en diskussion om lŒngsiktig samhŠllelig rationalitet kan motverka den kostnadspress som verkar via marknaden fšr varor. Den diskussionen mŒste fšras i ett sammanhang dŠr en slags kortsiktig rationalitet dominerar.
Katz (1994) pekar slutligen pŒ ett helt annan lšnefaktor:
(É)Produktivitet i penningtermer beror av priser pŒ produkter, priser beror i sin tur av kšpkraften hos dem som vill kšpa varan. Om en grupp har stšrre tillgŒngar Šn en annan, dŒ kommer det att ška belšningarna i de sfŠrer vars produkter (output) Šr viktiga fšr den fšrstnŠmnda gruppen. Om det finns en korrelation mellan preferenserna hos en grupp fšr en typ av produkter eller tjŠnster och den grad med vilken den dominerar en arbetsstyrka, dŒ kommer den att fŒ hšgre inkomster ju stšrre ekonomiska resurser den fšrfogar šver. Suggestiva exempel kan vara mansdominerade branscher som vapenproduktion eller bilindustri eller Ð motsatt Ð kvinnligt dominerad tjŠnsteproduktion som barnomsorg. NŠr man har att gšra med en offentlig sektor eller med en icke-marknadsekonomi blir subjektiviteten bakom produktivitetsmŒttet Šnnu tydligare Ð och dŠrmed dess beroende av vems preferenser som utšvar stšrsta trycket.226
Ett kollektivs kšpkraft riktas mot vissa varor. Medlemmar i samma kollektiv tillverkar varorna. Deras lšner hšjs, relativt lšner fšr andra mindre kšpstarka kollektiv som fšredrar andra varor. En fšrstŠrkande cirkel uppstŒr. Vi kan vŠlja att tolka en hšg lšnenivŒ inom vapentillverkning som ett uttryck fšr att det ÓHumana kapitalÓ som dŠr Šr satt i arbete Šr stšrre, Šn det Šr inom dagisverksamhet och ŒldringsvŒrd. Det svarta skŠmtet uppstŒr i motsŠttningen mellan ÓhumantÓ Ð av latinska humanus fšr mŠnsklig; mŠnniskovŠnlig; artig227 Ð och det ÓkapitalÓ som kommit att betyda penningfšrmšgenhet eller maskiner (i motsats till mŠnniskor, vid beslut om organisation av produktion).228 Det vill sŠga Œter igen i motsŠttningen mellan ÓmonetŠr nyttaÓ som Šr fšrment allmŠn och den nytta Posner distanserade sig frŒn genom att kalla ÓfilosofiskÓ.
Hela diskussionen om lšnefaktor som relation och ÓHumant kapitalÓ som relation inbegriper som vi har sett rationaliteter som stŒr emot varandra. Vi gŒr nu šver till att diskutera rationalitet pŒ kort och lŒng sikt i Beckers rationella hushŒll.
3.6 Den rationella individen i hushŒllet
Vi har i tvŒ avsnitt tŠnkt pŒ arbetsdelning och olika storlek pŒ lšner fšr kvinnor och mŠn genom att se pŒ relationer. I den diskussionen har individerna varit styrda av yttre tryck som om de vore objekt. Styrda sedan barnsben av trycket frŒn dominerande konstruktioner av vad som Šr kvinnligt och manligt. Objekt fšr diskriminering eller offer fšr stšrre ekonomiska samband de inte ensamma kan pŒverka. Vi ska nu, i likhet med Becker, se pŒ den hemarbetande rationelle individen som ett rationellt handlande subjekt.
Oavsett problematiseringen av vad Humant kapital och lšnefaktor Šr som relation, och inom ramen fšr Beckers avhandling, kan vi sŠga att den individ som Óinvesterar i hemmakapitalÓ i Beckers avhandling Šr i en cirkel. Cirkeln pŒpekas aldrig i avhandlingens text. DŠremot Šr det mŒnga kritiker som uppmŠrksammat den:
Ju mindre hemarbeterskan Šr pŒ arbetsmarknaden, desto mindre Šr hennes chans att vara pŒ arbetsmarknaden. Ju mindre pengar hon tjŠnar desto stšrre anledning att arbeta hemma, nŠr hushŒllet som subjekt bedšmer det
Kvinnor tjŠnar mindre pŒ marknadsplatsen pŒ grund av ÓsinaÓ hushŒllsansvarigheter medan kvinnor, Œ andra sidan, specialiserar sig i hemproduktion dŠrfšr att de tjŠnar mindre pŒ arbetsmarknaden229
Ju mer hon accepterar modellens norm fšr hur hon bšr vara, ju mer hon deltar i vad modellen kallar rationellt, desto mer irrationellt ter sig hennes beteende. Genom att hŒlla sig hemma, som i modellen, šverlŒts kontrollen av hushŒllets penninginkomst helt till den andre. Genom att inte arbeta pŒ marknaden fšrstŠrks beroendet av den andres penninginkomst šver tiden. Ju lŠngre tid i det rationella hushŒllet desto stšrre svŒrighet att fŒ arbete pŒ marknaden. Och arbetar kvinnan i modellen under hela livet i vilket land som helst i OECD-omrŒdet finns beroendet av den som har arbetat pŒ marknaden Šven efter pensionen. Fšr dess storlek beror av tidigare penninginkomst.230 Modellen Šr dynamisk pŒ sŒ sŠtt att den enes makt šver den andra vŠxer šver tiden. Ordet makt nŠmns ej av Becker och finns dŠrfšr inte heller som uppslagsord hos Becker i avhandlingens index.231
Vi mŠrkte ovan att Ónyttan av omvŠxlingÓ fšr individerna inte gick att tŠnka inom ramen fšr modellen som ett enda subjekt. I verkligheten Šr denna sŠrskilda nytta dock, som vi vet, en realitet. Inte bara pŒ arbetsmarknaden. Det behšver inte gŒ sŒ lŒngt som fšr arbetaren inom en i detalj arbetsdelad industriproduktion
som hela livet fšrrŠttar en och samma enkla operation, fŒr hela sin kropp fšrvandlad till ett automatiskt ensidigt organ fšr densamma232
innan vi kan kŠnna leda och behov av omvŠxling, ett sŠrskilt ÓZÓ. Var och en som sysselsatt sig med hushŒllsarbete vet att det Šr en rutin dŠr vissa moment stŠndigt Œterkommer. Det blir i lŠngden, om man Šr tvŒ, helt enkelt inte individuellt nyttomaximerande att som, i modellen, ensam stŒ fšr all disk, tvŠtt, stŠdning och matlagning.233 Det Šr inte nyttomaximerande att gšra det arbetet under en vŠxande kŠnsla av att man gšr det Œt nŒgon annan, som bidrar med sex, Óproduktion av barnÓ och mšjligen nŒgra andra ÓZÓ. Vi vet att sex Šr grundlŠggande i nŠra relationer. Att sŠga att produktion och konsumtion av detta ÓZÓ inom hushŒllet Šr oproblematiskt Šr en grov underdrift. Becker anar inget problem infšr lŠsarna. Men det stora Šmnet ligger utanfšr uppsatsen.
Att i det rationella hushŒllets intresse fšrbli inom sŒdana skrankor under decennier gŒr inte att fšrklara inom ramen fšr ett rationellt beteende. Det gŒr dŠremot att med vŒra schematiska begrepp, anpassade till nyklassiskt sprŒk, kalla beteendet som rationellt pŒ kort sikt om relationen i hushŒllet studeras ur bŒda individernas perspektiv. Ett av de stora Z som hushŒllet reproducerar kan dŒ fšr švrigt fšrstŒs som šver- och underordning i tvŒ kortsiktiga rationaliteters intresse. De finns ocksŒ representerade och reproducerade av kollektiv utanfšr hushŒllet. Med Beckers enda hushŒllssubjekt i tankarna kan vi fšrestŠlla oss en gemensam brŠcklig kŠnsla av att Óvi gšr det vi borde gšraÓ. Kortsiktiga rationaliteter i fšrening, som individerna pŒ kort sikt, den ene mycket mer Šn den andra, kŠnner sig bekvŠma med. I det ena fallet fšrknippad med lŠngre helt fri tid och mindre ansvar nŠr Óarbetsdagen Šr slutÓ som plus. I det andra tvŠrtom fšrknippat med minus som vŠxer šver tiden. ÓKvinnors psykiska problem škar nŠr de gifter sig, medan mŠns psykiska problem minskar.Ó234 Carin Holmberg relativiserar situationen, som jag beskriver fšrenklat med hjŠlp av vŒra begrepp, pŒ fšljande sŠtt:
Det betyder inte att mannens šverordning uppfattas som legitim eller att kvinnan med fšrtjusning underordnar sig olika former av fšrtryckande behandling. Det innebŠr inte heller att parrelationen kan reduceras till ett fšrhŒllande av under- och šverordning. Det betyder endast att maktasymmetrin (É) inte enkelt lŒter sig fŒngas och analyseras eftersom vi har att gšra med ett komplext nŠt av interaktion som ocksŒ Šr relaterat till de samhŠlleliga strukturerna.235 (kursiv i original).
Vad menas med det som sist sŠgs? VarifrŒn kommer idŽn hos de flickor, som nŠmndes tidigare, att nedvŠrdera sitt eget kšn? Den kommer frŒn en relation till samhŠllet. De kan till exempel se hur kvinnors arbete i rena penningtermer Šr lŠgre vŠrderat, att arbete i yrken dŠr mŠn dominerar ger hšgre lšn och hšgre status. De ser det omkring sig.
I och med att Becker inte erkŠnner makt och brist pŒ makt, och maktlšshet som vŠxer šver tiden, i det strikt arbetsdelade hushŒllet Ð vi kan tŠnka: ÓOnyttan av att vara underordnad, beroende, tvingas vara den som anpassar sig till den andres behovÓ Ð fšrklarar han den hemarbetandes brott ut ur den rationella cirkeln med hjŠlp av en yttre faktor. Faktorn Šr en vŠxande efterfrŒgan pŒ arbetskraft pŒ marknaden utanfšr det rationella hushŒllet. Becker skriver:
Huvudorsaken till gifta kvinnors škade deltagande /pŒ arbetsmarknaden/ under det tjugonde Œrhundrade tycks vara deras škade intjŠnandefšrmŒga (earningpower) i takt med att de vŠstliga ekonomierna vuxit, inrŠknat den snabba expansionen av servicesektorn. TillvŠxten i gifta kvinnors intjŠningsfšrmŒga škade det fšrsakade vŠrdet av den tid de spenderade pŒ barnomsorg och andra hushŒllsaktiviteter, vilket i sin tur minskade efterfrŒgan pŒ barn och uppmuntrade att fšrŠldratid, sŠrskilt mšdratid, substituerades bort. BŒda dessa utvecklingar škade arbetskraftsdeltagandet frŒn gifta kvinnors sida.
Den vinst Šktenskapet kan ge minskas, och pŒ samma sŠtt škar ocksŒ skilsmŠssans attraktivitet, genom de hšgre inkomsterna och gifta kvinnors škade arbetskraftsdeltagande, eftersom kšnsarbetsdelningen inom hushŒllet blir mindre fšrdelaktigt. Det Šr konsekvent att det i denna tolkning ocksŒ underfšrstŒs en stark tillvŠxt i skilsmŠssotal šver tiden. Att vad man fŒr ut av Šktenskap minskar (The decline in the gain from marriage - hŠr finns inget subjekt, min anm) reflekteras ocksŒ i det škade antalet ÓkonsensusfšrhŒllandenÓ (Óconsencual unionsÓ) (ogifta par som lever tillsammans), den substantiella tillvŠxten fšr hushŒll som leds av kvinnor, och Šven i viss utstrŠckning av den hšgre andelen illegitima fšdslar i fšrhŒllande till legitima under de senaste decennierna.
Kvinnors deltagande i arbetskraften, fruktsamhet, och skilsmŠssotal samverkar pŒ flera andra sŠtt. Till exempel minskar fruktsamheten om skilsmŠssa blir mer trolig, eftersom det Šr svŒrare att ta hand om barn efter det att ett Šktenskap har upplšsts.236
Inom ramen fšr modellen och dess fem teorem Šr det fšrstŒs obegripligt hur hšgre kvinnolšner pŒ marknaden kan fŒ sŒdana dramatiska effekter. Becker gšr inte heller nŒgot fšrsšk att lšsa frŒgan med modellens hjŠlp. I den krŠvs ju en aldrig sŒ liten komparativ fšrdel i hemproduktion fšr den ena maskinen, fšr att total arbetsdelning ska uppstŒ. Och den komparativa fšrdelen hŠrleds ur lšneskillnaden. SŒ sent som 1968 var lšnekvoten mellan kšnen i Sverige 72 procent.237 DŒ hade šver halva seklet har gŒtt, i ett land dŠr kvinnan anses ha en starkare stŠllning Šn pŒ mŒnga andra hŒll, ocksŒ Šn i de rika industrilŠnderna.238
Det Šr en kritisk punkt i Beckers avhandling. Han fšreslŒr ocksŒ att orsakssambandet samtidigt kan vara tvŠrtom. Eftersom de fšdde fŠrre barn fšrvŠntade sig kvinnor kunna vara lŠngre tid i arbetskraften pŒ marknaden. DŠrfšr bšrjade de lšnearbeta.
Kvinnor hade dŒ mycket stšrre incentiv att investera i marknadsorienterat humant kapital, vilket accelererade škningen av deras intjŠningskraft, deltagande /pŒ marknaden/, och skilsmŠssotal, och accelererade minskningen av fertiliteten.239
Det hela blir Šnnu besvŠrligare om vi med Becker betŠnker att:
En svŒrighet med denna fšrklaring Šr att ekonomisk utveckling och tillvŠxt i intjŠnandefšrmŒgan fšr kvinnor inte accelererade i utvecklade lŠnder efter 1950, ŠndŒ har bŒde andelen gifta kvinnor som skiljer sig och andelen i arbetskraften stigit Šnnu snabbare sedan dess.240
Det handlar om en modest lšneškning under 35 Œr i USA och mŒnga andra vŠstlŠnder relativt mŠnnen, fortsŠtter Becker. Och detta faktum har varit Óen fšrlŠgenhetÓ fšr en teori som tolkar skillnader i intjŠnandefšrmŒga efter kšn i termer av Humant kapital, skriver han. Mšjligen kan den lŒngsamma lšneutvecklingen bero pŒ att gifta kvinnor gŒtt ut pŒ arbetsmarknaden (oredan Šr tydlig), ty detta har ÓtemporŠrtÓ (under 35 Œr varav de fšrsta tjugo, 1950-1970, kallats vŠrldsekonomins guldŒlder)241 pŒverkat deras lšner Óty škad tillgŒng sŠnker i allmŠnhet prisetÓ. Det hŠr Óantyder, Šven om det ej demonstrerarÓ (Éthe evidence suggests, although it does not demonstrateÉ) att kvinnor och mŠn skulle tjŠna olika Šven om de deltog lika mycket pŒ arbetsmarknaden. NŒgra har dragit slutsatsen att fšrsvarligt stor diskriminering mot kvinnor pŒgŒr pŒ marknaden, fortsŠtter Becker tankegŒngen. Men de forskarna menar att ocksŒ olika slags hushŒllsansvar minskar intjŠnandefšrmŒgan. Becker gŒr sedan šver till att diskutera hur investeringar i olika Humant kapital ger starkt argument att arbetsdela Šven mellan helt identiska personer.242
NŒgon annan faktor Šr i spel hŠr. Vad kan det vara? Kvinnorna tycktes under 1900-talet bšrja strunta i hushŒllets rationalitet, de lŒga lšnerna, den svaga lšneutvecklingen. De valde ŠndŒ att lšnearbeta.
Fšr det fšrsta mŒste vi hŠr mŠrka historiska hŒl som gapar i analysen. HushŒllsarbetet i Beckers modell Šr inte ÓnšdvŠndig basproduktionÓ, utan den ena vŒgskŒlen pŒ en vŒg. €r det orsaken att inte se barnkrubbor, daghem, allmŠn skolgŒng fšr barnen Ð allt det som minskar ett objektivt tryck fšr ÓnŒgonÓ att vara hemma; i vŠstvŠrlden i synnerhet frŒn tidigt femtiotal? I Europa sker dŒ ett genombrott fšr offentliga nyttigheter med betydligt stšrre ÓproduktivitetÓ, i termer av barn per vuxen, Šn det isolerade hemmet i modellen. HushŒllsmaskinerna? Ordet ÓdammsugareÓ dyker upp Œr 1903243. I Beckers arbete ett knappt sekel senare finns det fortfarande inga dammsugare, inga tvŠttmaskiner, inga elspisar. Vilka effekter har det pŒ ÓhushŒllstidens marginalproduktivitetÓ? Becker lŠmnar den frŒgan Œt sidan. Den borde vara en tiotusenkronorsfrŒga i hans avhandling. TŠnks produktivitetsškningen i hushŒllet som sker med hjŠlp av teknologin (ocksŒ varor frŒn livsmedelsindustrin som krŠver mindre bearbetning) vara exakt balanserad mot produktivitetsškningen i industrin?
En hel epok av kvinnofrigšrelse i de rika lŠnderna fšrbigŒs. Kvinnor som Órationella individer pŒ lŒng siktÓ och deras strŠvan att komma ut ur cirkeln av beroende. Och vad gŠller impulser utifrŒn: Viktiga ÓefterfrŒgechockerÓ nŠr det gŠllde kvinnlig arbetskraft var de tvŒ vŠrldskrigen. DŒ mobiliserades mŠnnen till slagfŠlten i tiotals miljoner. DŒ drogs kvinnorna massivt inÉi industrin, 244 precis som vid industrialismens genombrott pŒ 1800-taletÉoch det fšregicks av en period i vŠst dŒ kvinnor drivits ut frŒn penningekonomin frŒn 1800-talets slut, nŠr stormanufakturerna bryter fram.245 LŠgg sedan till trettiotalskrisens massarbetslšshet Ð trycket att nŒgon i hushŒllet drar in pengar, vilket kšn denne nŒgon Šn har. DŠrmed har vi fyllt tre fjŠrdedelar av seklet med mŠktiga tryck pŒ hushŒllsorganisationen som den sŒg ut nŠr seklet bšrjade.
Det handlar hŠr inte om att fšrsška fšrstŒ vŠxelverkan mellan, Œ ena sidan, politiska och ekonomiska makthavares fšrsšk att šmsom dra in, šmsom sška stšta ut den kvinnliga arbetskraften ur penningekonomin, till exempel vid lŒgkonjunkturer eller krigsslutÉoch, Œ andra sidan, kvinnors kollektiva och individuella motstŒnd mot det. Inte ens att beskriva fšrloppet utan misstag. Vi mŒste bara frŒga oss hur stor del av historiens kamel som hamnar utanfšr nŠr den ska pressas genom modellens nŒlsšga.
Vad gŠller sjunkande fšdelsetal i vŠstvŠrlden kan ett brott ses redan frŒn 1875. DŒ sker en Ódemografisk švergŒngÓ. IstŠllet fšr hšga fšdslotal och hšg barnadšdlighet sjunker bŒde fšdelse- och dšdstal. Det sker samordnat och dramatiskt.246 Och vi mŒste fšrstŒs tŠnka ÓbŠttre hygien, bŠttre mat, stšrre kunskaper inom medicinÓ. Och tvŠrtemot Beckers ekonomiska hŠrledning av samband mellan fŠrre Šktenskap och lŠgre fšdslotal ser vi, enligt Hobsbawn, pŒ 17- och 1800-talet en uppgŒng fšr antalet Šktenskap och en nedgŒng fšr antalet fšdslar. Det Šr lŒngt innan ÓefterfrŒgan pŒ barnÓ pŒ 1900-talet enligt Becker av en enda anledning minskar. Det Šr den enda anledning som modellen kan peka pŒ. Och till slut sŒg vi dŠrfšr den fšrklaringen problematiserad i ett cirkelresonemang.
Hobsbawn skriver fšr sin del:
Till skillnad frŒn den vanliga Šktenskapsmodellen i lŠnderna utanfšr vŠst, dŠr flickorna giftes bort unga och knappt nŒgon kvinna gick ogift genom livet, visade den fšrindustriella kvinnan en tendens att gifta sig sent (É) och det fanns gott om ungkarlar och ungmšr /men pŒ 17- och 1800-talet/ finner man sjunkande fšdelsetal trots en allmŠn, men inte universell, tendens till att allt fler kvinnor gifte sig, och dŠrtill vid yngre Œr Šn tidigare (É)247
Kunskapen om preventivmetoder sprider sig. (LŒngt innan 1900-talets massproducerade preventivmedel Šr fšr handen, vilka Becker fšr švrigt inte uppmŠrksammar.) ÓTysta beslutÓ i en kŠnslig frŒga bšrjar fattas av ÓarmŽer av Škta parÓ i VŠstvŠrlden. Vet vi till exempel att ÓhushŒllsinvestering i barnÓ Šr en investering i trolig dšd i barnsŠng fšr kvinnorna under denna tid248 och kŠnner vi till en tendens till stšrre frihet i kŠrleksrelationer blir sambandet Šnnu lŠttare att fšrstŒ. Men det krŠvs fšrstŒs forskning. ÓInte en universell tendensÓ, pŒpekar forskaren Hobsbawn.
Historikern Arne Jarrick studerar en enda fšrsamling i Stockholm frŒn 1750- till 1810-tal: En tendens till fler Órena kŠrleksŠktenskapÓ. En tendens till allt stšrre komplikationer i relationer. Han studerar domar, polisprotokoll, brev, litteratur. Sedan mot slutet av 1800-talet: en tendens till fler skilsmŠssor mot slutet av 1800-talet. En svag tendens att kvinnor vill skilja sig oftare Šn mŠnnen. Ibland fšr att mannen inte Šr hemma pŒ Œratal och inte bidrar med nŒgot till ekonomin.249
(É)Óoch ibland var mannen kvinnan sškte undkomma ett monster som gjorde det heliga fšrbundet till ett helvete.Ó 250
Men sŒdant hŠnder redan tidigare. Nygifta Christina Lindberg har nŒgot att sŠga om modellen. I ett brev till Sšdra fšrstadens kŠmnŠrsrŠtt i Stockholm Œr 1780 skriver hon om sin make, brandvaktsrotsmŠstaren Petter Hesselgren, att Óman med skjŠll kan sŠga det brŠnnwinet regerar hans sjŠlÓ, hur hans tillstŒnd nŠrmat sig rena vanvettet, hur han slagit och hotat dšda henne.251
€ven om Becker hŠvdar sin modells fšrklaringskraft i alla lŠnder behšver vi fšr att fšrstŒ ytterligare ett perspektiv, hushŒllet som helvete, inte ens diskutera Indien med dess ekonomiskt rationella hustrubrŠnningar, rationella fšr mannen och hans hemgiftstšrstande slŠkt.252 Vi kan ta del av rapporter frŒn Beckers USA. Marilyn French rapporterar:
I Barbara Roberts artikel ÓNo safe place: The war against womenÓ Œterges samhŠllsvetenskapliga forskares ungefŠrliga siffror: fler Šn 1, 8 miljoner Škta mŠn i USA misshandlar sina fruar svŒrt. Hon citerar Šven en undersškning dŠr 28 procent av alla tillfrŒgade par uppgav att fysiskt vŒld att fšrekommit i deras fšrhŒllande. Forskare anser att nŠrmare femtio procent av de mŠn som lever i parfšrhŒllanden vid nŒgot tillfŠlle har misshandlat sina hustrur eller kvinnliga partner. (kursiv i original).
(É)
I USA misshandlas en kvinna var tolfte sekund av en man och varje dag fŒr fyra av dessa švergrepp ett definitivt slut i och med att kvinnan dšr.253
Carin Holmberg redovisar fakta frŒn Sverige:
En av de tre stora riskgrupperna nŠr det gŠller att utsŠttas fšr vŒld i Sverige idag utgšrs av ensamstŒende kvinnor med barn mellan 0-7 Œr. Oftast Šr det barnets far eller styvfar som Šr gŠrningsmannen. Det Šr dessutom i hemmen som de gršvsta vŒldsbrotten sker och mer Šn en tredjedel av dem ledde till att kvinnor fick uppsška lŠkare eller tandlŠkare.254
Inom Beckers modell, i modellen, kan denna situation beskrivas som rationell och ekonomiskt effektiv. Vi behšver bara, som Becker gjorde ovan i sina tankegŒngar om Óeventuell exploateringÓ, komplettera den med begrepp som det monetŠra vŠrdet av onytta och vi fšrstŒr att i alla dessa fall, ocksŒ i de mest vidriga av de exempel som ovan rŠknats upp, gšrs inom denna teoribildning en samhŠllseffektiv allokering av resurser pŒ marknaden. De mšrdade indiska kvinnorna kunde inte hŠvda sitt vŠrde med pengar. Inom den nyklassiska teoribildningen Šr de mer vŠrdefulla som dšda. Det Šr ett groteskt faktum.255
Vi kan ocksŒ mer kyligt stŠlla frŒgan om detta internationella vŒld har nŒgon effekt pŒ skilsmŠssofrekvenser i de lŠnder dŠr kvinnor kan fŒ egen inkomst pŒ marknaden. Och om det Šr ett skŠl att fatta rationella beslut om att fšrsška bli ekonomiskt oberoende av mannen. Att lŠmna organisationen, eller Œtminstone modellen. NŒgot spŒr av denna frŒgestŠllning finns inte i Beckers avhandling. Den lŠsare som slŒr pŒ ordet ÓvŒldtŠktÓ (rape) hamnar i en fotnot i kapitlet ÓFamiljen hos andra arter Šn mŠnniskansÓ (Families in Nonhuman Spieces).256
Vi kom till slut lŒngt bort frŒn den text vi undersšker. Vi ska nu gŒ tillbaka till Beckers inledning av sitt modellbygge fšr flerpersonshushŒllet. Ovan har det upprepats i olika sammanhang, historiska och andra, att hushŒllsarbetet Šr nšdvŠndigt, att tiden inte fritt kan allokeras bort frŒn det arbetet. Modellen tar hŠnsyn till detÉden fšrdelar ju pŒ marginalen nyttoproduktionen lika mellan hem och marknad? Eller gšr den det? Becker skrev som vi sŒg ovan (3.3.1) att vilket hushŒll som helst
Éskulle anvŠnda en fast kvantitet tid till att underhŒlla sina kapitalstockar (maintain its capital stocks) och allokera resten av tiden mellan marknads- och hushŒllssektorer fšr att maximera konsumtionen.
(É)
t« Šr den totala tiden som Šr tillgŠnglig vart Œr efter att tid avsatts fšr att underhŒlla kapitalet. (after allowance for time spent maintaining capital)257
Vad Šr det fšr tid som avsŠttes till annat Šn modellens produktion av Z? Hur fšrdelas den mellan individerna? Becker definierar aldrig ÓhushŒllets kapitalstockarÓ, eller ÓkapitaletÓ. Om en del av tiden pŒ marknaden kan sŠgas ta hem varor att Šta upp eller kortsiktigt fšrbruka kan vi fšrstŒs tŠnka att de ingŒr som en del av den rent biologiska reproduktionen. Precis som tillagningen av maten, som vi hŠnfšr till hemarbetstid, dŠr ju ÓhumankapitaletÓ H2 Šr aktivt i modellen. Men Šr det stockarna av Humant kapital Becker menar? Det tycks inte sŒ. Varken i den inskrŠnkta biologiska meningen eller nŒgon annan mening. Fšr hŠr skrivs bara ÓkapitalÓ och ÓkapitalstockarÓ trots att ÓHumant kapitalÓ fortsŠttningsvis upprepas šverallt i hans analys. Och som vi ser placeras ÓunderhŒlletÓ utanfšr modellen, i en separat tid utanfšr den totalt tillgŠngliga tiden. Det Šr glasklart.
Men vad representerar dŒ denna andra tid utanfšr modellen? Det Šr juÉ faktiskt den stora delen av hemarbetet. Det kan inte vara nŒgot annat Šn disken av tallrikarna efter maten. Det Šr det arbete utan vilket rent fysisk erosion av hushŒllsorganisationen tar šver inom loppet av nŒgra timmar eller dagar. Annars talar vi om hushŒllsorganisationer som slŠnger golvbrŠdor, mšbler, mattor, tallrikar, klŠder, lakan, bestickÉefter anvŠndning en gŒng eller efter nŒgra veckor.258 Vi kan fšrstŒs hŠr spekulera om olika ÓrotationstiderÓ fšr olika ÓkapitalstockarÓ. Vi kan tŠnka oss att dessa varierar, t. ex. efter vŠrldsdel, klass och vilken tidsepok vi talar om. Men i upprŠkningen ovan, Šven i ett hushŒll i ett rikt industriland, stannar kapitalvaror kvar i hushŒllet under Œratal, i nŒgra fall under decennier.
Detaljer Šr hŠr inte nšdvŠndiga. PŒ samma sŠtt bŠr det hŠr fšr lŒngt att fšrsška bšrja fšrstŒ hushŒllet som centrum fšr reproduktion. Dels i den mer vaga betydelsen Óreproduktion av ett maktfšrhŒllandeÓ som antyddes ovan. Dels i den mer handfasta meningen Óreproduktion av det fysiskt nšdvŠndigaÓ och Óreproduktion av slŠktetÓ.
Vi nšjer oss med att se hur Becker, med sitt egendomliga antagande, frŒn modellen egentligen rationaliserat bort merparten av det hemarbete han, i modellen, menar att en del av hushŒllet mŒste specialisera sig i.
Hemarbete Šr reproduktion av hushŒllet som sŒdant. I grunden Šr det underhŒll. Uppgifter Œterkommer, som vi vet, med nŒgra timmars, nŒgon dags, nŒgon veckas intervall. Fšr det arbetet gŠller frŒgan vem i hushŒllet som ska utfšra det. Fšr arbete pŒ marknaden gŠller frŒgan faktiskt fšrst om det ska utfšras. En lŠngre undersškning av det hamnar utanfšr denna diskussion. Men vi vet ju t. ex. att efterfrŒgan pŒ varor och tjŠnster kan svikta.
Tid som Šgnas Œt arbete hemma Šr till stora delar Óen fast kostnadÓ. PŒ den rena hushŒllssidan th _( H2) i formeln finns ingen tid tillgŠnglig efter det att Ótid avsatts fšr att ersŠtta kapitalstockarnaÓ om uttrycket tolkas i vid bemŠrkelse. HushŒllsarbete Šr tid som avsatts fšr att ersŠtta ÓkapitalstockarÓ av olika slag. HushŒllsarbete Šr ÓinvesteringÓ i ÓHumant hushŒllskapitalÓ Ð ocksŒ i betydelsen socialisation Ð samt ocksŒ det sŠtt pŒ vilket detta ÓunderhŒllesÓ, ty det underhŒlles genom švning. HushŒllsarbete Šr ocksŒ underhŒll av allt annat pŒtagligt och fast i hushŒllet.
Vid nŠrmare eftertanke fšrstŒr vi ocksŒ att den nivŒ pŒ reproduktionen, t. ex. Ótolerans fšr smutsÓ, som bestŠms av kšn, kultur, samhŠlle och kultur, varierar historiskt hŠr inte har betydelse. Det spelar ingen roll om vi sover pŒ stengolv som gjorts rent frŒn grus, pŒ sopade trŠbritsar, eller i rena lakan. Oavsett krav upphšr hushŒllsarbetet i princip ÓnŠr det Šr klartÓ. Disken kan undvikas med ett restaurangbesšk. Men i de flesta hushŒll i de flesta lŠnder mŒste husgerŒd fšr det mesta underhŒllas. I ett hushŒll med hšg inkomst kan arbetskraft till det kšpas pŒ marknaden.259 En skenbart byte sker dŒ mot eget arbete pŒ marknaden (eller mot fritid). Men det bytet medfšr ett annat byte: NŒgon lŠmnar en annan faktisk eller mšjlig sysselsŠttning fšr att skšta detta grundlŠggande Œt nŒgon.260 Fšr att sedan gŒ hem och igen Šgna sig Œt samma sak. Tills det Šr klart. Utan att det ÓpŒ marginalenÓ balanseras mot nŒgot eller bytes mot nŒgot. Annat Šn mot att skjuta upp det en tid, vilket bara škar tvŒnget att gšra det.
Och Becker byter heller inte detta arbete mot nŒgot, eller balanserar det mot nŒgon annan nytta. ÓUnderhŒllet av kapitalÓ Šr inte arbetsdelat. I en karikatyr av mannen som inte ser att det Šr stŠdat, tvŠttat, diskatÉser inte modellen vart den mesta av hushŒllstiden tar vŠgen.261
Det finns inga ideologiska fšrvrŠngningar av verkligheten som inte inbegriper teoretiska misstag, pŒstods det i uppsatsens inledning. Ovan har jag uppmŠrksammat ett misstag i modellen, som gšr att vi till slut faktiskt inte vet vilket hushŒllsarbete Becker talar om; vilken del av det som egentligen balanseras av modellen mot arbete pŒ marknaden. Men vi har ocksŒ sett att denna teoris kŠrna innehŒller motsŠgelser som gšr det omšjligt fšr Becker att tala om makt. SŒ fort han med teorin som stšd bšrjar tala om exploatering hamnar han i motsŠgelser och dŠrtill ocksŒ i ett etiskt trŠsk. Det fšljer av att teorin blandar samma mŠnsklig ÓnyttaÓ och penningvŠrde. Det andra teoretiska misstaget bestŒr i att klumpa ihop alla vŒra handlingar genom att lŒta dem vara en del av en enda rationalitet, sŒ att de mŒste Šga rum utan sammanhang med historia, tidpunkt och det rum i vilken de utfšrs, d v s utfšras av en avskŠrmad individ. Hopklumpningen Šr inte en tillfŠllig ŒtgŠrd, fšr att klara tankarna, se detaljer i det enskilda. Hopklumpningen Šr en permanent operation som fšljer resonemanget frŒn dess bšrjan till dess slut. Detta slut intrŠffar omedelbart. BerŠttelsen blir i en mening en berŠttelse utan teori. Den Šr snarare en observation av vad som Šger rum.
tidsallokeringen Šr optimal om lšnearbetstidens marginalprodukt Šr lika stor som hushŒllstidens marginalprodukt262
Och det vet vi att den Šr eftersom individerna handlar pŒ det sŠtt de gšr. Teorin blir en apologi,263 ett fšrsvarstal, fšr existerande fšrhŒllanden varhelst de kan tŠnkas. I vŒrt sammanhang blir teorin en apologi fšr fšrhŒllandet att kvinnor, enligt en uppskattning, utfšr mellan tvŒ tredjedelar och tre fjŠrdedelar av allt arbete i vŠrlden, att kvinnor fŒr tio procent av vŠrldens penninginkomster och Šger en procent av all egendom Ð Óoch en okŠnd del av denna procent Šr tillgŒngar som mŠn skrivit šver av skatteskŠlÓ.264
Hade Marx rŠtt om 1800-talets engelska kyrka (1.5.4 ovan) Šr det ocksŒ sŒ att det inte finns nŒgra ideologiska fšrvrŠngningar som inte har materiella rštter, som inte uppstŒr ur ett intresse. Vi ska diskutera det nŒgot i uppsatsens slutdiskussion i samband med begreppet Den ekonomiska mŠnniskan, den nyklassiska teorins centrala person. Men avhandlingen har nu kommit till sitt slut.
Uppsatsens frŒgestŠllningar var om de matematiska modellerna i Gary S. Beckers avhandling A Treatise on the Familiy kan fšrklara hur arbetsdelning pŒ grundval av kšn har uppstŒtt och varfšr den arbetsdelningen undergŒr historiska fšrŠndringar. Ett švergripande syfte var att kritisera den nyklassiska ekonomiska skolans teoretiska grundval.
Min slutsats av uppsatsens avhandling Šr att den traditionella arbetsdelningen efter kšn inte kan diskuteras inom ramen fšr en strikt matematisk metafor. Det gŒr inte att berŠtta om hushŒllets organisation och sŠga nŒgot viktigt utan att psykologiska, historiska och sociala faktorer tas in som en del av berŠttelsen.
Varje modell har sina begrŠnsningar och utesluter verklighet frŒn fšrklaringen. De ger bleka bilder av verkligheten men de kan ŠndŒ vara ett bŠttre eller sŠmre stšd fšr tanken. Men Beckers modell byggs ur en teori som innehŒller ett viktigt fel. Felet har bland annat till fšljd att modeller som byggs pŒ teorins grundval inte naturligt kan se makt. I Beckers avhandling fŒr det till fšljd att han, trogen sitt modellbygge, inte ser hushŒllets arbetsdelning ur perspektivet makt. Det leder till en katastrofal blindhet. Bilden av verkligheten blir inte bara blek. Den blir en vrŒngbild.
Under- och šverordning av mŠnniskor och kollektiv av mŠnniskor Šr en integrerad del av vŒra samhŠllens ekonomier och deras historia. Historiskt och idag Šr makt ocksŒ en viktig faktor inom organisationen hushŒllet, som ingŒr i vŒr ekonomi. Ekonomiska teorier som ska beskriva hushŒllet och samhŠllet utanfšr det mŒste klara utmaningen att kunna berŠtta om makt. Vi mŒste naturligt kunna hŠrleda makt ut ur teorins inre. Inte fšrnekelse av makt. I synnerhet ska vi inte naturligt ur teorin kunna hŠrleda stšd fšr exploatering och fšrtryck.
4.2 En bšrjan pŒ ÓHushŒlletsÓ historia?
Som lŠsaren har mŠrkt har jag ovan vacklat mellan ordet ÓfamiljÓ och ordet ÓhushŒllÓ. Under arbetets gŒng fšrestŠllde jag mig ÓfamiljenÓ, den ÓvanligaÓ, ungefŠr som den ser ut idag dŠr i landet dŠr jag bor. Och jag har tŠnkt: ÓFast det Šr ju ett grundlŠggande problem att den hŠr organisationen ser helt olika ut, pŒ olika hŒll och i olika tiderÓ.
Men det kanske inte ens Šr samma organisation šverhuvudtaget. Wallerstein, som tycks ha gjort krossandet av vŒra andliga konstruktioner till sin livsuppgift, skriver:
HushŒll utgšr (make up) en av den kapitalistiska vŠrldsekonomins institutionella nyckelstrukturer. Det Šr alltid ett misstag att analysera sociala institutioner šverhistoriskt (transhistorically), som om de utgjorde ett genus utifrŒn vilket varje historiskt system producerar en variant eller arter. Det Šr snarare sŒ att ett givet historiskt systems mŒngfaldiga institutionella strukturer (a) Šr unika fšr det systemet pŒ grundlŠggande sŠtt, och (b) Šr del av ett knippe institutioner som stŒr i relation till varandra och som konstituerar systemets operationella strukturer.265 (FristŒende kursiv enligt original)
…verhistoriskt Šr ÓhushŒllÓ som mest en analogi, fortsŠtter han. Vi ska inte jŠmfšra dem med andra hypotetiskt ÓparallellaÓ hushŒll i andra historiska system, utan se dem i sitt sammanhang.
Historikerna (Œtminstone de som figurerar i denna uppsats litteraturlista) Šr ofta ocksŒ noggranna. NŠr Christopher Middleton i en uppsats undersšker kšnsarbetsdelningen i det feodala England anvŠnder han sig av begreppet houseful fšr bondehushŒllet. Det Šr:
(É) alla personer som bebor samma stycke egendom (set of premises), dŠr Šgor (É) betecknar det boende som erbjuds av en byggnad, eller i vissa fall ett antal sammanslagna eller fšrenade byggnader (É) Termen tŠcker alla de personer som var bosatta pŒ en Šga och som dŠr fšr de flesta syften fungerade som en koordinerad arbetsstyrka men som (tillsammans med personer den fšrsšrjde), kunde bilda fler Šn ett enda hushŒll nŠr det gŠllde att ha sŠrskilda arrangemang fšr konsumtion och hushŒllsarbete.266
Historikern James Casey inleder sin The History of the Family med en lŒng problematisering. Begrepp som klan, gens, stamfamilj, kŠrnfamiljÉpasserar fšrbi. Nuerfolket i Sudan, 200 000 mŠnniskor uppdelade i stammar pŒ 10 till 20 000 mŠnniskor vilka var och en Šr Óett samhŠlle i kontroll av ett visst territoriumÓ, sin tur uppdelade i klaner dŠr den mŠktigaste ger namnet till stammen och territoriet.267 Enligt Casey Šr det klanen
(É) som tillhandahŒller ett sprŒk fšr att definiera social solidaritet, hŠr och i Afrika i allmŠnhet.268
Han hŠvdar att det just Šr ÓdefinitionenÓ av vad familj Šr som Šr diskussionen och att den franske 1800-tals historikern Le Play och dennes samtida kollegor tŠnkte pŒ det mest anvŠndbara sŠttet. Deras synsŠtt sammanfattas med orden:
(É) familjen fšrstŒs bŠst som ett moraliskt system snarare Šn en institution i denna terms inskrŠnkta betydelse. (É) moraliska vŠrderingar blomstrar inte i vakuum, men stŒr pŒ ett raffinerat, obestŠmbart sŠtt (subtle way) i relation till sociala strukturer. Familjen Šr en kritisk lŠnk mellan de tvŒ.269
Familjen som moraliskt system. En kritisk lŠnk mellan moraliska vŠrderingar och samhŠlle. Vi Šr nu lŒngt frŒn Beckers algebra och hushŒllet som fabrik tycks det. Men vid nŠrmare eftertanke Šr vi kanske mitt i den.
Moraliska system har sitt egna liv. De kan pŒverkas av mŠnniskor i diskussion, med hjŠlp av vŒra fšrnuft. Konstruktioner kan genomskŒdas. Moraliska system kan kŠmpas ned och byggas upp. Men samtidigt har uppsatsen hŠvdat att vi ocksŒ mŒste sška en ÓmaterialitetÓ, det vill sŠga grundlŠggande pŒtagliga fšrhŒllanden, som gett och ger upphov till de konstruktioner vi ršr oss inom och inte spontant Šr varse. Jag har ocksŒ hŠvdat vikten av en bra bšrjan nŠr till exempel en samhŠllsorganisation ska beskrivas och fšrklaras. Och det har framgŒtt av uppsatsens metoddel att bšrjan pŒ arbetsdelning efter kšn inte heller, enligt min mening, kan ha varit en idŽ eller en konstruktion. Bšrjan mŒste vara pŒtagligare Šn sŒ, en materialitet.
I litteraturen har jag hela tiden stštt pŒ tvŒ pŒtagliga sŒdana ÓmaterialiteterÓ. Olika fšrfattare fŠster olika vikt vid dem. Men det har i princip inte spelat nŒgon roll vilken epok berŠttelserna handlat om. Arbetsdelningen mellan kvinna och man har varit oerhšrt flexibel.270 Men berŠttelserna har alla Œterkommit till villkoren fšr reproduktionen av det mŠnskliga livet sjŠlvt i olika samhŠllen. Fšr kvinnan har villkoren fšr graviditet, barnafšdande och amning haft direkt betydelse. Den andra ršda trŒden har varit har varit vŒldet och mannen som vapenbŠrare. Om vi inte vet nŒgot annat om kvinnor och mŠn sŒ vet vi att sjŠlva barnafšdandet Šr knutet till kvinnan som kšn. Och om vi inte vet nŒgot annat sŒ vet vi att mŠn i genomsnitt Šr muskelstarkare Šn kvinnor.271 TvŒ faktum som i sig inte Šr konstruktioner, inte Šr ideologi. €ven om konstruktioner reser sig ovanfšr dem som skyskrapor.
Dessa tvŒ materialiteter Šr fortfarande betydelsebŠrande bitar av en berŠttelse om helheten tror jag. TvŠrs igenom maktbaser som fšrŠndras, hierarkier som ršr pŒ sig, i stora ekonomiska fšrlopp.
4.3 Kollektiv rationalitet i hushŒllet pŒ lŒng sikt?
Jag kan hŠr bara nŒgorlunda se det land jag bor i. FrŒn ett manligt perspektiv fšrstŒs. Men Eva Magnusson talar om hushŒllsansvarighetsdiskursen. Oavsett en jŠmlik eller nŠstan jŠmlik fšrdelning av arbetet har kvinnan underfšrstŒtt ansvaret i hushŒllsarbetet och mannen ÓhjŠlper tillÓ.272 Carin Holmberg fyller i:
(É) fšr att fšrŠndra maktasymmetrin i parrelationen rŠcker det inte med att kvinnan yrkesarbetar och att mannen tar hand om barnen och utškar sitt deltagande i hemarbetet. Det krŠvs andra fšrŠndringar. En fšrutsŠttning fšr att sŒdana ska Šga rum Šr att kvinnan och mannen lokaliserar och fšrŠndrar de subtila mšnster och processer som strukturerar parrelationen.273
PŒ grund av att mannen Šr den som har fšrdel av situationen kommer impulsen till fšrŠndring frŒn kvinnan. Nyckeln Šr att bryta isolering och ta kontakt med andra i samma situation. Teoretiskt kan det beskrivas som att spegla sig i andra rationaliteter utanfšr hushŒllet som konkurrerar med den rationalitet som dominerar.
Mšjligheterna till frigšrelse hšr samman med att den generaliserade andre Šr heterogen och att det rŒder normkonkurrens.274
Samma idŽ kan uttryckas mer politiskt. Den alternativa rationaliteten mŒste framtrŠda som kollektiv istŠllet fšr att lŒta sig utdefinieras som individuell. Statsvetaren Maud Landby Eduards skriver till exempel:
(É)det Šr genom att kvinnors erfarenheter betraktas som individuella erfarenheter som man inom den politiska teorin, men Šven i politisk praktik, anser att dessa inte kan ligga till grund fšr politisk handling. Kvinnors krav som kvinnor framstŒr som illegitima.275
Arbetsdelningen i hushŒllet och mellan hushŒll och marknad har Šndrats under 1900-talet. Litteraturen visar fšrŠndringen i detalj och statistiskt.276 Det sker krisartat och under en stŠndig diskussion om Óvad det Šr att vara manÓ. I litteraturen finns en bred och djup diskussion om det och andra bestŒndsdelar i allt det Carin Holmberg kallar subtila mšnster. Till exempel mšnster i litteratur och massmedia.277 JŠmstŠlldhetsproblem och kšnsmaktsfšrhŒllanden bšr skiljas Œt, hŠvdar hon. Det sistnŠmnda hšr till det subtila.278
I HushŒllet tror jag ŠndŒ att fšrŠndring av maktens subtiliteter bšrjar med att arbetsdelningen rent konkret Šndras. Med ÓjŠmstŠlldhetÓ. UnderfšrstŒdda kontrakt gšrs till šppna kontrakt. Arbetet delas lika och olika arbetsmoment kategoriseras inte lŠngre till kšn. Vi kan tŠnka: Det blir ett annat produktionsfšrhŒllande inom vilket hushŒllets reproduktion Šger rum. De gamla konstruktionerna har formats under lŒng tid i hushŒll som var organiserade pŒ annat sŠtt. I en ny miljš har de svŒrare att šverleva just dŠrfšr att de bšrjar synas. Med ny organisation blir det nŒgot nytt Ósom talarÓ och de omedvetna kategoriseringarna passar inte riktigt lŠngre. Den osynliga skriften ska plštsligt skrivas pŒ ett papper av helt annat slag och framtrŠder dŒ till lŠsning.
Syntesen dŒ, en hŒllbar lŒngsiktig rationalitet som pŒ nŒgot sŠtt Šr gemensam?
Diskussionen i hushŒllen hŠr i landet pŒgŒr redan šverallt sedan ett par decennier. Men pŒ diskussionen utšvas ett tryck frŒn samhŠllet. Den iakttagelsen leder bland annat till frŒgan om vem denne Ekonomiska mŠnniska egentligen Šr och var han kommer ifrŒn.
4.4 Den ekonomiska mŠnniskan som norm, kšn, klass och relation
Att Beckers avhandling kan sŠgas fšrmedla ett budskap om hur det borde vara har redan beršrts. Det rationella hushŒllet som norm. Det handlande subjektet i den nyklassiska teorin, homo economicus, Den ekonomiska mŠnniskan, kritiseras ocksŒ pŒ det sŠttet. Denne person, blir han/hon till slut ett budskap till vŠrlden om hur vi bšr upptrŠda? Han var i alla fall i aktion i Beckers modeller.
HŠr Šr nŒgra axplock ur en antologi dŠr Den ekonomiska mŠnniskan beskrivs av olika fšrfattare. Flera ser denne mytiske figur som helt knuten till kšn.
Vir economicus279 som sportar runt pŒ marknadsplatsen Šr stereotypiskt man: styrd av regler, dumdrygt sjŠlvisk, ointresserad av att bygga relationer fšr deras egen skull. En korsning mellan Rambo och en finansman (É) NŠr det passar honom bryter han rutinmŠssigt mot sociala arrangemang, dumpar externaliteter /ett samlingsord fšr skrŠp och obehag, min anm./ pŒ grannar.280
Femina economica skulle dŠremot aldrig gšra sŒ, anser fšrfattaren. Hon skulle aldrig kasta sin McDonalds-kartong pŒ stranden. Hon behšver inte heller nŒgra Ólogiska argumentÓ i stil med: ÓtŠnk om alla gjorde sŒ dŒ skulleÓ, istŠllet kŠnner hon
(É) solidaritet med andra. Det ska helt enkelt inte kastas nŒgot skrŠp pŒ stranden: vi behandlar inte vŒra grannar pŒ det sŠttet.281
Jag tror inte det Šr huvudet pŒ spiken. Den ekonomiska mŠnniskan Šr inte strikt bara ÓmanÓ. En annan fšrfattare skriver:
Den ekonomiska mŠnniskan Šr en romantisk VŠsternhjŠlte, en abstrakt, šversinnlig (transcendent) individ som har fšrmŒga att gšra val och uppnŒ mŒl.282
Jo, men jag tror att han ocksŒ har betydligt mer substans. En tredje fšrfattare skriver:
Homo economicus Šr avkomman frŒn en separativ vŠrldsbild som fšrstŒr icke-sjŠlvet och sjŠlvet som totalt oberoende frŒn varandra. (É) HŠndelser, ting, andra mŠnskliga varelser, och natur finns skilt frŒn sjŠlvet; de har att bli utsatta fšr verksamhet, kontrollerade och/eller mŠtta. (É) Denna ontologi283 Šr i linje med att objektifiera och att dominera andra mŠnniskor och den naturliga vŠrlden.284
Denne person Šr mer vŠlbekant. Precis som de tvŒ personer Amartya Sen lŠt ÓhjŠlpa varandraÓ att hitta vŠgen och lŠmna brev. HŠr har vi ocksŒ fšrŠldrarna som hos Becker investerar i sina barn som om de vore placeringsobjekt.
Homo economicus Šr en teoretiskt konstruerad person men han har ett historiskt ursprung. Ernest Mandel pŒpekar att de fšrsta nyklassiska teoretikerna, den mest namnkunnige av dem var Walras, bršt den klassiska traditionen att inleda de ekonomiska berŠttelserna med produktionen (sŒ som Smith, Marx, Ricardo gjorde).
De kanske borde ha bšrjat med reproduktionen istŠllet, men Julie A Nelson inflikar nŒgot liknande om huvudfŒran i dagens politiska ekonomi. Att den mest sysslar med matematiska modeller som beskriver individuella val och hypotetiska byten. Varfšr handlar det inte om att fšrse mŠnniskor med Ólivets nšdvŠndigheter och bekvŠmligheterÓ?!285
I stŠllet har vi alltsŒ de byten De ekonomiska mŠnniskorna kyligt utfšr. Teorin bšrjar nŠr tillverkning och distribution Šr klar. Ur teorins historiska fšdelse utlŠser Mandel en speciell prŠgling pŒ klass:
Det Šr signifikant att Walras i sitt grundlŠggande verk bšrjar med ett exempel om kšpare och sŠljare som Šr ÓbenŠgna att gŒ in fšr budgivningÓ, det vill sŠga, aktiebšrsspekulanter.286
De fšrsta nyklassikerna
tar rentiŠrens perspektiv som utgŒngspunkt, eller, mer precist, stŒndpunkten hos den kapitalist som dragit sig tillbaka frŒn fšretagssfŠren, ty denna skola bšrjar frŒn individuell konsumtion snarare Šn social produktion,. (É) det Šr ingen tillfŠllighet att nŠstan alla de exempel som anvŠnds av den nyklassiska skolans grundare handlar om lyxproduktion.287
Det tŒl att tŠnka pŒ. Den ekonomiska mŠnniskan bŒde som en teoretisering av relationerna mellan de som handlar med stora belopp och som moralisk tršst Œt dem. En ideologiproducent som sŠger vad den ekonomiska eliten vill hšra. Ty han gšr vad dess medlemmar gšr. SjŠlv Šr han utan moral. Men han behšvs som moraliskt stšd.
Men personer, Šven de som handlar med aktier eller lever pŒ rŠntor, verkar inom ett system och har relationer. Donald McCloskey (se Šven not 222) tror att Den ekonomiske mŠnniskan, som fšr honom Šr en man, pŒverkar nationalekonomers syn pŒ mŠnniskor av kštt och blod. De har kommit att tro att det Šr metodfel att frŒga folk om nŒgot. Hans erfarenhet Šr amerikansk:
SkŠlet ekonomer ger oss Šr, ÓOm du bara frŒgar nŒgon vad de hŒller pŒ med kommer de bara att svara med lšgnerÓ. Manliga ekonomer anvŠnder det argumentet reflexmŠssigt sŒ snart nŒgon fšreslŒr att man ska frŒga affŠrsfolk varfšr de anstŠller eller konsumenter varfšr de kšper.
Folk skulle ljuga, precis som homo economicus skulle gšra.
(É) i den maskulina och nyklassiska bilden av vŠrlden kommer den enda informationen frŒn att stšta mot hinder. Ingen berŠttar nŒgot fšr nŒgon.288
Men vanan hos en vetenskapsgren att inte frŒga mŠnniskor kan nog inte bara sškas i den normativa kraften hos en teoretisk konstruktion, Economical Man. Det Šr vŠl inte bara i den nyklassiska bilden av vŠrlden som Óingen berŠttar nŒgotÓ? I vŒrt ekonomiska system stŒr kunskap om nŒgot inte fri frŒn de saker kunskapen vet nŒgonting om. Kunskapen man fŒr om vad nŒgon tycker i en Óekonomisk frŒgaÓ kan vara en grundval fšr angripa den man frŒgar ÓekonomisktÓ. DŠrfšr fŒr man ett oŠrligt svar, eller sjŠlva det faktum att man frŒgar Šndrar den andres uppfattning. Det man ville veta Šndras. Ett av systemets grundegenskaper Šr tyvŠrr att stŠlla mŠnniskor mot varandra.289 I den meningen gšr systemet oss alla till homo economicus, i olika mŒn och i olika sammanhang. Inom parentes Šr det ytterligare ett skŠl, av ett dussin skŠl, att inte lŒta Óstabila preferenserÓ vara en hšrnsten i en teori om just detta ekonomiska system.
Allt detta pekar pŒ att homo economicus inte bara ska ses som prŠglad av klass i toppen av samhŠllshierarkin, och inte heller bara som man, dŠrfšr att mŠn leder och dominerar hierarkin. Denne person ska ocksŒ ses som fšdd ur relationer. Men inte ur relationen mellan tobakshandlaren och den som hostande vŠljer mellan Commerce eller Prince. DŠr tror jag inte att han Šr i farten. DŠremot rasar debatten i slutet av Œrhundradet om vad som hŠnder framfšr bildskŠrmarna runt hela klotet och vilka vŠrden den globala finanshandeln egentligen skapar. Och vad den river ned.290
I hela denna text har rationaliteter stŒtt mot varandra. Den kollektiva rationaliteten hos ett tusen valutahandlare som kastar sig šver en malaysisk valuta ŠrÉ rationell. Den stŒr i motsats till den rationalitet som hŠvdas av de tiotals miljoner mŠnniskor, kvinnor och mŠn, som drabbas av denna kollektiva homo economicus i aktion. Jag har fšrstŒtt honom som systemet syntes. De som kšper och sŠljer Šger i allmŠnhet inte alls det de handlar med utan handlar pŒ uppdrag av Šgare eller kollektiv av Šgare. Som de inte kŠnner. De som kšper och sŠljer stŒr i kontakt med varandra via ett pris. Inget annat. Systemet styr mot en stabil preferens fšr pengar och deras mŠngd Šr det som maximeras. Pengar Šr en homogen vara. En skillnad gentemot mŒnga nyklassiska modeller dŠr homo economicus figurerar Šr dŠremot att bromsen Óminskande marginella nyttaÓ inte Šr i kraft.
I de globala relationerna mellan finansmarknadens datorer lever kanske Den ekonomiska mŠnniskan. Men inte enbart som en relation. DŠr sitter ocksŒ en del fšre detta studenter som pŒ universiteten lŠrt sig hur Den ekonomiska mŠnniskan ska upptrŠda. UpptrŠder de ocksŒ sŒ kommer det att fungera som det skaÉ Hur man kan veta att det fungerar som det ska? Teorin de studerat ger svaret: Det Šr ju sŒ det fungerar.
Den teorin kŠnner bara till en enda rationalitet. Och den Šr pŒ kort sikt.
Ahrne, Gšran och Roman Christine. SOU 1997:139, Hemmet, barnen och makten. Fšrhandlingar om pengar och arbete i familjen, Arbetsmarknadsdepartementet.
Asplund, Johan. /1987/(1997). Det sociala livets elementŠra former, Bokfšrlaget Korpen.
Baylis, John och Smith, Steve (red.), (1997), The Globalization of World Politics, Oxford University Press.
Becker, Gary S,. (1993), A Treatise on the Family (Enlarged edition), First Harvard University Press, paperback edition, USA.
Bjerrum Nielsen, Harriet och Rudberg, Monica. (1991), Historien om flickor och pojkar. Kšnssocialisation i ett utvecklingsperspektiv, Studentlitteratur.
Bjšrklund, Anders och Edin, Per-Anders m fl (1996), Arbetsmarknaden, SNS Fšrlag
Black, John. (1997), Oxford Dictionary of Economics, Oxford University Press.
Blatt, Franz. (1945), Alfabetets historia, Albert Bonniers fšrlag.
Brealey, Richard A. & Myers, Stewart C. (1991), Principles of Corporate Finance (Fourth edition), McGraw-Hill, Inc.
Brenner J. & Ramas M. (1984), Rethinking Women«s Opression, New Left Review, nr 144, s 33 - 71.
Carlson, Benny & Jonung, Lars.(1996), (red. Jonung L.) Ekonomerna i debatten - gšr de nŒgon nytta?, IVA & Ekerlids fšrlag.
Casey, James (1989), The History of the Family, Basil Blackwell Ltd., Oxford & New York.
Chafetz, Janet Saltzman. (1990), Gender Equity. An integrated Theory of Stability and Change. Sage Library of Social Research 176, Sage Publications.
Chodorow, Nancy. /1978/,(1995), Feminimum - maskulinum, modersfunktion och kšnssociologi, (Andra svenska utgŒvan), Natur och Kultur.
Deutsch, Francine M. (1999), Halving It All. How Equally Shared Parenting Works. Harward University Press. USA.
Engels, Friedrich. /1884/(1978), Familjens, privategendomens och statens ursprung, Arbetarkultur.
Englund, Peter. (1991), Fšrflutenhetens landskap - historiska essŠer, Atlantis.
Ferber, Marianne A. och Nelson Julie A. (red), (1993), Beyond Economical MAN, University of Chicago Press.
French, Marilyn. (1994), Det eviga kriget mot kvinnan, MŒn Pocket & Natur och Kultur.
Gšransson, Anita. (1998), Mening, makt och materialitet. Ett fšrsšk att fšrena realistiska och poststrukturalistiska positioner. HŠften fšr kritiska studier, nr 4 1998.
Haug, Wolfgang F. (1979), LŠs kapitalet!, Bokfšrlaget Ršda Rummet.
Hobsbawn, E.J., (1989), Imperiernas tidsŒlder, Tidens fšrlag
Holmberg, Carin. (1995), Det kallas kŠrlek, MŒnpocket & Anamma fšrlag.
Jarrick, Arne. (1998) KŠrlekens makt och tŒrar, Pan Norstedts fšrlag AB.
Kallinikos, Jannis. (1995) Economic Visability and Social Values: Artificial Markets and Patterns of Organization in the Public Sector. School of Business« Research Reports, Stockholm University. OcksŒ i Artikelkompendium, Organisationsteori och organisationsutformning, samma utgivare VT 98.
Katz, Katarina. (1994), Gender Differentiation and Discrimination, a Study of Soviet Wages, Ekonomiska studier nr 54, Nationalekonomiska institutionen, Handelshšgskolan vid Gšteborgs universitet.
Ljunggren, Sten. (1998), Marknad och kapital Ð ett omaka par. ETC-fšrlag.
Magnusson, Eva (1998), Vardagens kšnsinnebšrder under fšrvandling. Om arbete, familj och produktion av kvinnlighet. Institutionen fšr tillŠmpad psykologi vid UmeŒ universitet.
Mandel, Ernst. (1971), Marxist Economic Theory (Second impression), Merlin Publishers, London.
Martin, Hans-Peter & Schumann, (1997), GlobaliseringsfŠllan. Angreppet pŒ demokrati och vŠlfŠrd. Brutus …stlings Bokfšrlag Symposium AB
Marx, Karl. /1867/(1930), Kapitalet, kritik av den politiska ekonomin, Band 1, (Rickard Sandlers šversŠttning), Tidens fšrlag.
Marx, Karl. /1859/(1970), Till kritiken av den politiska ekonomin, Arbetarkulturs fšrlag.
Marx, Karl. /1857-58/, (1971), Grunddragen i kritiken av den politiska ekonomin (ÓGrundrisseÓ), i urval av Sven-Eric Liedman, Zenit-Raben Sjšgren.
Marx, Karl. /1843/, (1995), Brev till Arnold Ruge i Sven-Eric Liedman, MŠnniskans frigšrelse,
Diadalos fšrlag.
Matthei, Juli. Robert, Bruce & Feiner Susan (red.), (1991), Radical Economics, Kluwer Academic Publishers.
Meiksins Wood, Ellen. (1988), Capitalism and Human Emancipation, New Left Review, nr 167, s 3 - 20.
Middleton, Christopher. (1979), The sexual division of Labour in Feudal England, New Left Review nr 113-114, s 147 - 168.
Nelson, Barbara J. och Chowdhury Najma (red.), (1994), Women and Politics Worldwide, Yale University Press, New Haven & London.
New Left Books (ed.), (1981), The Value Controversy, (antologi), Verso Editions and NLB, London.
Posner, Richard A. (1992). The Economic Analysis of Law, (4th edition), Little, Brown and Company, Boston.
Smith, Adam. /1776/, (1812), An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, Ward, Lock & Co. London.
Sšdersten, Bo (red.), (1996) Marknad och kapital, (Tredje upplagan), SNS-fšrlag.
Trotskij, Leo./1940/ (1983), Till marxismens fšrsvar, Bokfšrlaget Ršda Rummet.
Internet:
www.nobel.se.cgi. (NobelpriskommittŽns prismotivering)
www.lf.se (Landstingens personal 1997)
www.metro.se (SCB om vŠxande lšneskillnader mellan kvinnor och mŠn 9/3 -99)
Intervjuer:
Nikell, Eva. Redaktšr fšr JŠmsides. JŠmos tidskrift, Stockholm.
FšrelŠsningar:
Merrick, Tabor. April 1999. FšrelŠsningar i Statsvetenskap, Stockholms universitet.
1 Kallinikos (1995). Det handlar om beteende pŒ sŒ kallade non-markets. Fšr det engelska begreppet nonmarket fšredrar Kallinikos artificiella marknader ( t ex 8).
2 Prismotivering pŒ NobelpriskommittŽns engelska hemsida, (www.nobel.se/cgi/laurate-search?economy ), egen šversŠttning. I detta arbete kommer mŒnga engelska citat att utsŠttas fšr min šversŠttning till svenska, ibland med nyckelord inom parentes sŒ att lŠsaren direkt kan kontrollera šverensstŠmmelsen. Begreppet nonmarket behaviour gšr motstŒnd. Det Šr ŠndŒ ett slags marknadsbeteende, utšvat av en Órationell nyttomaximerande individÓ, dŠr allt omkring henne ses som byten pŒ en marknad. Begreppet Šr centralt i detta arbete som allmŠnt handlar om vad som hŠnder nŠr den nyklassiska ekonomiska teorin utvidgas till att gŠlla allt mŠnskligt handlande, oavsett om pengar eller varor utvŠxlas mellan individer eller inte.
3 Jag ska dock angripa nyttolŠran ÓpŒ dess egna villkorÓ nedan och dŠrvid bl a hŠvda att ÓnyttorÓ kan jŠmfšras.
4 Jarrick (1997), 246ff, menar tvŠrtom att feministiska teoretiker, i takt med att litteraturen vuxit, ibland inte refererar till eller Šr omedvetna om vad andra har skrivit. Det gapar fšrstŒs stora hŒl i uppsatsens litteraturlista. Jag har fšr fšrsta gŒngen fšrsškt tillgodogšra mig ett litet grand av hela den rika litteraturen.
5 Det verkar bra att, som Asplund (1997) s 11, anvŠnda synsŠtt fšr nŒgot som Šr vidare och svagare Šn en teori. Man kan ex vis ha ett allmŠnt synsŠtt pŒ hur samspelet ser ut i den lilla organisation som hushŒllet utgšr utan att ha nŒgon teori om det. En teori fšrutsŠtter dŠremot ett synsŠtt. I Beckers arbete Šr uppdelningen sŠrskilt relevant enligt min mening. Hans matematiskt exakta teori utgŒr frŒn ett allmŠnt hŒllet synsŠtt.
6 Becker (1993), t ex 4 eller 30.
7 BenŠmningen politisk ekonomi var allmŠn pŒ 1800-talet i hela vŠstvŠrlden och gŠller fortfarande som namn pŒ Šmnet nationalekonomi i mŒnga lŠnder. I Sverige skedde ett namnbyte runt sekelskiftet. Gunnar Myrdal Šr den ende av de mer kŠnda ekonomerna som i efterhand motsatt sig det. Carlson & Jonung (1996), s 103.
8 Ahrne & Roman (SOU 1997:139), 36-38.
9 Becker (1993), 75f.
10 Wallerstein i Balibar & Wallerstein (1991), 116.
11 En diskussion om mannen som norm, t ex bruket av personliga pronomen i denna text, fotbollsmetaforer etc fšljer i avsnitt 3.3.3. Se ocksŒ metodavsnittet 1.5.4 om ÓA som relationÓ.
12 Marx (1930), 20.
13 Smith (1816), 38 - 51. Se sŠrskilt 43 dŠr Smith menar att bara arbetet (Labour) kan vara universiell vŠrdemŠtare fšr alla varor. Det Šr en Œsikt Marx utvecklar i boken Kapitalet.
14 Se t ex antologin The value controversy som medtagits i litteraturlistan.
15 Det Šr Diana Strassman , Ferber & Nelson (1993), 56-62, som menar att ekonomiskt vetande fšrmedlas via en slags berŠttelser. T ex om ÓDen vŠlvillige patriarken; Det fria valet; Den lediga hemmafrunÓ med flera.
16 Trotskij (1983), 86.
17 Haug (1979), 55.
18 OcksŒ matematikern och fysikern Arkimedes (287-212 f.Kr.), trots det beršmda utropet.
19 Fšr Óvilka krav som bšr stŠllas pŒ bšrjanÓ utifrŒn en marxistisk vetenskapsuppfattning. Se Haug (1979), 47 - 55 och passim. FramstŠllningen i detta avsnitt 1.5 tar bl a hjŠlp av hans tankegŒngar.
20 Ibid., 47.
21 ÓVar och en vet, Šven om han icke vet nŒgot annat, att varorna Šga en gemensam vŠrdeform som utgšr en hšgst frappant kontrast mot deras bruksvŠrdens brokiga naturalformer Ð penningformenÓ. Marx (1930), 31.
22 LŠsaren ser fšr švrigt hur dialektiken genast šverfaller mig med frŒgan om vad som menades med ÓallaÓ ovan. Marx« Kapitalet Šr fšr sin del en text ur europeiskt perspektiv.
23 Marx (1930), 19. Citationstecknen Šr Marx«. Han citerar ett eget tidigare arbete
24 Haug (1979), 58ff pŒtalar denna Óskyltfšnster-bšrjanÓ i Kapitalet. Den tŠnkte betraktaren, Šven den utfattige, ser pŒ varorna med kšparens blick. Det perspektivet, kšparblicken, leder osškt till analys av bytesvŠrdet.
25 Haug (1979), 64.
26 Grek., lyein = lšsgšra, lšsa. Analysis = upplšsning. WessŽn (1985), 12.
27 Haug, (1979), 79-81.
28 Ett praktiskt fšrslag i Trotskij (1983), 87.
29 Grek., Logikos = hšrande till fšrnuftet; logos = ord; tal; fšrnuft, ordning, vetenskap. WessŽn (1985), 260.
30 Lat., Elementum = grundbestŒndsdel. Ibid., 93.
31 Lat., abstrahere = rycka bort, draga ifrŒn. WessŽn (1985, 2.
32 Marx (1971), 31.
33 Brottstycke (faksimil) ur Blatt (1945), 28.
34 Lindqvist (1989),34.
35 Ibid., 352ff fšr en beskrivning av kinesiskans anvŠndning av fonetikum i skrivtecken till hjŠlp fšr uttalet.
36 A Chinese-English Dictionary (1988), ISBN nr: 7-100-00130-7/H59, statligt fšrlag.
37 Chinese-English Dictionary, Chik Hon Man & Ng Lam Sim Yuk (1989), New Asia Yale-In-China Langugage Center, The Chinese University of Hong Kong, s 38 (index šver ljudtranskriberingar).
38 Marx (1930), 14.
39 Mandel (1971), 19f.
40 Marx (1930),15; Marx (1971), 31f.
41 Marx (1970), 12.
42 Marx (1995), 19.
43 Haug (1979), 36f.
44 Marx (1995), 21.
45 Haug (1979), 201 - 207.
46 T ex Matthaei i Roberts & Feiner (1991), 124f eller Brenner & Ramas (1984), 34f.
47 Mandel (1971), 26-42.
48 Marx (1930), 319 och 319ff..
49 Marx (1930), 8.
50 Colette Guillaumin, citerad i Balibar & Wallerstein (1991), 27.
51 Gšransson (1998), 8. PŒ sidorna 7f fšrklarar hon synsŠttet vŠrdehierarkier, arbetsdelning och sprŒk.
52 Jarrick (1998), 251-273, fšr en systematisk diskussion om fšrhŒllandet mellan essentialistiskt och konstruktivistiskt synsŠtt. SpŠnningen mellan dessa bŒda synsŠtt gŒr igen i nŠstan samtliga uppsatser och bšcker som finns i uppsatsens litteraturlista. Indelningen hŠnger ocksŒ logiskt ihop med uppsatsens metoddiskussion.
53 Chafetz (1990), 31.
54 Holmberg (1995), 25.
55 Ibid., 32.
56 Lat., essentia = vŠsen; vŠsentliga bestŒndsdelar. Esse = att vara. WessŽn (1985), 100.
57 Jarrick (1998), 264ff. Det Šr endokrinologerna Heide och Gerald Schatten som direkt citeras.
58 Jarrick (1998), t ex 272f.
59 Tabor Merrick, fšrelŠsning 22/4 1999, Stockholms universitet.
60 Lat., construere = sammanfoga. WessŽn (1985), 228.
61 Steven Seidman, citerad i Jarrick (1998), 256.
62 Lat., genus = hŠrkomst; slŠkte; kšn; slag; art. Grek., genea = hŠrkomst; slŠkt. WessŽn (1985), 142 & 141.
63 Tre exempel givna av Tabor Merrick.
64 Becker (1993), 35.
65 Ibid., 59.
66 Ibid., 57.
67 Ibid., 30.
68 Innebšrden av commodities i Beckers sammanhang kommer grundligt att utredas nedan.
69 Becker (1993), 39 fšr detta citat och de i fšregŒende stycke.
70 Politiskt Šr dŠremot detta fortfarande kontroversiellt som vi vet.
71 Becker (1993), 38f.
72 Ibid., 83.
73 Ibid., fšr tid se 57, fšr energi, intensitet se 64ff.
74 Ibid., 39.
75 Det Šr Beckers begrepp. T ex Ibid., 188 Ómarginal rates of return on human capital invested in childrenÓ.
76 Katz (1994), 56, pŒpekar att fšrŠldrar gšr avgšrande ÓinvesteringsbeslutÓ Œt sina barn utifrŒn sina fšrvŠntningar om vad en flicka eller pojke ska gšra nŠr de blir stora.
77 Becker (1993), 37f.
78 Nancy Folbre i Ferber & Nelson (1993),101f.
79 Bšr nog šversŠttas ÓbesuttnaÓ.
80 HetŠrism = prostitution (SAOL).
81 Engels (1978),. 90 - 91.
82 Och ibland uttalat. Nancy Folbre i Ferber & Nelson (1993), 102f. Se sŠrskilt 103 om Marx« avfŠrdande av ršstrŠttsfrŒgan i Tyskland Œr 1860.
83 Grek. oikos = hus (!); nemein = tilldela, fšrdela, ordna. WessŽn (1985), 92.
84 Nancy Folbre i Ferber & Nelson (1993), 102.
85 I litteraturlistans bšcker och artiklar finns ofta hŠnvisningar till detta arbete. T ex Holmberg (1995), 17.
86 Chodorow (1995), 36 - 47
87 Ibid., 36.
88 Ibid., 111ff
89 Ibid., 108ff
90 Ibid., 131, 136, 143, 144.
91 Ibid., 121.
92 Holmberg (1995), 17, menar att det Šr en begrŠnsning.
93 Den engelska titeln fortsŠtter Psychoanalysis and the Sociology of Gender. Jag har inte kontrollerat om ordet kšn som genomgŒende anvŠnds i svenska utgŒvan ibland borde ha šversatts till genus (= engelskans gender).
94 Gšransson (1998), 5-8 gšr en šversikt. Den anvŠnds i det fšljande.
95 Ibid., 3.
96 LŽvi-Strauss, Saussure och Derridas refererade i Ibid., 5.
97 Morgan (1992), 192, fšr nŒgra av de senare motsatsparen i exemplet. Han ger sedan mŒnga exempel.
98 Ibid., 5.
99 Holmberg (1995), 70. Primat = šverhšghet. WessŽn (1985), 342.
100 Gšransson (1998), 23.
101 Ibid., 5.
102 Meiksins Wood (1988), 5.
103 Gšransson (1998), 5f.
104 Holmberg (1995), 39.
105 Ibid., 39f.
106 Ibid., 42.
107 Ibid., 40 citerar Lars-Erik Berg, Den lekande mŠnniskan. En socialpsykologisk analys av lekandets dynamik. (Lund 1992, 38).
108 Ibid., 40f.
109 Ibid., 52-79.
110 Ibid., 55.
111 Ibid., 55.
112 Ibid., 76-79.
113 Ibid., 75.
114 Gšransson (1998), 7.
115 Ibid., 8.
116 Ibid., 8.
117 Ibid., 8f.
118 Katz (1994), 59.
119 Gšransson (1998), 9.
120 Ibid., 9.
121 Ibid., 6.
122 Marx (1970), s 9.
123 Gšransson (1998), 7.
124 En ny medvetenhet finns om det sedan 60-talet i vŠstvŠrlden i ett annat sammanhang: Miljšfšrstšringen.
125 Svensk undersškning frŒn 1997. Refererad i Ahrne & Roman (1997), 36.
126 Ibid., 36.
127 Becker (1993) t ex sid ix f.
128 Ibid., 24.
129 Ibid., 21.
130 Ibid., fotnot pŒ s 24. Becker hŠnvisar till Kapitel 5 i Bentham, Jeremy (1963), An introduction to the Principles of Moral and Legislation, Hafner, New York.
131 Black (1997), 67-68.
132 Becker har tidigare (Becker (1993), 21) angivit att varor och tjŠnster som inkšps pŒ marknaden fšr enkelhetens skull betecknas med begreppet varor.
133 Beckers objektifiering av barn till commodities beršrs i uppsatsens slutdiskussion.
134 Becker (1993), 23-24. Anfšringstecknen runt begreppet commodities fšrsta gŒngen i citatet Šr Beckers.
135 Maslows s k behovstrappa brukar hŠr anvŠndas som en hjŠlp fšr tanken (se Morgan (1996), 36-37). Behov kategoriseras dŒ frŒn de omedelbara fysiska till behov av personlig sŠkerhet, dŠrefter social prestige o s v, uppŒt i en hierarki.
136 Matematiken ršr sig ju ofta i tvŒ dimensioner (ytor) eller tre (volymer) eller i flera (t ex om volymers fšrŠndringshastigheter berŠknas šver tiden Ð formler som anger fšrŠndring šver tiden med hjŠlp av s k derivata Šr f š nŒgot som Becker flitigt anvŠnder). Men nŠr en flerdimensionell enhet, t ex m/s2, konkretiseras till ett tal har vi igen reducerat informationen till en dimension. Vi mŠter dŒ Œter s a s med en linjal. T ex om det ena Šr stšrre Šn det andra. Reduktionen av det mŠnskliga varat eller det mer begrŠnsade begreppet nytta till ett mŒtt U blir till slut endiminensionell. ÓDin nytta Šr stšrre Šn minÓ o s v.
137 Fšr fšljande: Becker (1993), 24.
138 Mandel (1971), 714f.
139 Becker (1993), 24.
140 Brealey & Meyers (1991), 4-5, 11 och passim. Huvudbok pŒ grundkursen i Fšretagsekonomi VT96 vid Stockholms universitet.
141 Becker (1993), sidorna ix-x (fšrordet).
142 Ibid., 17. Begreppet rationalitet Šr ofta underfšrstŒtt. I Indexets slagord fšr Rational (optimizing) behaviors hŠnvisas till sidor i arbetet dŠr det t ex talas om family behavior within a utility-maximizing framework, (276).
143 Ibid., 278ff.
144 Posner (1992), 12 fšr detta citat och de fšljande samt referat av resonemang.
145 Ibid., 13.
146 Ibid., 13.
147 Ibid., 13.
148 Ibid., 13.
149 Ibid, 13.
150 Mandel (1971), 711.
151 Det Šr denna paradox de klassiska ekonomerna lšser genom att skilja bytes- och bruksvŠrde Œt.
152 Jarrick (1998), 271.
153 Paula England i Ferber & Nelson (1993), 42 f
154 Ibid., 42f.
155 LŠgg mŠrke till smaken av skŠllsord i begreppet ÓasocialÓ. HŠr menasÓutanfšr samhŠlletÓ. Kanske borde hŠr stŒ ÓexsocialaÓ. Det vŠrdeneutrala ordet mŒste hittas pŒ. Det Šr i sig en indikation om hur samhŠlleligt det mŠnskliga varat har blivit. Och finns inte pŒ samma sŠtt en negativ laddning i uttrycket Ónaturliga behovÓ? Vi inser att vi mŒste rygga tillbaka. LŒt oss inte gŒ nŠrmare in pŒ detta. Men vi sover inte, Šter inte eller har inte sex i strikt Œtskillnad frŒn samhŠllet. AvstŒndstagandet frŒn naturen, en strikt Œtskillnad mellan den och kultur och samhŠlle, slog igenom som norm pŒ 1800-talet i VŠsteuropa. Se t ex Englund, Peter (1991), 237-248.
156 Det Šr Asplunds fšrslag till tolkningar av resultaten utifrŒn sitt begrepp social responsivitet. Asplund (1987). Diskussionen Œterfinns pŒ 221 - 230. Asplund fšrklarar dŠr bl a varfšr han tycker att begreppet ÓgruppÓ ska reserveras fšr mer fasta gemenskaper. Han vill kalla den tillfŠlliga gruppen fšr ÓelementŠr gemenskapÓ.
157 Sen (1982), 96.
158 Namnet pŒ uppsatsen dŠr anekdoten finns Šr just Rational Fools: A Critique of The Behavioural Foundations of Economic Theory. Ibid., 84.
159 Ibid., 99.
160 Morgan (1996), 171. Definitionen Šr statsvetaren Robert Dahls.
161 Lat., ratio = berŠkning, eftertanke, fšrnuft. WessŽn (1985), 356.
162 Exemplet frŒn Sen (1985), 101.
163 Ibid., 100.
164 Carin Holmbergs och den interaktionella symbolismens begrepp tolkas hŠr och i det fšljande om, mer eller mindre, fšr att fšra diskussion i kontakt med Becker och hans grundlŠggande begrepp. Det Šr klart att deras ursprungliga innehŒll dŒ fšrvrŠngs och utarmas.
165 Lat., reflectere = bšja tillbaka; vŠnda tankarna tillbaka, švervŠga. Medeltidslat., Šven «kasta tillbaka (ljusstrŒlar)«. Re- = Œter, tillbaka. Flectere = bšja. Wessen (1985), 359, 357 och 115.
166 Se Lustiga huset pŒ Gršna Lund i Stockholm.
167 Holmberg (1995), 79.
168 Meiksins Wood (1998), 5. JŸrgen Habermas har laborerat med olika rationaliteter utifrŒn begreppen systemvŠrld och livsvŠrld (Gšransson (1998), 4) men dŠrvid i fšrstone ej diskuterat kšn. Bjerrum Nielsen & Rudberg (1991), 17, skriver ÓGenom vŒr verksamhet i livet prŠglas vŒra fšrstŒelseramar av kšnsrationalitet utan att denna ersŠtter subjektiviteten.Ó Det anknyter till vad som nu fšljer.
169 Holmberg (1995), 94. Ó(É) sjŠlvklarheter (É) sociala mekanismer som Šr sŒ fšr-givet-tagna att de Šr svŒra att sŠtta fingret pŒ.Ó
170 Molyneux citerad i Nelson & Chowdhury (1994), 18.
171 Becker (1993), 31.
172 Ibid., 31 fšr den matematiska formeln.
173 Ibid., 32.
174 Ibid., 32.
175 Strassman i Nelson & Ferber (1993), 59f, pŒpekar motsatsparet arbete - fritid i ekonomisk teori som osynliggšr arbete hemma. ÓWomen do not workÓ.
176 Skulle den produktionen (i komplementaritet) ske i denna modell kommer mannens Humana kapital oundvikligen att definieras som stšrre Šn kvinnans tycks det mig. Ty hans Humana kapital kompletterar dŒ kvinnans med ett ÓlitetÓ hushŒllskapital i just denna produktion. Men kvinnans humana kapital kompletterar inte mannens pŒ marknaden. Jag drar dock slutsatsen att B. antar Ólika stora Humana kapitalÓ utifrŒn hans resonemang om lika stor produktion ÓpŒ marginalenÓ i modellen. Produktionen dŠr de bŒda samverkar fŒr dŒ anses ske med stšd av nŒgot tredje Humant kapital hos dem bŒda?
177 Becker (1993), 32.
178 Ibid., (1993), 33f fšr de fšljande citaten.
179 Produktionen škar lika mycket eller škar mer Šn škningen av exempelvis antalet hushŒllsmedlemmar.
180 Katz (1994),33, pŒpekar att omvŠxling fšrnšjer och att det i sig Šr ett argument mot specialisering.
181 Becker (1993), 32.
182 Ibid., 36.
183 Ibid., 36.
184 Ibid., 62f.
185 Se ocksŒ Katz ( 1994), 34.
186 Becker (1993), 278.
187 Ibid., 288-296.
188 Se dock Katz (1994), 28. Matematiken har diskuterats. Enligt R Pollack hŒller den om VŠlgšraren har makten šver resurserna eller Šr Óspelare i ett assymetriskt budgivningsspel dŠr han kan erbjuda švriga allt-eller-inget alternativÓ. Pollacks bidrag i Journal of Economic Litterature, (1985) XXIII:2, 581-608. 1985.
189 Ibid., 282.
190 Strassman i Feber&Nelson (1993), 59.
191 Ibid., 59. Strassman refererar till tvŒ olika utredningar.
192 French (1994), 134.
193 Ibid. 134. Artikeln som refereras Šr More Than 100 million Women Are Missing, New York Review of Books. 20/12, 1990.
194 Wallerstein i Wallerstein & Balibar (1991), 150.
195 Bjšrklund & Edin m fl (1996), 143.
196 Bjerrum Nielsen & Rudberg (1991), 301 fšr detta citat och vad som refererades ovan.
197 Ibid., 301.
198 Ibid., 351.
199 Ibid., 302.
200 Bjšrklund & Edin m fl (1996), 144.
201 Holmberg (1995), 24 anger kvinnors lšn till 90 procent av mŠns lšn Œr 1986 i Norden. Kvinnomaktsutredningen Œr 1997: 80 procent av mŠns lšn. I statliga Lšneskillnadsutredningen 1993 Šr en lšneskillnad pŒ mellan 2-8 procent ÓofšrklaradÓ. Telefonintervju (16/5-99) med Eva Nikell, redaktšr fšr J€MOs tidning JŠmsides.
202 Becker (1993), 64.
203 Ibid., 65. Kommatecken mellan de bŒda faktorerna betyder hŠr som annars att deras matematiska relation ej Šr bestŠmd, bara att de bŒda i samarbete resulterar i inkomsten I.
204 Becker (1994), 77.
205 Ibid., 78.
206 Ibid., 55.
207 Arbetarlšnen Šr i denna teori i grunden en fšljd av arbetarens marginalproduktivitet, medan direktšrens lšn dŠremot hŠrleds ur...ja, ur vad? Hans beslutsfattande om sin lšnÉpŒ marginalen? I den breda ekonomkŒren vŠcker frŒgan inget som helst teoretiskt intresse? Inte en modell i lŠrobšckerna. Inte ett enda rŠkneexempel fšr studenterna att bita i. Vi mŒste fšrstŒs hŠr bl. a. tŠnka pŒ pengar som organisatšrer av hierarkier, pengar som gula, ršda och blŒ ransoneringskort.
208 Bjšrklund & Edin mfl, (1996), 145, fšr referat av bŒda undersškningarna.
209 Bjerrum Nielsen & Rudberg (1991), 177.
210 Ibid., 184.
211 Ibid., 185.
212 Brenner & Ramas (1984), 56.
213 Ibid., 55.
214 Ibid., 52.
215 Ibid., 50.
216 Ibid., 56.
217 Ibid., 45.
218 Ibid., 57f.
219 Undersškning frŒn SCB vŒren -99. Hos mig som utdrag frŒn tidningens Metros hemsida 9/3. www.metro.se.
220 Becker (1993), 55.
221 En uppsats av Bengt Jšnsson som beskriver problemet finns i Sšdersten (red.) (1996), 301-338.
222 Rapporten Landstingens personal 1997. Utlagd pŒ hemsidan www.lf.se.
223 McCloskey i Ferber & Nelson (1993), 81. ÓThe small percentage of papers in the American Economic Review that depend on questionnaires would startle other social scientistsÓ.
224 Ljunggren (1998), 49ff.
225 I filmen Total Recall (Arnold Schwarzenegger) har dock turism rationaliserats. Ett piller ger minnen av t ex en semester pŒ Mars. Turisten svŠljer och ršr sig sedan inte ur flŠcken.
226 Katz (1994), 61f.
227 WessŽn (19859, 171.
228 I latinet frŒn bšrjan dock i betydelsen ÓhuvudsakligÓ dŠr caput betyder huvud. Ibid., 203.
229 Ferber och Nelson i Ferber & Nelson (red.), (1993), 6. De hŠnvisar ocksŒ till flera andra fšrfattare.
230 NŠmnes av flera. T ex Deutsch (1999), 6.
231 PŒpekas av Katz (1994),29.
232 Marx (1930), 307. Se ocksŒ 323f om (É) Óarbetarens fŠngslande fšr livet vid en enda detaljfšrŠttningÓ (É). Haug (1979), 128, nŠmner hur arbetsdelning driven till sin extrem, Ódet nyttiga arbetets fšrbannelseÓ, skildrats i folksagor och ger bršderna Grimms saga De tre spinnerskorna som exempel: (É) Ómed sina kroppsliga missbildningarÓ /representerar de/ Óvar sin delfunktion av spinnandet.Ó
233 French (1994), 217.
234 Bjerrum Nielsen & Rudberg (1991), 314. PŒstŒendet baserar sig pŒ norsk statistik (1984). Deutsch (1999), 6, pŒstŒr samma sak. Hon hŠnvisar till tvŠrkulturella undersškningar av stress i samband med Óstereotypiskt feminina sysslorÓ (Ibid., 259).
235 Holmberg (1995), 17f.
236 Becker (1993), 54f.
237 Bjšrklund, Edin m fl (1996), 144.
238 Jan Jindy Pettman i Baylis & Smith (1997), 490 redovisar en lŠnderrapport frŒn 1996.
239 Becker (1993), 55f.
240 Ibid., (1993), 55.
241 Lindbeck (1998), 36. TillvŠxten i hela OECD-omrŒdet var 1950-1970 šver 4 procent per Œr.
242 Becker (1993), 56ff. Alla brottstycken som satts inom citationstecken ovan Šr citerade frŒn 56.
243 Hobsbawn (1989), 282. Elspisar kommer ocksŒ vid sekelskiftet i vŠstvŠrlden. SŠrskilda tvŠttinrŠttningar kommer fšre tvŠttmaskiner som man kan ha i enskilda hushŒll.
244 Tabor Merrick. FšrelŠsning Stockholms universitet 20/4, 1999. Men varje historisk lŠrobok pŒpekar detta.
245 Hobsbawn (1989), 259f.
246 Ibid., (1989), 254
247 Ibid., 255 fšr detta citat och de korta citaten nŠrmast nedan.
248 Chodorow (1995), 14, om 1700-talet: ÓDet var troligt att den fšrsta hustrun dog innan barnen var fŠrdigfostrade (É) Kvinnorna dog ofta i den sista av alla barnsŠngarÓ.
249 Jarrick (1998), 95f.
250 Ibid., 96.
251 Ibid., 96.
252 Nelson & Chowdhury (1994), 374. ÉÓdowry murders , have also mounted because of greed and the desire for status symbols like televisions and VCRS, which grooms and their families demand before marriage. In 1988, according to the minister of state for homeaffairs there were 2 209 dowry deaths reported; in 1989, 4 324 and in 1990, 4 952.
253 French (1994), 219. Fšrsta uppgiften frŒn Barbara Roberts i Our generation 15,4 1983, sid 7-26. Den andra: A. Strauss, Negotiations: Varities, Contexts, Processes and Social Order, San Francisco, Jossey-Bass 1978.
254 Holmberg (1995), 27. Hon hŠnvisar till den statliga utredningen VŒld och brottsoffer, SOU 1990:92.
255 Det kan inskŠrpas ytterligare. Posner (1992), 218, fšr i sitt arbete om lag och rŠtt ett resonemang om det mšjligen samhŠllsnyttiga i vŒldtŠktslicenser fšr sŠrskilt sadistiska vŒldsmŠn som ur sin sadism utvinner sŠrskild nytta. Han kallar i samma sammanhang hela teoribildningen fšr ÓvŠlfŠrdsmaximeringsteoriÓ. Han avslutar med att konstatera att, det faktum att sŒdan licens ens Šr tŠnkbar Óinom (within) denna teoriÓ (Ósom vŠgleder sŒ mycket av analysen i denna bokÓ) kommer att inverka menligt pŒ mŒnga lŠsares uppfattning om i vilken mŒn teorin Šr anvŠndbar. Det kan man tro. Det var bl a detta avsnitt i Posners bok som sŠrskilt utsattes fšr Kallinikos attack (refererad i 1.1 ovan).
256 Becker (1993), 307-323. NŠrmare bestŠmt 313.
257 Becker (1993), 31.
258 Vilket naturligtvis vrider hela samhŠllsekonomin mot sŒdan produktion om det blir en allmŠn vana. I utkanten av den tankgŒngen skymtar en annan diskussion om hushŒllning med resurser. Befrias vi helt frŒn reproduktionens vedermšdor gŒr vi under i ett hav av sopor. En uppfattning Šr att den processen redan pŒgŒr.
259 Jan Jindy Pettman i Baylis & Smith (1997), 491: ÉÓthe Gulf War revealed some 400 000 Asian women workers in Kuwait and a further 100 000 in Iraq. There are between 1 and 1.7 million women in the domestic worker trade from South and South-East Asia alone.Ó
260 Och detta andra kan hos oss fšrstŒs vara ett Œlderdomshem. DŠr ÓproduktivitetenÓ i betydelsen personal per omhŠndertagen Šr hšgre. FrŒgan om en sŒdan omallokering av arbetskraft just nu accelererar hŠr hemma och i andra industrilŠnder kan vara ett Šmne fšr en annan uppsats.
261 Denna invŠndning mot Beckers modell har inte framfšrts i den litteratur jag lŠst. Man kan diskutera varfšr. T. ex.: 1) Ingen ekonomisk skola utgŒr frŒn reproduktion? 2) Vanan att tŠnka i bytestermer i vŒrt samhŠlle, dŠr marknaden trŠnger sig pŒ: Det som inte byts i ekonomin blir dŒ en blind flŠck, Ótiilhšr inte ekonominÓ.
262 Ibid., 31f.
263 WessŽn (1985), 19. Grek. Apologet = fšrsvarare (av en viss tro).
264 French (1994), 32. Uppgifterna frŒn FN:s kvinnokonferens i Kšpenhamn 1980.
265 Wallerstein i Balibar & Wallerstein (1991), 107.
266 Middleton (1979), 153.
267 Casey (1989), 23.
268 Ibid., 23.
269 Ibid., 14.
270 Det framgŒr t ex av uppsatserna av Middleton (1979) och av Brenner & Ramas (1984).
271 Millet (1971), 35, invŠnder till exempel ÓMannens kraftigare muskulatur (É) Šr (É) knappast tillrŠcklig som grundval fšr politiska relationer inom en civilisation (É) Civilisationen har alltid kunnat sŠtta in andra metoder (teknik, vapen, kunnande) istŠllet fšr den rena fysiska styrkan, och vŒr samtida civilisation har inget ytterligare behov av denÓ. (Millets kursiv). Nej, mšjligen inte civilisationen.
272 Magnusson (1998), 242.
273 Holmberg (1995), 17.
274 Ibid., (1995), 198.
275 Ibid., (1995), 71.
276 T ex Ahrne & Roman (1997), 46ff.
277 Se t ex Millet (1971), 11-31 fšr en skoningslšs analys av bl a Henry Millers romaner.
278 Holmberg (1995), 15.
279 Fšrfattaren skriver ÓLatin har precis som mŒnga sprŒk, men olikt modern engelska, tvŒ ord fšr mŠnniska (man): vir som betyder Óvuxen manÓ eller ÓmakeÓ, likt Mann pŒ tyska eller aner pŒ grekiska, skilt frŒn femina eller mulier; och homo som betyder (É) ÓmŠnniskaÓ, likt Mensch pŒ tyska eller anthropos pŒ grekiska. (É) homo economicus betyder bokstavligen Óekonomisk mŠnniskaÓ inte Óekonomisk manÓ. Donald McCloskey i Ferber & Nelson (1993), 79.
280 Ibid., 79.
281 Ibid., 79.
282 Diana Strassman i Ferber & Nelson (1993), 61.
283 Grek. To on = det varande, logos = lŠra. Vetenskapen om det varande sŒsom sŒdant. WessŽn (1985), 314.
284 Rhonda M. Williams i Ferber & Nelson (1993), 146.
285 Julie A. Nelson i Ferber & Nelson (1993), 23. Uttrycket kommer frŒn Adam Smith.
286 Mandel (1971), 715f.
287 Mandel (1971), 715.
288 Mc Cluskey i Ferber & Nelson (1993), 82.
289 Haug (1979), 28f.
290 En av mŒnga debattbšcker i en helt ny genre pŒ 90-talet Šr till exempel den journalistiska GlobaliseringsfŠllan, av Martin & Schumann.
#
#