Stalinismen, fronterna och vietnamrörelsen
Ett svar till "Trotskismen/fronterna och vietnamrörelsen"
Kaj Håkansson
Rött Forum 1



V. Nils Flyg

Avsnittet om Nils Flyg (TFOV s.17) är ett rörande exempel på en mosebackebetonad politisk debatteknik. Har man aldrig tänkt på att leta efter någon förment renlärig marxist-leninist, förespråkare för enhetsfronter, som blivit fascist eller omvänt? Hur var det t.ex. med den historieskrivare som Gnistan (KFML:s "utåtriktade" organ) använde sig av i nr 10/1969, Dmitrievsky? Läs gärna om detta i Revolutionär Information nr 1, där dock huvudargumentet inte är vem Dmitrievsky var, utan arten av hans historieskrivning.

Men exemplet Nils Flyg illustrerar inte bara en sällsam debattmetod, utan också ett sällsamt sätt att använda källor. Olyckligtvis för TFOV innehåller Kihlboms memoarer namnregister. Kontrollen av alla passager där Nils Flyg nämns komplicerade bilden avsevärt. Om jag inte missförstått texten har han vid flera tillfällen räknats till de starkt Moskvatrogna, bland annat 1929. 1921 representerade han kommunistiska partiet på III Internationalens kongress.

På sidan 14 i TFOV talas det om "POUM:s ledare Andres Nin, nära vän till Trotskij". Varför inte låta alla vänner vara med i dansen? Bucharin drabbades ju av utrensningarna i Sovjet, anklagad för delaktighet i den trotskistiska konspirationen. En hastig kontroll av Kihlboms memoarer kommer att tillåta en precisering till nästa upplaga av TFOV:

"Kihlbom, nära vän till Bucharin." (Om TFOV:s författare börjat intressera sig för biografier så kan jag rekommendera Victor Serge "Memories of a Revolutionary 1901-1941", Kap. 9 "Defeat in the West". Där finns f.ö. några negativa omdömen om Trotskij, som kan ryckas ut. Boken kan beställas från Bokcafét i Lund).



Nästa avsnitt
Till innehållsförteckningen